ANTALIJSKA REGIJA

Antalija je jedna od najstarijih turističkih regija u Turskoj. Od nekadašnje Ateleie,prkoseći utjecajima brojnih civilizacija,izrasla je u prestižnu evropsku turističku destinaciju. Oko 300 sunčanih dana i izuzetno blaga klima čine je magnetno privlačnom. U Antaliji su i danas vidljivi tragovi brojnih civilizacija,kao i veličanstveno susretanje prošlog i ovovremenskog. U starom dijelu grada su uske krivudave ulice sa starim kućama koje se naslanjaju na zidine drevne tvrđave. Stari dijelovi grada koji se danas najviše posjećuju su : Hadrian kapisi odnosno Hadrijanova vrata koja se nalaze na Kaleićiju Minaret koja je sagrađena u 13-om stoljeću Duden vodopadi su jedna od prirodnih ljepota koje simboliziraju grad Novi dijelovi Antalije nalik su savremenim evropskim gradovima. Tu su naravno brojni hoteli uglavnom izvan grada i nadomak prelijepih plaža. Dvije najljepše plaže u Antalijskoj regiji su Larina plaža,a druga je Kleopatrina plaža koja se nalazi u Alanji. Turistička naselja,Kemer na zapadu (za ljubitelje prirode, porodice željne šljunkovitih plaža, kristalno čiste vode i mirisa borove šume),Belek(Lara-najluksuzniji, najspektakularniji i najzanimljiviji hoteli sa 5 zvjezdica, pa tu ljetuju oni koji vole vrhunski kvalitet),Side(nova zvijezda Antalijske regije koja nudi savršen odmor u novim de lux hotelima sa 5 zvjezdica čije se plaže prostiru na pijesku u podnožju antičkih spomenika) i Alanja (koja nudi najpovoljnije cijene i zanimljiv stari grad koji je odličan za one koji vole duge šetnje pored mora) na istoku,Antalijskoj regiji s prekrasnim plažama i veličanstvenom planinom Taurus u zaleđu,daruju sva uzbudjenja savremenog življenja u danima odmora. Stanovništvo Antalije iznosi 2,5 miliona. Prosječna temperatura u Antaliji ljeti iznosi 30-35C.

 

Turistički vodič

Side

Side je drevni grčki grad koji je danas poznat kao grad sa najočuvanijim drevnim građevinama u Turskoj. Nalazi se u blizini većeg grada Manavgata,odnosno 78 km od znatno popularnije Antalije. Prvi put Side se spominje u rukopisima grčkih pisaca Straboa i Arriana koji su zabilježili da su Side osnovali doseljenici iz grada Aeolisa. To se najvjerovatnije dogodilo u 7 st,p.K. Zaštitnik grada bila je boginja Atena,čija je glava krasila službeni novac koji je u ono vrijeme bio u opticaju. Sam položaj Sidea omogućio mu je da se u relativno kratkom vremenu razvije u značajnu luku na Mediteranu. Za početke ovog grada veže se i jedna legenda koja kaže kako su grčki doseljenici ubrzo nakon osvajanja ovog područja zaboravili na svoj maternji jezik. Naime,u to vrijeme ove prostore naseljavao je narod koji je imao karakterističan jezik s posebnim dijalektom. Jezik je bio toliko zvučan da su ga svi,koji su barem malo vremena proveli u ovom gradu,ubrzo prihvatili kao svoj jezik i zaboravili maternji. Kroz svoju historiju Side je bio primamljiv mnogim osvajačima,tako je svoje otiske ovdje ostavio i Aleksandar Veliki koji ga je pokorio 333.g.p.K. Od tog trenutka gradom je vladala helenska kultura koja je polako nestala do 1.st.p.K. Drugi poznatiji vladar Sidea bio je Ptolomej I Soter,isti onaj koji se 305.g.p.K. proglasio kraljem Egipta. No,ko god je vladao gradom,odnosno pod kojim god da se Side carstvom nalazio uvijek je uspio zadržati barem neki oblik autonomije te se nametnuti kao važan kulturni centar. U 78.g.p.K. Side osvajaju Rimljani i postaje važnim gradom Rimskog carstva. Za vrijeme rimske vladavine Side se uzdiže kao važna trgovačka prijestolnica i to prvenstveno zbog trgovine maslinovim uljem. U tom trenutku grad je brojao čak 60 000 stanovnika. Uz to što je bio glavni centar za trgovanje maslinovim uljem na azijskoj ruti,Side se uzdignuo i kao jedan od glavnih centara na Mediteranu za trgovanje robovima. To doba prosperiteta i blagostanja trajalo je sve do kraja 3.st. poslije Krista. Nakon Rimske vlasti Side je nekoliko puta padao u zaborav,da bi se danas opet uzdigao kao jedan od važnijih historijskih i turističkih gradova na turskoj rivijeri. Danas je grad pravo turističko središte sa predivnom lukom u kojoj pristaju veličanstvene jahte,ali i s mnoštvom turista koji istražuju bogatu historiju i antičke ruševine grada. Tako danas možete slobodno prošetati ostacima Apolonovog hrama koji se nalazi tik uz obalu mora,velikim rimskim amfitetatrom koji je u ono vrijeme mogao primiti oko 15 000 gledalaca. Iz rimskog doba ostalo je najviše građevina,a jedna od njih je 'State Agora' gradjevina za koju se smatra da je nekada bila impozantna biblioteka i hram boginje Nemesis tj.boginja vjere. U gradu se nalazi i Side muzej u kojem su izloženi svi artefakti koji su pronađeni tokom arheoloških istraživanja koja još uvijek traju.
Prosječna temperatura u Sideu ljeti iznosi 30-35C.

