PROGRAM

1. DAN/ 13.10. / PETAK / SARAJEVO – Džeda – Medina

. Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2 sata prije polijetanja. Direktan let za Džedu u 21:20 sati na liniji XY 620.

2. DAN/ 14.10. / SUBOTA / MEDINA

Slijetanje u Džedu oko 02:55 sati. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole noćna vožnja do Medine udaljene cca 6 sati. Slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebamado check in u hotel iza 15h ( mogućnost doplate za rani check in ovisno o raspoloživosti). Slobodno vrijeme. Noćenje u Medini.

3. DAN/ 15.10. / NEDELJA / MEDINA

Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhammeda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak mubarek mjesta u okolini Medine: Mesdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammmed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je poslanik a.s. rekao: “Uhud je planina koju volimo i koja voli nas”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetiti ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se održala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika), te slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje u Medini.

4./5. DAN/ 16.10. i 17.10. / PONEDELJAK i UTORAK / MEDINA

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Poslije doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje u Medini.

6. DAN/ 18.10. / SRIJEDA / MEDINA – MEKA

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Ibadet po vlastitom nahođenju. Slobodno vrijeme za ibadet u Medini. Napuštanje soba i polazak za Meku turističkim autobusima. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije cca 30 minuta vožnje, zaustavljamo se na Mikatu Zulhulejfa, klanjamo 2 rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Smještaj u hotelu. Nakon smještaja, obavljanja zajedničke Umre (Tavafa i Saja). Noćenje u Meki.

7. DAN/ 19.10. / ČETVRTAK / MEKA

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Ibadet po vlastitom nahođenju. Napijte se Zemzem vode za koju je Poslanik a.s. rekao: “Najbolja voda na zemljinoj površini jeste voda Zemzem. U njoj je hrana za gladnog i lijek za bolesnog.” Slobodno vrijeme za ibadet. Noćenje u Meki.

8. DAN/ 20.10. / PETAK / MEKA

Doručak. Poslije doručka – Džuma namaza. Slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta. Noćenje.

9. DAN/ 21.10. / SUBOTA / MEKA

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Oko 9:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 km od Muzdallifi. Prolazimo spored planine Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik a.s. primio objavu svete knjige Kur’an preko meleka Džibrila. Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tavafa i Saja. Povratak U Meku na podne namaz. Slobodno vrijeme za ibadet prema individualnim potrebama. Noćenje.

10. DAN/ 22.10. / NEDELJA / MEKA

Klanjanje sabah namaza. Doručak. Poslije doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje u Meki.

11. DAN/ 23.10. / PONEDELJAK / MEKA – DŽEDA – SARAJEVO

Planira se obavljanje oproštajnog Tavafa namaza te obavljanje samog namaza u haremu. Doručak. Check out iz hotela oko 10h Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuse oko 12 sati i transfer prema aerodromu u Džedi (vožnja traje cca 1 sat). Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti, ukrcaj na let za Sarajevo na letu XY 619 u 16:45 sati. Dolazak u Sarajevo je predviđeno oko 20:30 sati (svi termini su lokalni).

 

 

 

CIJENA

* DOPLATA ZA VIZU SA PUTNIM ZDRAVSTVENIM OSIGURANJEM I ISHOĐENJEM + 350 KM *

* Za osobe preko 60 godina, cijena vize iznosi 580 KM
 

ARANŽMAN UKLJUČUJE:

* Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Džeda – Sarajevo / Flynas
* Aerodromske takse
* Svi transferi i posjete prema programu
* Smještaj u hotelu prema programu putovanja: 4 noći u Medini / 5 noći u Meki
* Profesionalni pratilac grupe sa dugogodišnjim iskustvom za obavljanje Umre -Prof. Islamskih Nauka iz Medine Sengor Karić
* Obilasci mubarek mjesta u Meki i Medini
* Organizacija putovanja

 

ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

* Troškove vize sa osiguranjem i ishođenja vize
* Doplata za 1/1 sobu:HOTELI 3/5*- 950 KM; HOTELI 5/5*- 1430 KM
* Osiguranje od otkaza putovanja
* Lični troškovi svakog putnika
*Rani check in na upit

 

 

HOTELSKI SMJEŠTAJ

 

HOTEL MEDINA

HOTEL MEKA

 

CIJENA ZA REDOVNE PRIJAVE:

TULIP INN AL DAR RAWAFED 3*/4* ili sličan

Noćenje sa doručkom

LE MERIDEN TOWERS MAKKAH 5* ili sličan

Noćenje sa doručkom

 

1/4 soba= 2.699 KM

1/3 soba= 2.799 KM

1/2 soba= 2.899 KM

CROWN PLAZA 5* ili sličan

Noćenje sa doručkom

(u neposrednoj blizini harema)

ANJUM HOTEL 5* ili sličan

Noćenje sa doručkom

(u neposrednoj blizini harema)

 

1/4 soba= 3.000 KM

1/3 soba= 3.100 KM

1/2 soba= 3.250 KM