Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

PROGRAM PUTOVANJA

1 dan 17. April 2024. SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN
Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 12:15h. Prijava na let za Istanbul i polijetanje u 14:25h (let TK 1024). Slijetanje na istanbulski aerodrom u 17:20h. Let za Teheran u 21:45h (let TK 872).

2. dan 18. April 2024. TEHERAN
Slijetanje u Teheran u 01:20h. Transfer u hotel, smještaj i odmor. Doručak. U 12:00h polazak u istraživanje Teherana. Obilazak počinjemo sa posjetom Nacionalnom Muzeju Irana. Ono što je interesantno za ovaj muzej je da vašu pažnju neće privući samo artefakti koji se nalaze u muzeju već i sama građevina. Nacionalni muzej Irana (Muzej drevnog Irana) je najstariji i najbogatiji muzej u Iranu. Ovaj muzej je podijeljen u dva dijela: drevni Iran i islamsko doba. U dijelu koji prikazuje drevni Iran izloženi su historijski predmeti od paleolitika do sasanidskog razdoblja. U dijelu koji prikazuje Iran nakon dolaska islama izloženi su predmeti i djela od 9.vijeka do danas. Nastavljamo prema palači Golestan (ulaznica nije uključena u cijenu), remek djelo arhitekture i umjetnosti sagrađenoj u kadžarskom periodu i smještenoj u srcu Teherana i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Nastavljamo prema kompleksu Tabiat, modernom simbolu Teherana i mjestu gdje mladež Teherana provodi svoje slobodno vrijeme. Odlazak na večeru, te povratak u hotel. Noćenje.

3.dan 19. April 2024. TEHERAN – KAŠAN – ISFAHAN
Nakon doručka, odjava iz hotela te odlazak prema Isfahanu. Po dolasku u Kašan obilazak Fin vrtova. Ljubitelji vrtova i arhitekture sigurno će željeti da posjete i šetaju u perzijskim vrtovima, koji su oduvjek bili dio urbane strukture iranskog grada. Perzijski vrtovi predstavljaju kompleks raznovrsnih tradicionalnih vrtova i predstavljaju iransku graditeljsku umjetnost. Vrtovi su primjer raznolikosti dizajna perzijskog vrta prilagođenog različitim klimatskim uslovima. Vrtove karakterišu tri elementa: vodeni kanali (kanati), visoki zidovi i centralna zgrada sa bazenom.

Ustvari, perzijski vrtovi se smatraju najstarijim i najvažnijim vrtovima na svijetu. Pod zaštitom UNESCO-a je ukupno pet njih. Fin je jedan od najreprezentativnijih objekata vrtne arhitekture na čitavom Istoku, ali istovremeno i mjesto na kojem su se odvili neki veoma važni događaji iz iranske historije. Nastavak vožnje prema Isfahanu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan 20. April 2024. ISFAHAN
Doručak. Ovaj dan je rezervisan za obilazak Isfahana, najsjajnije među desetinama historijskih prijestolnica Bliskog Istoka, grada fantastičnih rukotvorina, arhitekture i umjetnosti. Isfahan, treći najveći grad u Iranu i jedan od tri grada koji pripadaju „zlatnom trouglu“ gradova od kulturno-historijskog značaja, najljepši je i najkitnjastiji od svih. „Isfahan je pola svijeta“ (“Esfahān nesf-e jahān ast”), glasi čuvena perzijska izreka koja u jednoj rečenici objašnjava zlatno doba ovog grada, kada je na početku XVII vijeka, za vrijeme safavidske dinastije, Šah Abas I proglasio Isfahan prijestolnicom i učinio ga jednim od najljepših gradova pod nebeskim svodom. Obilazak uključuje posjetu trgu Naqš, džahan, dijelu Isfahana koji je pod zaštitim UNESCO-a, a koji je okružen sa dvije možda najljepše džamije na svijetu, Šahova džamija i džamija šejha Lutfullaha, te zapanjujućom palačom Ali Qapu i neodoljivim bazarom. Palača Ali Qapu na trgu Naqš-e džahan u Isfahanu jedan je od najljepših primjera arhitekture safavidskog doba. Građevina izvanredne arhitekture i nevjerovatnih ukrasa poznatih iranskih umjetnika privlači pažnju brojnih domaćih i stranih turista. Među najvažnijim dijelovima palače možemo spomenuti ulaz u raskošne dvorane, muzičku dvoranu na najvišem spratu i izvanredna umjetnička djela u različitim dijelovima palače. Glavni temelji ove vile izgrađeni su od drveta. Nakon posjeta ovim trima lokacijama, slobodno vrijeme za šoping u bazaru, te po izboru posjeta izvanrednim radionicama i lokalnim umjetnicima perzijskih tepiha, minijatura, rukotvorina od drveta i bakra, zlatarama.... Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan 21. April 2024. ISFAHAN – QOM – QAZIN
Nakon doručka, odjava iz hotela te ćemo prošetati duž Džolfe (Jolfa), armenske četvrti Isfahana i posjetiti crkvu Vank. "Vank" na armenskom jeziku znači "katedrala". Ornamentika u zlatu i plafonu, unutrašnje površine kupole i ulja na platnu pod uticajem italijanskog stila i pozlate prema iranskom stilu na zidovima, uz priče o Isusovom životu, su najprepoznatljiviji ukrasi ove crkve. Polazak prema Qazvinu uz usputno zaustavljanje u Qom-u, drugom religijskom centru Irana, gdje ćemo posjetiti mauzolej i kompleks Fatime Masoumeh. Nastavak putovanja ka Qazvinu. Po dolasku obilazak Saadossaltaneh, jednog od najočuvanijih karavan saraja u Iranu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