Alanya

Na samo 135 km od Antalije nalazi se Alanja,danas čuvena po uzgoju banana i citrusa,grad bez industrijske zone,koji cvjeta isključivo zahvaljujući turizmu i privredi. Od svih gradova najzanimljivija je Alanja i njena zanimljiva prošlost. U Osmansko vrijeme grad se nazivao Alaiye,do osnivanja Republike Turske kada ju je Kemal Ataturk nazvao Alanja. Historija se može vidjeti u centru grada,kao i u blizini glavnog šetališta. Među najpopularnijim znamenitostima je Crvena kula koju je sagradio Aladin Keykubat u 13-om st.,a gradila se 12 godina. Kula je izgradjena u odbrambene svrhe,prvenstveno radi zaštite od gusara,jer je Alanja dugo vremena bila gusarsko uporište. Osmougla je sa 5 spratova. Na vrhu kule su puškarnice iz kojih su ratnici uljevali vrelo ulje ili katran u protivnike. Sa vrha se pruža prelijep pogled na grad i more. U prizemlju kule se nalazi i etnografski muzej. Jedna od najvećih i najbolje očuvanih znamenitosti je tvrđava. Sastoji se od 140 kula i dužine zida oko 7 km. Nekada davno tu su bile zimska palača,vojna zgrada,stambene zgrade,džamija,ostaci crkve iz 6-og stoljeća i trgovačke radnje,pa čak i mjesta za pogubljenje. Sulemanije džamija koju nazivaju Aladinova džamija sagradjena je u 13-om stoljeću,a obnovljena u 16-om stoljeću. Drvene kapije džamije odlični su primjeri umjetnosti iz vremena Otomanskog carstva. Brodogradilište Tersane se nalazi pored Crvene kule. Ovdje su brodovi dizajnirani u vojne svrhe. Danas je ovo brodogradilište marina za male brodove,a ujedno je i vrlo popularna turistička atrakcija,naročito u večernje sate. Alanja je povezana i sa imenom kraljice Kleopatre. Ovo mjesto je Marko Antonije poklonio svojoj tadašnjoj izabranici,čuvenoj Kleopatri,a tu su proveli i svoj medeni mjesec. U gradu se nalazi istoimena plaža duga 3,5 km,a pijesak donešen iz Egipta. Sa Kleopatrine plaže se može otići i žičarom na tvrđavu. Na Kleopatrinoj plaži se nalazi i Damlataš pećina. Temperatura u pećini iznosi 22 stepena i ima vrlo visoku vlažnost. Zbog svoje visoke vlažnosti poznata je po liječenju bronhitisa,astme i drugih hroničnih oboljenja. Još dvije poznate pećine u Alanji koje možete vidjeti samo prilikom krstarenja su Ljubavna pećina i Pećina gusara. Postoje mitovi o te dvije pećine. Kroz Gusarsku pećinu su gusari zarobljavali djevojke koje su otimali i sakrivali plijen. Ljubavna pećina - vjerovanja su bila da ako čovjek kroz nju prođe s jednog na drugi ulaz,on time dokazuje svoju ljubav.
Prosječna temperatura u Alanji proljeće/jesen iznosi 25 C,a ljeti 33-37 C. Broj stanovnika u Alanji iznosi 320 000.

