NAJAVA ULASKA U HRVATSKU: Potrebno popuniti online obrazac na linku https://mup.gov.hr/uzg-covid/. , potvrdu najave isprintati i staviti na vidno mjesto  prilikom prelaska granicnog prelaza.
Dragi putnici, Republika Hrvatska Vam želi dobrodošlicu. 
 
Kako bi učinili Vaš boravak u Republici Hrvatskoj što sigurnijim, u nastavku Vam šaljemo nekoliko informacija o mjerama koje se provode u svrhu zdravstvene zaštite svih posjetitelja i građana Republike Hrvatske. 
 
Napominjemo da navedena najava nije potvrda niti dozvola za ulazak u Republiku Hrvatsku, već je samo preporuka stranim državljanima zbog prikupljanja dodatnih podataka koji se putem ove aplikacije mogu unaprijed poslati, u cilju smanjenja vremena čekanja na prelazak državne granice. 
 
O ispunjavanju uvjeta ulaska u Republiku Hrvatsku neposredno odlučuje policijski službenik na graničnom prijelazu prilikom obavljanja granične kontrole! 
 
Sve relevantne informacije vezane uz prelazak državne granice Republike Hrvatske dostupne su na slijedećoj poveznici: https://www.koronavirus.hr/ i https://mup.gov.hr/uzg-covid/. 
 
Napominjemo da je cjelokupan sadržaj stranice ENTER CROATIA informativnog karaktera i odnosi se na trenutne okolnosti koje se ubuduće mogu mijenjati ovisno o epidemiološkoj situaciji. 
 
Sve važeće Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske objavljene su i dostupne na WEB stranici Ravnateljstva civilne zaštite, na slijedećoj poveznici: https://civilnazastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zarazekoronavirusom/2304. 
 
Pojava simptoma bolesti tijekom boravka u Republici Hrvatskoj. Ako osobe prijeđu državnu granicu i po ulasku u Republiku Hrvatsku razviju simptome bolesti ostaju u svom smještaju i javljaju se telefonom domaćinu, tj. organizatoru njihova dolaska koji obavještava nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite (npr. liječnika u turističkoj ambulanti). Izvan radnog vremena nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite, domaćin strane (službene) osobe koja ima izraženije simptome bolesti poziva hitnu medicinsku službu. 
 
Ulazak u Republiku Hrvatsku za osobe koje imaju znakove bolesti. Ako pri ulasku u Republiku Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora koji će definirati daljnje postupanje s mogućnošću upućivanja u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje. 
 
Tijekom izlazaka izvan smještajnih objekata preporuča se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te redovito provoditi higijenu ruku. 
 
Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 
 
Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju. 
 
Preporučuje se usluge plaćanja obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama. 

Preporučuje se korištenje vlastitog prijevoznog sredstva ili rent-a-cara, a ukoliko se koriste drugi oblici prijevoza, vodite računa o mjerama prevencije širenja bolesti (fizički razmak, redovito održavanja higijene, zaštitne maske i rukavice i sl.) 
 
Preporučuje se izbjegavanje većih grupiranja s osobama s kojima ne dijelite smještaj. 
 
U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje, gubitak osjeta njuha i okusa) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se domaćinu/nadležnom liječniku obiteljske medicine (npr. liječniku u turističkoj ambulanti). 
 
U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se treba javiti hitnoj medicinskoj službi na broj 112. 
 
Preporučuje se da se u slučaju potrebe i pojave simptoma javite Vašem domaćinu koji će za Vas kontaktirati liječnika. 
 
Dodatne informacije i pojašnjenja možete zatražiti na info broju 112 i 113. 
 
Brojevi hitne medicinske službe su 194 u Zagrebu i 112 izvan Zagreba.