PROGRAM PUTOVANJA

1. Dan, 17.11.2023. (PETAK), SARAJEVO – JEDDA
Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu u 10:50h. Let XY620 za Jeddu u 12:50h sa dolaskom u Jeddu u 19:20h. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole slijedi prijevoz do Medine.

2. Dan, 18.11.2023. (SUBOTA), MEDINA
Planirani dolazak do hotela u Medini je u jutarnjim satima. Nakon smještaja u hotel slijedi odmor do Sabah namaza. Sabah namaz u Haremu. Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete. Poslije jacije namaza okupljanje ispred hotela Mowenpick radi upoznavanja sa Džamijom i okolinom. Slijedi posjeta Džennet-ul-Bekiji, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba. Allahov poslanik Muhammed, alejhis-selam, je rekao: „Namaz obavljen u mojoj džamiji vrijedniji je od hiljadu namaza obavljenih u nekoj drugoj džamiji, izuzev Mesdžidul-harāma.“ Noćenje.

3. Dan, 19.11.2023. (NEDELJA), MEDINA Sabah namaz u džamiji Muhameda, alejhis-selam, i doručak. Slobodno vrijeme za individualne ibadete. Noćenje.

4. Dan, 20.11.2023. (PONEDELJAK), MEDINA – UHUD –MESDŽID KIBLETEJN – HENDEK – MESDŽID KUBA
Sabah namaz u džamiji Muhammeda, alejhis-selam, i doručak. Poslije doručka (oko 08:00h) slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju volimo i koja voli nas”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze, r.a., koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Nastavak putovanja do Mesdžid Kibletejna (džamija sa 2 kible) i Hendeka (mjesto gdje se održala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Potom posjeta Mesdžidu Kuba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je gradio lično Muhammmed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Noćenje.

5. Dan, 21.11.2023. (UTORAK), MEDINA - MEKKA Sabah namaz i doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme do podne namaza (Preporučujemo zaogrtanje ihrama za muškarce prije polaska). Napuštanje soba i polazak prema Mekki oko 14:00h. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na mikatu Zul-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza, i nijeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Mekku u večernjim satima, smještaj u hotel. Zajedničko obavljanje Umre. Noćenje.

6. Dan, 22.11.2023. (SRIJEDA), MEKKA Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti i noćenje.

7. Dan, 23.11.2023. (ČETVRTAK), MEKKA Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti i noćenje.

8. Dan, 24.11.2023. (PETAK), MEKA Sabah namaz i doručak. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete. Noćenje.

9. Dan, 25.11.2023. (SUBOTA), MEKA - AREFAT – MUZDELIFA – MINA – PODNOŽJE PLANINE NUR – MEKA
Sabah namaz i doručak. Oko 08:00h sati slijedi odlazak autobusima na Arefat, visoravan udaljena 22km jugo-istočno od Kabe. Ukupna površina Arefata je 10,4 km2 i cijela visoravan se nalazi van granica Harema, i jedan je od mešaira. Postoje predaje prema kojima je Arefat dobio ime jer su se tu upoznali Adem, alejhis-selam, i hazreti Hava. Nastavljamo ka Muzdelifi, dolini smještenoj između Arefata i Mine. Po dolasku na Minu (cca 5km od Muzdelife), vidjet će se džemreta (mjesta na kojima se bacaju kamenčići u vrijeme obavljanja hadža), vidjet će se mjesto na kojem je Ibrahim, alejhis-selam, trebao žrtvovati svoga sina Ismaila, alejhisselam. Ovaj historijski događaj ostavio je trajne poruke i konkretne propise od kojih je simbolično kamenovanje šejtana na istim mjestima na kojima je to uradio Ibrahim, alejhis-selam. Potom se ide u podnožje planine Nur (5km istočno od Mekke i na nadmorskoj visini od 621m). Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo, alejhis-selam, mjesto za razmišljanje. To je mjesto gdje je Poslanik, alejhis-selam, primio prve ajete Objave. Proći će se mezarje u kojem je ukopana Hatidža, r.a., prva Poslanikova, alejhis-selam, supruga. Povratak u Mekku. Noćenje.

10. DAN, 26.11.2023. (NEDELJA), MEKKA
Sabah namaz i doručak. Slobodno vrijeme za individualne ibadete. Noćenje. 11. Dan, 27.11.2023. (PONEDELJAK), MEKKA – DŽEDA – SARAJEVO Poslije sabah namaza individualno obavljanja Oprosnog Tavafa i priprema za polazak na aerodrom u Džedi. Napuštanje soba i polazak za Džedu oko 04:30h. Dolazak na aerodrome oko 06:30h. Nakon obavljanja carinskih i pasoških formalnosti, ukrcaj na let za Sarajevo je u 08:50h. Let XY619. Dolazak u Sarajevo je predviđeno u 12:00h. (sva vremena su lokalna).

 

CIJENA

MEDINA MEKKA USLUGA DVOKREVETNA SOBA TROKREVETNA SOBA ČETVEROKREVETNA SOBA
Roua Alhijra Madinah 5*  Hotel Le Meridien Towers 5*  NOĆENJE SA DORUČKOM 3.150 KM 2.790 KM 2.680 KM

 

Cijene su navedene po osobi u KM.
Napomena: Doplata za jednokrevetnu sobu: 995,00 KM
Za djecu 2-5 godina ukoliko borave sa roditeljima, a ne koriste dodatni krevet, plaća se 1.945,00 KM/dijete

CIJENA OBUHVATA: 
Turistička viza za ulaz u Kraljevinu Saudijsku Arabiju.
Povratnu avio kartu (ekonomska klasa, 20kg prtljaga-koji se predaje i 7kg ručnog prtljaga) na relaciji Sarajevo-Džeda i DžidaSarajevo,  
Sve aerodromske takse - 4 noćenja u Medini - 17.11. – 21.11. 2023. sa doručkom
6 noćenja u Mekki – 21.11. – 27.11. 2023. sa doručkom  
Svi bus transferi prema programu  
Usluge pratioca grupe tokom putovanja i boravka
PZ osiguranje  
Kompletna organizacija putovanja

CIJENA NE OBUHVATA: Obroke koji nisu navedeni u programu putovanja i individualne troškove

ZA VIZU JE POTREBNA SLJEDEĆA DOKUMENTACIJA:
Pasoš sa rokom trajanja minimum godinu dana (u slučaju da traje manje radit će se viza single entry)  
Popunjena aplikacija  
Dvije fotografije sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)  
Potvrda iz firme da ste u random odnosu i da se potvrda izdaje u svrhu izdavanja turističke vize
Potvrda iz banke da imate otvoren transakcijski račun (s minimalno 2.000,00 KM na računu, po osobi)  
ovjereno i potpisano od službenika banke
Za supružnika koji nije u radnom odnosu ili djecu je potrebnan original vjenčani list i rodni list za djecu
Za penzionere ček od penzije i potvrda iz banke da imaju raspoloživa sredstava (dovoljna je potvrda iz banke za jednog bračnog partnera