Lara

Luksuzno i bajkovito su riječi kojima se može opisati ljepota hotelskih kompleksa ove oblasti. U isto vrijeme ova oblast je veoma blizu samom centru Antalije. Za samo nekoliko minuta vožnje stižete do trgovinskog centra ili do znamenitosti kao što su Stari grad i Stara luka,čaršija ili arheološki muzej. Hoteli sa raznovrsnim sadržajem za djecu i odrasle čine ovu oblast idealnim mjestom za porodični odmor.

Belek

Jedno od ljepših ljetovališta,mondenska turistička oblast s prvoklasnim hotelskim naseljima koja okružuju šumarci eukaliptusa,a plaže su pjeskovite i divno uređene. Belek je posvećen užicima,a posebno ga vole ljubitelji golfa jer se u njemu nalaze nacionalni golf park prilagođen i profesionalnim igračima i početnicima. U Beleku su sačuvana stara rimska pozorišta,mostovi i gradovi izgrađeni nakon Trojanskog rata. U Beleku se nalazi i Land of Legends,treći po veličini u Turskoj tematski zabavni aqua park. U podnožju planina Taurus nalaze se najljepši kanjoni – Koprulu. Pored velikih plaža,grandioznih hotela,tirkiznog mora i gostoljubivih domaćina,Belek nudi i rafting na rijekama. Tokom raftinga mogu se vidjeti vodopadi,kaskade,prirodna kupatila koje rijeka formira na putu prema Sredozemnom moru. Aspendos – Jedan je od najbogatijih gradova Pamfilije. Najpoznatije je pozorište na otvorenom koje je na najbolji način sačuvano među antičkim pozorištima. Ovo je pozorište najstariji i najsolidniji primjer rimskog pozorišta u Anadoliji u kome se i dan danas održavaju manifestacije i događaji. Najpoznatiji događaji u ovom teatru su tradicionalni plesovi plesne grupe Vatre Anadolije,grupe koja je 2 puta upisana u Ginisovu knjigu rekorda.

Kemer

Kemer je nekada bio ribarsko selo,a danas je jedna od popularnih turističkih atrakcija. Za ljubitelje prirode,porodice željne šljunkovitih plaža,kristalno čiste vode i borove šume je idealno mjesto za odmor- hoteli sa sadržajima za djecu,prirodnim hladom,dio grada sa klubovima,barovima i restoranima. Mjesto u kome možete pronaći zabavu i van hotela. Plave zastave koje odlikuju Kemer (međunarodno priznanje za ekologiju i očuvanje okoliša koje se dodjeljuje plažama i marinama, a garantuje očuvanu okolinu, čistoću mora i plaže, dobro uređenje i visoku kvalitetu usluge). Planine Taurus se nalaze u zaleđu Kemera,pa je klima ugodnija. U Kemeru se nalazi najveća žičara na 2300 m nadmorske visine sa koje se pruža fantastičan pogled na Kemer i prilika za paraglajding sa vrhunskim instruktorima. U blizini Kemera se nalaze antički gradovi:
Olympos - kojeg je Cicero opisao sa riječima kao „Grad bogatstva i umjetnosti“ i danas sa endemskim biljkama,kornjačama „Caretta Caretta“ i mitološkom vatrom Khimaira privlači interesiranje brojnih kako domaćih tako i stranih turista. Phaselis - U njemu je postojao hram boginje Atene,a odatle je poticao i znameniti pjesnik i govornik Teodekt. Bio je poznat i po svojim ružama. Napušten je kada su Seldžuci počeli graditi luke Alanja i Antalija.
Adrasan plaže za koje se nerijetko kaže da su jedno od najljepših mjesta u Kemeru. Adrasan plaža duga 2 km,u zaleđu sa borovom šumom i predivnoj prirodi.

 

Ekskurzije

Ukoliko budete željeli da upotpunite svoj boravak tokom odmora i doživite neke od čari Antalijske regije,nudimo vam izlete koji se sastoje od dnevnih i poludnevnih izleta.
Poludnevni izleti su hamam,delfinarijum,akvarijum,ronjenje,Land of Legends,Vatre Anadolije,krstarenje,50 shades,a cjelodnevni su Pamukkale i Demre Myra Kekova.

