Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

SPECIJALNA PONUDA!

ISTANBUL 4 NOĆENJA/5 DANA/AVION

Jutarnji polazak, večernji povratak!

POLAZAK SVAKE SRIJEDE,

POVRATAK NEDJELJOM

 

ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija.

 

PROGRAM PUTOVANJA

 

1. DAN, (SRIJEDA), SARAJEVO – ISTANBUL – TRG TAKSIM
Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 09.05h sa dolaskom u Istanbul u 12.05h. Transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg slobodnog vremena slijedi fakultativni odlazak do centralnog gradskog Trga Taksim – žile kucavice ovog milionskog supergrada! Iskoristite ovaj izlet i da se upoznate sa podzemnom šemom grada uz asistenciju Vašeg vodiča! Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića.... a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN, (ČETVRTAK), RAZGLEDANJE GRADA + KAPALI ČARŠIJA
Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija iz 17. vijeka čuvena i po pričama o 6 minareta, Topkapi palata u kojoj je u 16. vijeku bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija, remek-djelo bizantijske arhitekture (razgledanje izvana, a budući da je odnedavno ponovo džamija, ulaz je besplatan). Nakon obilaska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće zatvorene pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu uz neizostavno cjenkanje! Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, (PETAK), KRSTARENJE BOSFOROM (Ne propustite!)
Nakon doručka slijedi odlazak na nezaboravno krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoy, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN,(SUBOTA), SULEJMANIJA I EGIPATSKI BAZAR + EVROPA – AZIJA – EVROPA
Nakon doručka preporučujemo odlazak pješice sa pratiocem grupe do čuvene Sulejmanija džamije, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Uživajte! Slijedi odlazak do Egipatskog bazara (Misir čarši), ili Bazar začina koji se nalazi na obalama Zlatnog roga u kvartu Eminonu. Hiljade različitih začina, sušeno voće, sirevi, rahat lokumi, baklave, orašasti plodovi, stotinu vrsta čajeva, i još mnogo drugih vrsta jestivih proizvoda iz cijelog svijeta, zauzimaju najveći dio ponude na bazaru. Slijedi odlazak metroom u azijski dio grada, na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 miliona stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svjetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolirana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Do kule odlazimo malim brodićem. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 27.03.2022. (NEDJELJA), ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom u 16.00h. Let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.00h sa dolaskom u Sarajevo u 19.50h. (Satnice navedene po lokalnom vremenu).

Kraj putovanja.

- Hotel GRAND WASHINGTON 4* ili sličan

U cijenu je uključeno:
- Povratna avio karta (ekonomska klasa, 23+8kg prtljag) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,
- Sve aerodromske takse i TSC,
- 4 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Grand Washington 4* http://www.grand-washington.com/en-US
- Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
- Usluge lokalnog vodiča tokom boravka u Turskoj

*Popust za do dvoje djece 2-6 godina sa 2 odrasle osobe 50,00 KM/dijete
*Popust za do dvoje djece 6-12 godina sa 2 odrasle osobe 30,00 KM/dijete

U cijenu nije uključeno:
- Doplata za jednokrevetnu sobu 125,00 KM,
- Fakultativni (neobavezni) izleti i ulaznice planirane programom putovanja (plaćaju se na licu mjesta)
- Taksa na gorivo 15 KM po osobi
- PZ osiguranje 10,00 KM (obavezno),
- Osiguranje od otkaza putovanje prema uslovima Sarajevo Osiguranje (30,00 KM)
- Individualni troškovi

VAŽNE NAPOMENE:

Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 5 mjeseci od planiranog dana povratka sa putovanja. Za putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Putnici koji nisu vakcinisani potrebno je da prilikom prijave na let pokažu antigen test ne stariji od 48h. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova putovanja u vezi s COVID-19 o čemu će putnici biti blagovremeno obaviješteni. Agencija zadržava pravo promjene termina realizacije fakultativnih izleta. Izleti će biti realizovani u slučaju minimum 25 prijavljenih putnika. Za rezervaciju ovog putovanja potrebno je uplatiti 30%, ostatak se plaća najkasnije 10 dana prije polaska na putovanje. Molimo Vas da se prije zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Općim uslovima putovanja * Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio Program putovanja, Ugovor o putovanju i Opće uslove putovanja. * Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. * Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA
- Za rezervaciju je potrebno uplatiti avans u iznosu od 40%, ostatak se plaća najkasnije 20 dana prije polaska
- Gotovinska uplata
- Uplata na žiro račun u banci, pošti, ili internetskim bankarstvom
- Provizija na kartično plaćanje 10% (više od 2-24 rata) UNICREDIT BANKA
- Provizija na kartično plaćanje 3% (jednokratno) UNICREDIT BANKA