Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

POSEBNA NOVOGODIŠNJA PONUDA!

VENECIJA 

TRST + VERONA + LJBLJANA 

29.12.2022. - 02.01.2023.  /  BUS 

Venecija je uz Pariz vjerovatno najromantičniji grad na svijetu! Tu na trgu sv. Marka ili uz Grand kanal pije se najslađa kafa, a ni jedno krstarenje ne može zamijeniti vožnju gondolom. Svaki drugi gondolijer je Luka, koji će se ispričati sa vama na italijanskom kao da ga razumijete. Venecija (Venezia) je grad smješten u sjeveroistočnom dijelu Italije, na Jadranskom moru. Ona predstavlja upravno sjedište pokrajine Veneto i okruga čiji je naziv takođe Venecija. Izgrađena na čak 118 malih ostrva spojenih brojnim mostovima na mjestu gdje se rijeka Breneta ulijeva u Venecijansku lagunu pri čemu su njene ulice zapravo kanali. Dužinom tih ulica-kanala nalaze se brojne crkve i palate od izuzetne vrijednosti, pa je zbog toga Venecija spomenik svjetske baštine pod UNESCO zaštitom. Venecija je grad priča i legendi. Jedna od njih kaže: poljubite voljenu osobu tokom vožnje gondolom ispod nekog od brojnih mostova i vaša ljubav vječno će trajati!

PROGRAM PUTOVANJA

1. i 2. DAN, 29. i 30.12. (ČETVRTAK/PETAK), SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ – BANJA LUKA – TRST

Okupljanje putnika na Autobuskoj stanici Sarajevo u 23.00h. Polazak autobusa u 23.30h. Vožnja modernim Centrotransovim autobusom preko Visokog, Zenice (01.00h), Doboja (02.45), Banja Luke (4.30) sa usputnim pauzama po potrebi grupe. Noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije. Dolazak u Trst u ranim jutarnjim satima. Slijedi obilazak grada: Canal Grande, Piazza del Ponto Rosso, Piazza Unita d'Italia sa fontanom 4 kontinenta izgrađenom 1571.g. koja simbolizira 4 kontinenta tok vremena, Teatro Romano... Trst je poznat kao grad s razvijenom kulturom proizvodnje i ispijanja kafe. Sjedište poznatog svjetskog brenda kafe Illy nalazi se ovdje. Popijte kafu, probajte espresso ILLY. Da biste bili sigurni da ćete dobiti ono što želite, pazite kako to naručujete. Nero je espresso, Capo je macchiato, a Caffelatte je cappuccino. Kada ste već u Trstu, ne propustite probati pizzu i/ili sladoled. Preporučujemo slastičarnu Felato Marco. Nastavak vožnje do mjesta Palmanova (cca 60km) poznatog po velikom shopping outletu sa brojnim radnjama. Slobodno vrijeme za kupovinu cca 2h. Slijedi odlazak do hotela smještenog u okolini Venecije. Smještaj u hotel u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje

3. DAN, 31.12.2022. (SUBOTA), VERONA – VENECIJA (SRETNA NOVA GODINA!!) Nakon ranog doručka slijedi fakultativni izlet u Veronu, grad smješten na rijeci Adige i svjetski poznat po ljubavi Romea i Julije iz Šekspirove drame. Po dolasku slijedi pješački obilazak: rimski amfiteatar iz 1. vijeka – Arena na Trgu Bra (Piazza Bra), ulica Macini (Via Mazzini) koja spaja trgove Bra i Trg biljaka (Piazza delle Erbe), najljepši gradski trg okružen renesansnim palatama. Na trgu se nalazi Palata razuma (Palazzo della Ragione), Fontana Madonna (La Fontana di Madonna) i 84m visoka Kula Lamberti (Torre della Lamberti) sa koje se pruža spektakularan pogled na grad. Obilazak nastavljamo odlaskom do Trga gospode (Piazza dei Signori) na kojem se nalazi spomenik posvećen pjesniku Danteu Aligijeriju, a oko njega palate poznate dinastije Skaligeri (Della Scala) i crkvica Santa Maria Antica sa njihovom porodičnom grobnicom. Svega nekoliko stotina metara odavde, u ulici Kapelo (Via Cappello) na broju 23 nalazi se najposjećenije mjestu u gradu - Julijina kuća (Casa di Giulietta) sa najpoznatijim balkonom na svijetu. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti i kupovinu. Dvije ulice su posebno poznate kao mjesta za shopping: Macini (Via Giuseppe Mazzini) i Korzo Porta Borsari (Corso Porta Borsari). Nakon ručka, slijedi povratak u hotel. Slobodno vrijeme za odmor. U večernjim satima slijedi odlazak na fakultativno razgledanje Venecije i doček Nove godine. Vožnja brodom do Venecije. Slobodno vrijeme za doček Nove godine. Sretna Nova godina! Povratak u hotel iza ponoći. Noćenje.