Shopping

Šoping je jedna od najistaknutijih u ponudi. Organizuje se odlazak u posjetu prodajnim centrima za tekstil,kožu i nakit gdje imate priliku da kupite robu koja dolazi direktno iz fabrike po jako povoljnim cijenama uz tradicionalno tursko cjenkanje. Turska je poznata kao veliki prerađivač kože,gdje uz visoku tehnologiju proizvode kožne jakne,torbe i razne vrste za velike svjetske marke kao što su Armani,Gianfranco Ferre,Dolce & Gabbana,čije identične modele pod nazivima turskih proizvođača možete da nađete u ovim centrima. Modeli koji u Evropi vrijede više hiljada eura,u Turskoj možete da pronađete za par stotina eura.
Turska je poznata kao i veliki prerađivač zlata tako da prilikom posjete prodajnim centrima moći ćete da vidite razne vrste modela u kombinaciji dragog i poludragog kamenja sa zlatom,od kojih je najpoznatiji SULTANIT koji je poznat po tome što mijenja boju. To je najljepši i najkvalitetniji dragulj koji se proizvodi u Turskoj. Sultanit je dobio svoje ime upravo zato što su turski sultani voljeli da se ukrašavaju njime. Glavni šarm i tajna ovog dragog kamena leži u njegovoj sposobnosti da mijenja boju. Na kulturnim uvjerenjima ovaj dragulj je i ljekovit jer se koristi za podsticanje uma i imaju izvrsnu energiju za koju je poznato da pomaže gubitku pamćenja povezanom sa godinama,može postati talisman i čuvar od uroka i negativne energije.
Obzirom da je kurs lire znatno niži od kursa eura,cijene su jako povoljne,pa je ovo prilika da pored odmora kupite proizvode koje želite.

Hamam

Hamam je naziv za tursko kupatilo kojim se ne postiže samo opuštanje nego služi i za zdravlje i ljepotu. Proces detoksikacije,proces jačanja imunološkog sistema,proces vraćanja svježeg izgleda kože samo su jedni u nizu koje dobijate prilikom posjete hamamu. Hamam se takodjer preporučuje prije sunčanja da bi se uklonile mrtve stanice sa kože i da biste ravnomjerno tamnili prilikom sunčanja. Ritul hamama je čisto uživanje koje uključuje korištenje parne saune,različite pilinge kao i piling sa posebnom rukavicom i sapunom koji je napravljen specijalno za hamam,obloge mnogo pjene i trljanje odnosno gnječenje tijela. Također prilikom posjete hamamu vaš odabir je u kojim masažama želite da uživate.

Delfinarijum

Delfinarijum u Antaliji nudi fantastični šou i dobru zabavu koju nam izvode delfini i foke . Delfini su također specijalno trenirani da plivaju sa ljudima,pa tako da ukoliko budete imali želju možete i da zaplivate sa delfinima a također i da se slikate.

Akvarijum

Poznat po svom podvodnom tunelu koji je dužine 130 metara,a širine 3 metra. Akvarijum sa snježnim svijetom u kome možete da se grudvate usred ljeta. Također pored ledene sobe napravljenoj kao Antartik u sklopu akvarijuma se nalazi i terarijum. Ovaj akvarijum u Antaliji je prava atrakcija jer nudi i hranjenje ajkula.

Ronjenje

Podvodni svijet Antalijske rivijere je podjednako zanimljiv kao i zabava koja se nudi na suhom. Ljubitelji dubina mogu da hrane ribice,a postoji i nekoliko zanimljivih potopljenih objekata koje možete vidjeti prilikom ronjenja. Ukoliko niste dobri u ronjenju brzo ćete,uz profesionalne instruktore,naučiti trikove. Po završetku ronjenja dobivate certifikat.

Land of Legends

Pretpostavljam da su mnogi od vas čuli za poznati tematski i zabavni akva park koji je napravljen na principu Diznilenda. Glavni simbol tematskog parka su dvije visoke kule,visoke čak 111 metara,na čijem se vrhu nalaze opservatorije. Ovaj tematski akva park nudi uživanje za sva čula: brojne bazene,ludu rijeku,bazen sa talasima i vodenim toboganom,ali i hiper tobogan dug 1,3 km na kome se dostiže brzina od 115 km na sat,rolekoster,5D bioskop,veliki šoping centar. Ovo su samo neke od animacija koje su sadržaj tematskog parka,a koje će vas svakako primamiti.

