Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

KAPADOKYA NOVA GODINA

29.12.2022. - 02.01.2023.

5 DANA / 4 NOĆENJA / AVION 

DOČEKAJTE NOVU 2023. NA MJESTU NAJLJEPŠEG IZLASKA SUNCA 

SPECIJALNO NOVOGODIŠNJE PUTOVANJE

Kapadokija – fotografije ovog mjesta obišle su cijeli svijet! Destinacija koju svi ljubitelji putovanja imaju na svojoj listi želja! U čemu se krije magija čudesnih stijena u obliku vilinskih dimnjaka i zašto Kapadokija u prijevodu znači zemlja lijepih konja? – sada je idealna prilika da saznate. Smještena je između tri ugašena vulkana čije je ispuštanje lave sa jakim vjetrovim i obilnim kišama kroz nekoliko miliona godina stvorilo jedistveni pejzaž. Ova regija bogata historijom nudi puno više od vožnje balonom – od čudesnih geografskih formacija koje su ustvari crkve isklesane u stijenama, do „cave“ smještaja u pravim pećinama, ovdje ćete svjedočiti životu kao u bajci.

VRIJEDNOST VIŠE: Letovi sa Turkish Airlines! Hotel Artemis- vjerovatno najbolji “cave” hotel u regiji!

PROGRAM PUTOVANJA 

1. DAN, 29.12.2022. (ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL – KAYSERI – KAPADOKIJA

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu 90 minuta prije leta. Polijetanje za Istanbul u 13:10h. Planirani dolazak u Kapadokiju u 20:35h. Transfer do hotela u Kapadokiji (vožnja cca 50 min). Smještaj u hotelu. Zajednički odlazak u jedan od najboljih restorana po preporuci (Organic Kitchen ili Seten restoran), jedinstveni ambijent u pećini. Povratak u hotel. Noćenje

2. DAN, 30.12.2022. (PETAK), CRVENA TURA – SRCE KAPADOKIJE

Doručak. Poslije doručka vas vodimo na nezaobilaznu Crvenu turu. Polazak iz hotela oko 09:30h. Prvi jutarnji susret sa Mjesečevim pejzažom Kapadokije - lokalno stanovništvo je dugo živjelo u uvjerenju da su njihovu zemlju oblikovala bića sa neke druge planete. Stjenovite formacije nadrealnog izgleda u dolini Devrent ili drugom nazivu Dolini mašte će vas oduševiti. Ove neobične formacije su razlog zašto je ovo dolina imaginacije - od stijena koja podsjećaju na kamilu, pingvina, zmiju ili delfina, imaćete osjećaj da ste ušli u neki kameni zoološki vrt. Slijedi posjeta Pašabagovim „vilinskim dimnjacima“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se još naziva i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini. Ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon toga, slijedi posjeta poznatom muzeju na otvorenom Goreme i gledamo najbolje primjere bizantijske umjetnosti u Kapadokiji u crkvama isklesanim u stijenama sa freskama i slikama (od 10. do 13. stoljeća). Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće. Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme ili odlazak na najpopularniji izlet - jahanje konja. Kapadokija je poznatai kao "zemlja prekrasnih konja". To je prijevod njegovog originalnog staroperzijskog imena Katpatuka. Jedan od najboljih načina da otkrijete prekrasne doline Kapadokije. Nije potrebno prethodno iskustvo jer su konji obučeni za spore ture. Za one koji su spremni za avanturu i adrenalin preporučujemo - Quad safari u dolini ljubavi. Vozimo se ATV-om - četverotočkašima kroz magične predjele Kapadokije! Ne tako obično razgledanje mjesta Göreme, kroz dolinu „ljubavi“, dolinu „ruža“ i selo Vuavusin. Na kraju ovog izleta imamo priliku prisustvovati i zalasku sunca u ovom bajkovitom mjestu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 31.12.2022. (SUBOTA), DOČEK NOVE GODINE + MISTIČNA ZELENA TURA –IHLARA KANJON I PODZEMNI GRAD