4. DAN, 01.01.2023. (PETAK), VENECIJA – LJUBLJANA – ZAGREB – BIH
Doručak. Odjava iz hotela i povratak prema BiH uz u kraće svraćanje u Ljubljanu. Nastavak putovanja preko Hrvatske. Dolazak u Sarajevo oko ponoći. Kraj putovaja.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 365,00 KM 

CIJENA OBUHVATA:

  • Bus prijevoz modernim Centrotransovim autobusom prema programu putovanja, 
  • Smještaj u hotelu 3/4* u dvokrevetnim i/ili trokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja s doručkom,
  • Usluge pratioca putovanja tokom putovanja i kompletna organizacija putovanja,

CIJENA NE OBUHVATA:

  • PZ osiguranje 6,00 KM (obavezna doplata za sve putnike)
  • Hotelsku boravišnu taksu (cca 3-4 EUR/osoba/noćenje; plaća se kod pratioca grupe ili na recepciji prije ulaska u hotel)
  • Fakultativne izlete (Verona 30,00 EUR ,Venecija 30,00 EUR,; paket 2 izleta 50,00 EUR)
  • Osiguranje od otkaza putovanja (neobavezna doplata: 25,00 KM)
  • Doplatu za posebno zahtjevano sjedište u autobusu 40,00 KM/sjedište (minimum 2 sjedišta)
  • Doplatu za dodatno sjedište u autobusu 100,00 KM/sjedište (ograničen broj mjesta)
  • Doplatu za jednokrevetnu sobu 100,00 KM,

 

VAŽNE INFORMACIJE:

- Za ovo putovanje potrebno je posjedovati bh pasoš sa validnošću od minimum 3 mjeseca od datuma planiranog povratka sa putovanja. Putnici sa stranim pasošima dužni su se sami informisati o uslovima putovanja - Raspored sjedenja u autobusu sastavlja Organizator putovanja prema redoslijedu uplata; posebno sjedište u autobusu garantujemo samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća doplata - Fakultativne izlete (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratiocu putovanja u EUR (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta - Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu - Organizator putovanja nije odgovoran za gužve na granicama, u gradovima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju - Predviđene pauze tokom vožnje okvirno su svakih 2,5 sata izuzev u noćnim satima kada pauze mogu biti rjeđe - Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti minimum 30% ukupnog iznosa, a ostatak 15 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu avansa. Preporučujemo uplatiti putničkozdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu, kao i osiguranje od otkaza putovanja - Minimalan broj putnika za putovanje je 40, a maksimalan broj putnika je 74. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka realizacije paket-aranžmana, putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu putovanja - Opći uslovi putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju saglasni ste s navedenim uslovima, stoga molimo cijenjene putnike da pažljivo pročitaju uslove - Organizator putovanja usljed nepredviđenih okolnosti može promijeniti redoslijed planiranih obilazaka. Sadržaj razgledanja ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA

Gotovinska uplata ili uplata debitnom karticom
Uplata na žiro račun u banci, pošti, ili internetskim bankarstvom
Obročno karticama (Unicredit do 24 rate)

VENECIJA je čudesna i jedinstvena. Jedna je od najbogatijih riznica italijanske i evropske kulture i umjetnosti. Venecija je grad raskošne arhitekture, prefinjene muzike i neke posebne svjetlosti, zbog toga prozvana „Serenissima“ – presvijetla.

Venecija (italijanski: Venezia) je glavni grad istoimene italijanske pokrajine Venecija u regiji Veneto s 258,685 stanovnika (2020). Zajedno s Padovom čini metropolu Padova-Venecija s 1.600.000 stanovnika. Grad je poznat po kanalima, gondolama i bogatoj historiji, većinom nezavisnog grada koji je bio centar Mletačke Republike, kada je bio poznat i kao "Dominantna" (La Dominante), "Smirena/suverena" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova"... Često ga, s razlogom, smatraju najljepšim gradom na svijetu. Grad se nalazi na 118 manjih ostrva u močvarnoj venecijanskoj laguni u venecijanskom zalivu na sjeveru Jadranskog mora. Laguna se prostire uz italijansku obalu između ušća rijeka Po na jugu i Piave na sjeveru. Od cca 260.000 stanovnika u općini Venecija (Comune di Venezia), oko 60.000 stanuje u historijskom centru (Centro storico); 170.000 na Terraferma (italijanski: čvrsto tlo), većinom u velikim okruzima (frazione) Mestre i Marghera; te 30.000 na drugim ostrvima u laguni.

PALMANOVA je gradić na sjeveru Italije. U neposrednoj blizini nalazi se Palmanova Outlet Village popularan po velikim mogućnostima za kupovinu s popustima od 30 do 70 %.