Vatre Anadolije

Jedna od najboljih plesnih grupa na svijetu,koja ujedinjuje stotinjak folklornih plesova Azije,Egeja,Mediterana i Balkana,elemente baleta,modernog plesa i stepa,atraktivne kostime i scenografiju te muziku iz različitih krajeva Orijenta. Trbušne plesačice,bubnjari,derviši,plesači stepa sa svojim fenomenalnim koreografijama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nastupali su u više od 120 zemalja i oborili dva Ginisova rekorda :
-za najbrži performans- 241 korak u minuti
- za nastup pred najbrojnijom publikom- 400 000 gledalaca u Ergoliju na Crnom moru.

Krstarenje

Krstarenje je izbor onih koji žele da se opuste i zabave,uživajući u okruženju koje je jednako atraktivno kao i destinacija koja se posjećuje. Na brodu se nudi organizirana animacija i programi za sve uzraste,piće i ručak koji su uključeni u cijenu. Krstarenjem se obilaze brodogradilište,pećine,Kleopatrina plaža,obližnja Ulaš plaža,Duden vodopadi. Nekoliko puta brod staje i imate slobodno vrijeme za plivanje,a u toku same plovibe animatori prave dobru atmosferu uz muziku,ples i pjenu party.

50 Shades

Džip safari,rafting,zip line,prskanje vodom,fantastičan pogled na zalazak Sunca,posjeta Turskom selu,opuštanje i zabava čitav dan sa super ekipom koja će vas provesti kroz Beškonak kanjone i planinske rijeke planine Taurus. Rafting prolazite strmim brzacima i opuštajuće plivanje uz relativno mirno korito. Rafting se izvodi na dijelu rijeke,dužine 14 km,kroz nacionalne parkove prirode. Po dolasku na rijeku od instruktora dobivate uputstva i opremu koja se sastoji od vesla,kacige i prsluka. Tokom cijelog boravka animatori se trude da animiraju turste i prirede dobru zabavu,pa npr organizuju 'vodeni rat' gdje se ljudi iz svih džipova međusobno prskaju.

Pamukkale

U direktnom prevodu sa turskog označava pamučni dvorac i jedno je od najimpresivnijih prirodnih čuda Turske. Sastoji se od niza sedrenih bijelih terasa koje se kaskadno nižu niz litice,što je gotovo 200 metara visine. Tvrdi bijeli mineralni depoziti,koji iz daljine podsjećaju na snijeg,uzrokovani su prirodne izvorske vode sa visokim mineralnim sastavom,koja teče niz liticu i koja se sakuplja u toplim bazenima na terasama sa ljekovitom vodom,za koju se tvrdi da može imati terapeutsko dejstvo i da ublažava brojne tegobe. Izuzetno popularna turistička atrakcija gdje se možete osvježiti u obližnjem bazenu,ukrašenom ostacima fragmenata mramornih stupova,gdje se u svoje vrijeme kupala Kleopatra. Takodjer prilikom posjete Pamukkalama posjećujete i antički grad Hijerapolis koji je u svoje vrijeme bio poznat kao lječilište. Na Hijerapolisu se nalaze ostaci starorimskih gradjevina,spomenika i hramova,koji su od 1988,zajedno sa Pamukkalama upisani kao UNESCO-va svjetska baština.

Demre Myra Kekova

Putovanje počinje posjetom drevnog Likijskog grada Mire. Drevni grad Mira je poznat kao mjesto hodočašća i svete vjere. Grad u kome je sveti Nikola živio i propovijedao. Mira je bio jedan od najvećih gradova u Likiji i bio je glavni grad ove oblasti. Crkva svetog Nikole je smatrana trećom najznačajnijom vjerskom građevinom vizantijske arhitekture na istoku. U crkvi su dobro očuvane ikone,freske,mozaički podovi i sarkofag,a ostale su i neoštećene relikvije svetog Nikole. Same relikvije više nisu u sarkofagu,već su davno prevezeni u grad Bari u Italiji. Crkva je trenutno neaktivna i može se posjetiti kao muzej. Samo jedan dan u godini tj. 6-og decembra hiljade hrišćanskih hodočasnika okuplja se u crkvi radi molitve. Na vrhu litica koje okružuju grad,nalazi se nekropola sa velikim brojem Likijskih kamenih grobnica uklesanih u stijene. Likijanci su vjerovali da bi pokojnik trebao biti zakopan što je moguće bliže nebu,jer bi im to pomoglo da što prije stignu u raj. U blizini grobnica nalazi se veliki grčko-rimski amfiteatar koji može da primi do 10 000 ljudi. Amfiteatar se nije koristio samo za pozorišne predstave,već i za žrtvovanja,javna suđenja,pogubljenja,i gladijatorske borbe. Putovanje na jahti do potonulih gradova ostrva Kekova je najbolji,najljepši i najupečatljiviji dio izleta. Kada plivate oko ostrva na jahti vide se ostaci 4 drevna grada: Teimusa,Dolihiste,Aperlai i Simena. Gledajući u dubine možete vidjeti ostatke ulica popločanih kaldrmom,lukovi,ruševine hramova,amfore u kojima se čuvalo maslinovo ulje i vino...