Doručak. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet Mistična zelena tura. Polazak iz hotela oko 09:30h. Obilazak podzemnog grada Derinkuyu, jednog od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji. A osim iz zraka i ptičije perspektive, zanimljivo je upoznati i ovo mjesto i iz podzemnog ugla. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Izlet nastavljamo posjetom kanjona Ihlara koji spada u najljepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan od najvećih kanjona na svijetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče rijeka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini se nalazi mnogo zelenila. Slijedi šetnja kanjonom Ihlara do sela Belisirma, antička Peristreme koja se naziva i „Dolina neba“ duž rijeke Melendiz. Crkve izrezane u stijenama prostiru se po divljoj plantaži, kao i nevjerovatno oslikani prikazi iz Biblije. Ručak u lokalnom restoranu u Belisirmi pored rijeke gdje jedemo lokalne specijalitete. Nastavljamo do katedrale Selime - najveći kameni samostan u regiji koji je pretvoren je u karavansaraj, odnosno mjesto na kojem su putnicii trgovci koji su putovali putem svile, mogli da zastanu i odmore. Na rubu kanjona, čeka nas krajolik poput onog iz filma "Zvjezdani ratovi (Star Wars)". Povratak u hotel oko 17:30h. Vrijeme je za najluđu noć u godini! Zajednički odlazak na organizovani doček uz večeru uz muziku uživo (dodatno se plaća). Proslava na terasi uz vatromet i DJ, sve uz najbolji pogled u Kapadokiji (poznati vidikovac se nalazi u sklopu hotela Artemis). Fantastična atmosfera do kasnih noćnih sati na brojnim terasama hotela (vanjske i natkrivene). SRETNA NOVA 2023!

4. DAN, 01.01.2023. (NEDJELJA), VOŽNJA BALONOM (Ne propustite!)

Nema boljeg početka Nove Godine nego uz spektakularni let balonom! Vrijeme je za izlet koji smo svi čekali - let iznad prekrasnih krajolika Kapadokije! (dodatno se plaća). U ranim jutarnjim satima, jedan sat prije izlaska sunca (oko 04:30h), vozimo se ka zoni polijetanja, gdje imate priliku svjedočiti jedinstvenim ljepotama Kapadokije od Crvene doline do Gorema. Dok prisustvujemo nevjerojatnom izlasku sunca u zraku, moći ćete vidjeti i savršene panoramske poglede na Urgup, Goreme, Ortahisar, Uchisar, Avanos i Nevsehir. Ovaj nevjerovatni let sa profesionalnim pilotom traje cca 45-75 min i nakon slijetanja čeka vas proslava uz osvježavajuća pića (bezalkoholna), kao i personalizovani certifikat sa vašim imenom. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i šetnju kroz centar (prijedlog za najbolje suvenirnice i šoping uzmite od Vašeg vodiča). Mogućnost odlaska u nezaobilaznu prodavnicu tepiha! Uživati ćete u šarenim bojama ovih ručno rađenih unikatnih tepiha, a imati ćete i priliku zabilježiti sve fotografijom na ovom jedistvenom mjestu. Odlazak na tursko veče u jedan od najboljih restorana (dodatno se plaća)

5. DAN, 02.01.2023. (PONEDJELJAK), KAYSERI - ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Transfer do aerodroma. Let na relaciji Kayseri – Istanbul – Sarajevo u 09:45h sa dolaskom u Sarajevo u 14:35h. (Satnice navedene po lokalnom vremenu). Kraj putovanja.

CIJENA ARANŽMANA: 1.349,00 KM

U cijenu je uključeno:

Povratne avio karte (Turkish Airlines) na relaciji Sarajevo – Istanbul – Kayseri – Istanbul – Sarajevo sa uključenim 23 kg chekiranog + 8 kg ručnog prtljaga,
Sve aerodromske takse i TSC
3 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Artemis Cave Suites (9.5 ocjena na Booking.com) u centru Kapadokije
Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom u Kapadokiji,
Usluge vodiča tokom boravka u Turskoj kao i u toku fakultativnih (neobaveznih) izleta

U cijenu nije uključeno:

Doplata za jednokrevetnu sobu 299,00 KM
Fakultativni (neobavezni) izleti i ulaznice planirane programom putovanja (plaćaju se u Agenciji ili na licu mjesta)
PZ osiguranje
Osiguranje od otkaza putovanja 35,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo – obavezno ide uz PZ osiguranje)
Manipulativni troškovi 15,00 KM po rezervaciji,
Individualni troškovi