6.dan 22. april 2024. QAZN – ALAMUT UTVRDA – QAZVIN
Nakon doručka polazak prema tvrđavi Alamut. U zabačenim brdima gorja Alborz nalazi se historijska utvrda Alamut, poznata kao Dvorac asasina. U okolici se nalazi više utvrda, ali one su uglavnom dostupne samo dobro opremljenim i iskusnim planinarima. Jedina koji je lako dostupna i nalazi se nedaleko od ceste jeste utvrda Alamut. Alamut utvrda je sada u ruševinama, ali je u periodu 1090 – 1256 godine bila mjesto najizraženije aktivnosti, gdje su živjeli sljedbenici Hasana Sabaha, koji je sijao strah seldžučkim vladarima, ali i krstašima U doba kada je bila najsnažnija, ova je grupa privukla sljedbenike od Sirije do pokrajine Horasan u Centralnoj Aziji. Iranska vlada se u današnje vrijeme trudi da je što više prilagodi turističkim posjetama. Nakon utvrde otići ćemo do jezera Ovan. Povratak u Qazvin u hotel. Večera. Noćenje.

7.dan 23. April 2024. QAZVIN – SOLTANIEH – ARDABIL
Nakon doručka polazak prema kupoli Soltanije preko Zandžana. Kupola je pod zaštitiom UNESCO-a, a ujedno i treća kupola po veličini na svijetu, visine je 48,5 metara, napravljena je od cigli, a stara je otprilike 700 godina. Zaustavićemo se u Zandžanu kako bismo obišli Muzej čovjeka soli. U muzeju soli nalaze se skeleti muškaraca pronađeni u rudniku soli u Zandžanu. Ovi skeleti pripadaju ahemenidskom i sasanidskom dobu.Nekoliko kostura otkriveno je u rudniku soli koji se nalazi u oblasti Čerabad u provinciji Zandžan. U zimu 1993. godine pronašli su leš prilikom miniranja. Leš je bio pola tijela sa dugom kosom i bradom, a na lijevom uhu ima zlatni prsten. Nažalost, rudarski radovi su nastavljeni sve do 2004. godine, kada su rudari ponovo otkrili ostatke skeleta drugog čoveka. Nađeno je ukupno šest skeleta. Pet skeleta je preneseno u muzej, a šesti skelet je ostavljen u rudniku zbog nedovoljnog kapaciteta u muzeju. 2007. godine izdata je naredba za zaustavljanje rudarskih operacija. Prema arheolozima i historičarima, tri čovjeka soli pripadaju ahemenidskom dobu (6 – 3 st. p.n.e.). Istraživači su također smatrali da su druga dva čovjeka pripadala kasnom sasanidskom periodu (3 – 7 st. n.e.).

Nastavak prema Ardabilu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

8.dan 24. April 2024. ARDABIL – SERAIN – ARDABIL
Nakon doručka odlazimo u obilazak Mauzoleja šejha Safijuddina Ardabilija, možda najbolje mjesto da se nešto nauči o historiji i porijeklu Safavidske dinastije. Na ovom mjestu se, osim turbeta šejha Safijuddina Ardabilija nalazi i grobnica šaha Ismaila I (prvog šaha dinastije Safavida), njegove supruge (majke šaha Safavida), nekoliko grobnica šejhova i velikana iz perioda vladavine ranih Safavida I, ubijenih u bici kod Čalderana. Građevina potiče iz 13.vijeka i upisana je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Nakon toga vozimo se do Seraina gdje možete uživati u ljekovitim termalnim izvorima Seraina. Povratak u Ardabil. Večera. Noćenje.