Važne informacije

Dokumenti

Za putovanje u Republiku Tursku potreban je pasoš koji mora biti važeći minimalno 150 dana od dana ulaska u Tursku potrebno je imati minimalno dvije slobodne stranice u pasošu zbog pečata.

Valuta i kupovina

Službeno sredstvo plaćanja je nova turska lira (YTL). Novac možete promijeniti u svim poštama,hotelskim recepcijama ili mjenjačnicama,a u lokalnim prodavnicama možete plaćati i u eurima ili dolarima. Cjenkanje,odnosno pogađanje za cijenu je obvezno i na taj način možete kupiti željeni proizvod po dosta nižoj cijeni od početne.

Plan putovanja (paket aranžmani sa letovima)

Okupljanje grupe je zakazano 2 sata prije putovanja na sarajevskom aerodromu. Po dolasku na željenu destinaciju putnike dočekuje vodič i organizuje se transfer do hotela. Dan nakon dolaska vodiči obilaze putnike u hotelima u dogovoreno vrijeme kako bi održali prezentaciju fakultativnih izleta i informisali putnike o bitnim informacijama. Vodič nije u hotelu,ali putnici imaju kontakt telefon za sve informacije. Dan prije povratka na recepciji se nalazi dopis o tačnom vremenu povratnog transfera iz hotela do aerodroma koji se organizuje na dan povratka.

PROGRAM PUTOVANJA za paket aranžmane

 

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod dva sata prije leta;let na relaciji Sarajevo - Antalija. Slijetanje u Antaliju. Transfer do izabranog hotela. Noćenje.Boravak na bazi izabrane usluge u izabranom hotelu. Slobodno vrijeme za fakultativne izlete i individualne aktivnosti po želji putnika. Noćenje.Napuštanje soba prema hotelskim pravilima (ili vremenu predviđenom za let). Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma. Let na relaciji Antalija – Sarajevo. Dolazak u Sarajevo.

  1. 1. DAN
  2. 2. – 7. 9. 10. 11.14 DAN
  3. 8. 10. 11. 12. 15. DAN

KRAJ PROGRAMA

 

Vrijeme

Turska je ljeti sat vremena unaprijed - Bosna 10.00h – Turska 11.00h. Obavezno podesite vrijeme na satu jer se svi dogovori - transferi i ture i sl. organizuju po lokalnom vremenu.

Internet

Ukoliko se desi da je loš intenet u hotelu ili trebate pristup aplikacijama u gradu,a nemate dobru konekciju mozete kupiti SIM karticu u telefonskim prodavnicama u gradu ili pitati našeg vodiča za više detalja.

Putničko - zdravstveno osiguranje

Paket aranžmani sa letovima uključuju putničko-zdravstveno osiguranje,a osigurana suma je do 10.000 eura. Prilikom predavanja putne dokumentacije putnicima se dostavlja broj polise osiguranja kao i kontakt telefon za aktivaciju iste u slučaju potrebe. Nakon aktivacije polise osiguranja klinika preuzima troškove liječenja putnika. Ukoliko putnik preuzme na sebe plaćanje troškova,u tom slučaju dužan je da preuzme potpisani račun izdat od klinike te na osnovu računa po povratku kontaktira osiguravajuću kuću.

Sredstva javnog prijevoza

Za kraće gradske relacije možete koristiti i tzv. Dolmus (mini bus) ili obični taksi. Cijena vožnje je pristupačna,a zbog čestih inspekcija taxi vozači moraju imati uključen taksimetar (tarifa 1),iako preporučujemo da se za cijenu taxi usluge dogovorite prije početka vožnje.

Voda

Vodu iz slavine nije preporučljivo piti,kao i prati zube tom vodom. Upotrebljavajte vodu iz staklenih boca. Također izbjegavajte led u piću.

Napojnice

Napojnice su uvijek dobrodošle,a ponekad čak i očekivane (nosači, vozači...). U restoranima su uobičajeno 10 % od iznosa računa.