Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 28.12. (ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL – TRG TAKSIM
Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera 90 minuta prije leta. Let TK7867 za Istanbul u 13.10h sa dolaskom u Istanbul u 17.05h. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi odlazak do centralnog gradskog Trga Taksim – žile kucavice ovog milionskog supergrada! Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića.... a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Slobodno vrijeme u centru grada do 22.00h. Slijedi transfer do hotela i smještaj. Noćenje.

2. DAN, 29.12. (PETAK), RAZGLEDANJE GRADA + KAPALI ČARŠIJA
Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija iz 17. vijeka čuvena i po pričama o 6 minareta, Topkapi palata u kojoj je u 16. vijeku bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija, remek-djelo bizantijske arhitekture (razgledanje izvana, a budući da je odnedavno ponovo džamija, ulaz je besplatan). Nakon obilaska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće zatvorene pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu uz neizostavno cjenkanje! Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 30.12. (SUBOTA), KRSTARENJE BOSFOROM (Ne propustite!)
Nakon doručka slijedi odlazak na nezaboravno krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoy, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 31.12. (NEDJELJA), SULEJMANIJA I EGIPATSKI BAZAR + EVROPA – AZIJA – EVROPA
Nakon doručka preporučujemo odlazak pješice sa pratiocem grupe do čuvene Sulejmanija džamije, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Uživajte! Slijedi odlazak do Egipatskog bazara (Misir čarši), ili Bazar začina koji se nalazi na obalama Zlatnog roga u kvartu Eminonu. Hiljade različitih začina, sušeno voće, sirevi, rahat lokumi, baklave, orašasti plodovi, stotinu vrsta čajeva, i još mnogo drugih vrsta jestivih proizvoda iz cijelog svijeta, zauzimaju najveći dio ponude na bazaru. Slijedi odlazak metroom u azijski dio grada, na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 miliona stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svjetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolirana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Do kule odlazimo malim brodićem. Povratak u hotel. Naveče slijedi fakultativno odlazak na doček Nove godine. SRETNA NOVA GODINA! Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 01.01.2023. (PONEDJELJAK), ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom u 16.30h. Let TK1023 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.55h sa dolaskom u Sarajevo u 19.55h. (Satnice navedene po lokalnom vremenu). Kraj putovanja. 

 

 

CIJENA

Hotel GRAND WASHINGTON 4* ili sličan

CIJENA OBUHVATA:
Povratnu avio kartu (ekonomska klasa, 23kg čekiranog prtljaga + 8kg ručnog) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,  
Sve aerodromske takse   
4 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Grand Washington 4* http://www.grand-washington.com/en-US 
Bus/mini bus/van transfere na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,  
Usluge lokalnog vodiča tokom boravka u Turskoj,
*Popust za do dvoje djece 2-6 godina sa 2 odrasle osobe 150,00 KM/dijete
*Popust za do dvoje djece 6-12 godina sa 2 odrasle osobe 70,00 KM/dijete

CIJENA NE OBUHVATA:
Hotelsku boravišnu taksu (1,5 KM/osoba/noć) – 6,00 KM (plaćaju samo osobe starije od 12 godina)  
YQ Taksu za gorivo 12,00 KM/osoba (obavezna doplata; plaća se za sve putnike prilikom rezervacije)  
Fakultativne (neobavezne) izlete i ulaznice planirane programom putovanja (plaćaju se na licu mjesta)  
PZ osiguranje 10,00 KM (obavezno),  
Doplatu za jednokrevetnu sobu 285,00 KM (neobavezno)  
Osiguranje od otkaza putovanja zbog bolesti (neobavezno) - Individualne troškove