Lufthansa je njemačka aviokompanija sa sjedištem u Kölnu. Avionska kompanija je najveća u Njemačkoj. Naziv Lufthansa dolazi od riječi luft (što znači vazduh) i Hansa (Hanseatic organizacija).

 

Avionska kompanija je osnovana 1926 u Berlinu, kada su Deutsche Aero Lloyd" (DAL) i Junkers Luftverkehr" ujedinile da naprave jednu jaku kompaniju. Prvi službeni naziv je bio Deutsche Luft Hansa Aktiengesellschaft. Do 1966. bila je u državnom vlasništvu, iste godine je plasirana na berzi. Od 1997. postala je privatna dok je 34% dionica ostalo u državnom posjedu.

1950. godine Istočna Njemačka je pokušala da stvori svoju avionsku kompaniju pod istim nazivom Lufthansa, ali Zapadna Njemačka je bila protiv istog naziva, gdje se naziv Lufthansa već koristio od Drugog svjetskog rata. Istočna Njemačka je osnovala kompaniju pod nazivom Interflug. Lufthansa je dobila zabranu da leti u Zapadni Berlin sve do ujedinjena Njemačke.

Lufthansa je bila prva avionska kompanija da uvede nove moderne Boeing 737 avione. Isto tako Lufthansa je bila prva avionska kompanija da uvede Connexion by Boeing, što je Wi-Fi broadband internet sistem brzine adsl-a.