ZANIMLJIVOSTI O VENECIJI

- 25. mart 421. godine vodi se kao datum osnivanja grada - Simbol grada – Bazilika sv. Marka izgrađena je početkom 9. vijeka - Iako je danas jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih gradova Italije, Venecija je bila nezavisni grad-država više od 1100 godina. Bila je uticajna i važna pomorska trgovačka republika od 697. do 1797. godine, kada je Napoleon osvojio grad. Kasnije je ušla u sastav u Kraljevine Italije 1866. - Cjelokupna Venecija izgrađena je na drvenim stubovima. Drveni stubovi su zakopani u morsko dno, pa služe kao oslonac na kojem su pravili ostrva, na kojima su gradili zgrade. - Venecija leži na 118 ostrva, ima 146 mostova, i više od 170 kanala - Najveći kanal je Canal Grande (veliki kanal), ali preko njega vode samo 4 mosta. Najpoznatiji most je Rialto. - Prve gondole pojavile su se još u 11. vijeku. Do prije nekoliko stoljeća gondole su bile glavno prijevozno sredstvo u Veneciji. Sada su vrlo popularna turistička atrakcija, a možda i najprepoznatljiviji simbol Venecije. - Gondola se sastoji od 280 pojedinačnih dijelova izrađenih od 8 vrsta drveta - brijesta, trešnje, hrasta, smrče, mahagonija, ariša, oraha i lipe. Za izgradnju jedne gondole potrebno je 3-4 mjeseca. Njena tradicionalna dužina je 11m, unutrašnja širina oko 1,5m, težina oko 600 kg. Jedna od karakteristika gondole je da je asimetrična: lijeva strana je šira od desne. Ovakav dizajn olakšava upravljanje čamcem jednim veslom. - Venecijanske gondole moraju biti crne boje. To pravilo je ustanovio dužd, jer se razmetanje, da se pokaže ko ima više novca, osim gradnje veleljepnih kuća, ogledalo i u ukrašavanju gondola, pa su se neke čak i pozlaćivale - Venecijanski karneval održan je prvi put još u 12. vijeku kako bi se obilježila pobjedu Mletačke Republike nad Ulrikom II fon Trevenom, patrijarhom Akvileje. - U 13. vijeku Marko Polo je iz Kine donio recept za sladoled - U Veneciji je nastao naziv "geto". Kasnije se to ime počelo koristiti u drugim gradovima za označavanje jevrejskih kvartova - Venecija je bila prvi grad koji je proizvodio ogledala u industrijskim razmjerima. Do 17. vijeka, Mlečani su pravili najveća ogledala na svijetu - Za borbu protiv homoseksualizma, vlasti Venecije su početkom 16. vijeka izdale neobičan dekret. Obavezao je kurtizane da sjede na prozorima golih grudi. Vlasti su vjerovale da će gole ženske grudi stimulirati mušku heteroseksualnost. Ideja o izlogu seks shopa ponovljena je na civilizovaniji način u današnjem Amsterdamu. - U Veneciji je štampar knjiga Aldo Manuzzi 1501.g. prvi koristio kurzivno pismo (udesno nakošen slova) - U razdoblju između 1575. i 1577. godine strašna epidemija kuge pogodila je Veneciju usmrtivši skoro 50.000 ljudi, odnosno svakog trećeg stanovnika - Casino di Venezia smatra se najstarijim kasinom na svijetu, koji datira iz 1638. Nakon što je stoljećima zabavljao bogate i slavne posjetioce grada, kasino je sada smješten u zgradi iz 1930-ih, a na njegovo izvornom mjestu ukupan je njemački kompozitor Richard Wagner. - Jedan od najpopularnijih koktela u Italiji, Bellini, "izmislio" je u Veneciji Giuseppe Cipriani, vlasnik kultnog Harry's Bara. Koktel je ime dobio po slikaru Giovani Belliniju. Bellini je mješavina šampanjca i soka od breskve. Cipriani je poznat i kao izumitelj jela carpaccio koje se sastoji od kriški sirove govedine sa maslinovim uljem, limunom i parmezanom. Jelo je ime dobilo po venecijalnsom umjetniku Carpacciu. Restoran Harry's Bar otvoren je u Veneciji 1931.g. Tokom godina, Harry's Bar je postao mjesto gdje su se sastajali pisci, slikari, umjetnici, aristokrate, kraljevi i kraljice. I danas je ovaj mali restoran u Veneciji otvoren svakim danom od 10-24.00h, a širom svijeta nalaze se brojni Cipriani restorani i hoteli. Ne propustite posjetiti. - Svakih 7-10 godina, većina grobova na ostrvskom groblju San Michele se ekshumira, ostaci se stavljaju u kolumbarijum. Time se otvara prostor za sljedeću generaciju Venecijanaca. - Poznati italijanski pozdrav 'Ciao' nastao u Veneciji. Njegovo porijeklo potiče od venecijanskog pozdrava 's-ciavo vostro', što znači 'tvoj rob'. Ovo je kasnije skraćeno dok nije formirana riječ 'ciao'! - Zbog masovnog turizma, tj. kontrole broja posjetilaca, Venecija je prvi grad na svijetu koji će od 16.01.2023.g. naplaćivati ulaznice za jednodnevne posjete gradu