9.dan 25. April 2024. ARDABIL – TABRIZ
Nakon doručka, polazak za Tabriz. Posjetićemo veliki bazar Tabriza, koji je ujedno i najveći natkriveni bazar na svijetu koji sadrži preko 5.500 prodavnica, 30 mesdžida i džamija, 11 koridora i 9 vjerskih škola. Ne zna se tačan period gradnje ovog kompleksa iako su mnogi pisci, putnici i namjesnici u svojim djelima iz 9. i 10. vijeka navodili informacije o bazaru. Bazar posjećuje na hiljade posjetilaca dnevno i idealno je mjesto za fotografisanje. Na ovom bazaru se mogu naći neke od najvrjednijih i najkvalitetnijih prostirki i tepiha u Iranu. Bazar je također pod zaštitom UNESCO-a. Nakon bazara posjetićemo Plavu džamiju Tabriza.
Džamija Kabud ili Plava džamija nazvana je tako zbog modroplave boje kupole i pločica urezanih na vanjskoj fasadi. Zove se i "Firuz-e džahan" ili "Firuz-e eslam", a sagradio ju je u 15.vijeku Džahanšah Karakojunlu po nalogu kćerke ovog vladara. Ulazna vrata džamije viša su od nivoa ulice i iznad imaju eliptični luk. Na stranama džamije nalaze se dva stuba koja se uzdižu u obliku spirale, a u gornjem dijelu poprimaju oblik polumjeseca. Ovi stubovi u potpunosti su prekriveni tirkiznim pločicama ukrašenim nadrealnim cvjetnim motivima. Ulaskom na vrata stižemo u šabestan, ili centralni dio džamije koji služi za obavljanje namaza. Zidovi sobe prekriveni su obojenim pločicama i tako sitni i tako dobro postavljeni da se čini da su svi komadni. Dizajni na zidovima su toliko fini da posjetiocima pružaju osjećaj promatranja slike. U večernjim satima možete uživati u parku El Goli. Odlazak u hotel. Smještaj i večera. Noćenje.

10.dan 26. April 2024. TABRIZ – KANDOVAN – TABRIZ
Nakon doručka, polazak u obilazak Kandovana. Kandovan je prelijepo selo u podnožju planine Sahand sa jedinstvenim kućama uklesanim u stijenu još prije 700 godina, a u njima i danas živi 168 porodica. Ove kućice iz daljine izgledaju poput košnice ili mravinjaka, a samo male rupe u kamenu ukazuju na to da je na stijeni intervenisala i ljudska ruka. Nevjerovatan je to prizor koji dočekuje posjetioce sela Kandovan, sigurno jednog od najneobičnijih sela na svijetu. Posebno zbog činjenice da je selo Kandovan jedno od rijetkih pećinskih sela u kojima i danas ljudi žive. Povratak u Tabriz i posjeta ostacima utvrde Arg–e Ali Šah. Arg iz Tabriza također poznat kao Arg-e Ališah, Ališahov luk, a sa svojim džamijama, školama, javnim kupatilima, historijskim kućama i starim četvrtima, ova citadela svake godine ugošćuje mnoge međunarodne i domaće turiste. Odmor do transfera na aerodrom. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

11.dan 27. April 2024. TABRIZ – ISTANBUL – SARAJEVO
Transfer na aerodrom u Tabrizu u 03:00h. Let za Sarajevo preko Istanbula u 06:55h (let TK 883). Slijetanje u Istanbul u 09:10h, te nastavak leta za Sarajevo u 12:50h (let TK 1023) Slijetanje u Sarajevo u 13:35h. Kraj usluge.

 

Cijena 

Cijena 2.990 KM /OSOBA
Cijena uključuje :
Povratne avio karte /Turkish airlines Sarajevo -Istanbul-Teheran//Tabriz-Istanbul-Sarajevo(prtljag 30 KG po osobi + 8 kg ručni ) i aerodromske takse )
Smještaj u hotelima sa 4 i 5 * 10 noćenja sa doručkom
Večere u restoranima prema programu
Lokalni vodič na engleskom jeziku /pratilac grupe Profesor  orjentalistike sa Filozofskog fakulteta
Prevoz modernim turističkim autobusom prema programu (boca vode po danu i osobi )
Organizacijaputovanja i napojnice za vodiča i vozača

Cijena ne uključuje :
Ručkove
Ishodjenje vize i viznog koda +100 KM po osobi (pasoš mora biti važeči 6 mjeseci od dana povratka i imati najmanje 3 prazne stranice)
PZO (obavezno za ishođenje vize) za osobe do 60 g. + 30,00 KM; za osobe 60 – 70 g. + 55,,00 KM;za osobe 70 – 80 g.+76,00 KM
Osiguranje od otkaza putovanja na ukupan iznos aranžmana + 140,00 KM
Ulaznica za Golestan palaču + 40,00 KM ( obavezna najava pri rezervaciji putovanja )
doplata za jednokrevetnu sobu + 620,00 KM
Sve usluge koje nisu navedene u programu.