FAKULTATIVNI (NEOBAVEZNI) IZLETI U KAPADOKIJI*

Napomena: Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

VOŽNJA BALONOM PREMIUM 

Trajanje leta: 60-75 minuta
Veličina korpe: 12-16 osoba
Doručak uključen
Certifikat sa imenom i medalja za uspješan let

CRVENA (SJEVERNA) TURA - 50 EUR

(9:30h-17:00h)
 

U cijenu izleta je uključeno:

- Ulaznice za muzej na otvorenom Goreme
- Cavusin Village (selo)
- Ručak
- Posjeta Avanosu (keramičarska radionica)
- Pašabag (Dolina monarha)
- Devrent (Dolina mašte)
- Urgup
- Prijevoz iz hotela
- Usluga lokanog vodiča na engleskom jeziku

ZELENA TURA - 50 EUR (9:30h-18:00h)

U cijenu izleta je uključeno:

- Ulaznice za podzemni grad Derinkuyu ili Kaymakli
- Goreme Panorama (najpopularnije mjesto za slikanje)
- Dolina Ihlara
- 3km pješačenja
- Ručak u Belsirmi
- Manastir Selime
- Vidikovac Pigeon Valley
- Prijevoz iz hotela
- Usluga lokanog vodiča na engleskom jeziku

JAHANJE KONJA- 40 EUR

Kapadokija na perzijskom jeziku znači „Zemlja prelijepih konja“ i tamo je najpopularnija aktivnost koja se savršeno poistovjećuje sa ovim značenjem upravo jahanje konja. Upućujemo se ka nesvakidašnjim dolinama kao što su – Rose Valley, Love Valley, White Valley… Uživamo u nestvarim pejzažima dok galopiramo stazama okruženim vilinskim dimnjacima daleko od gužve.

U cijenu izleta je uključeno: jahanje konja (sat vremena), lokalni vodič na engleskom, organizovani prijevoz po predviđenom itinereru

QUAD SAFARI (ATV) - 45 EUR

Dvosatna tura od 16:30h do 18:30h. Vožnja ATV četverotočkašima i istraživanje najljepših krajolika Kapadokije! Nestandardno razgledanje i neobična avantura u džungli kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Vuavuşin. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane kako ne bi bile zastrašujuće, već radi uživanja i izazova.

VOŽNJA OLDTIMERIMA - 35 EUR

Kapadokija je jedinstveno mjesto na svetu sa svojom neuporedivom ljepotom. Osim svojih prirodnih ljepota, Kapadokija nam nudi i širok spektar aktivnosti. Jedna od njih koja se našla na našoj listi fakultativnih izleta je i vožnja oldtimerima. Krećemo rano ujutru kako bismo dočekali prve zrake sunca na nestvarnim predjelima ove magične regije. Dok uživamo u nevjerovatnoj energiji, pogled nam se zaustvlja na nebu obojenom mnoštvom šarenolikih balona. Sa ove ture ćemo poimijeti najljepše fotografije i utiske.

U cijenu izleta je ukjučeno: vožnja oldtimerima u trajanju od 2h (min. 3 osobe u vozilu), lokalni vodič na engleskom jeziku, organizovani prijevoz po predviđenom itinereru.

TURSKO VEČE - 45 EUR

Večer započinjemo odlaskom u jedinstveni restoran smješten u pećini, u kojem nas čeka večera bogata turskim okusima u tri slijeda. Uz večeru uživamo u zvukovima turskog melosa i tradicionalnim plesovima iz raznih regija Turske, kao što su ples s vatrom i kavkaski ples s noževima. Vrhunac večeri donosi performans trbušnih plesačica, a imat ćemo priliku i sami se okušati u ovom plesu. Odličan provod i večer koja dugo ostaje u sjećanju!

U cijenu izleta je uključeno: večera od tri slijeda, neograničena lokalna alkoholna pića, performans, prijevoz od/do hotela.

Cijena izleta se izražene po osobi. Izlete je jedino moguće rezervisati u Agenciji prije polaska.

* Kalkulacija je rađena na bazi minimum 20 putnika.