Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

ZANZIBAR

25.02.2023. - 06.03.2023.

04.03.2023. - 13.03.2023.

10 DANA

Zgrabite kupaći kostim i japanke jer ćemo vas povesti u avanturu!Vrijeme je!Prijateljska  atmosfera, svježe emocije i hladno piće za povratak u igru..Zanzibar - dugoočekivani odmor na kojem ćete zaboraviti dosadne dane kod kuće!

Čeka nas 7 dana ispunjenih raznim doživljajima za sva osjetila, zabavom, afričkim strastima, hladnim koktelima, egzotičnom hranom i kako se dugo nismo zajedno zabavljali..

Jeste li spremni da zajedno zaronimo u Indijski ocean?!

PROGRAM:

 

DAN 1.

Sastanak na aerodromu Sarajevo 2h prije leta. Let (vrijeme leta - 14:30) na relaciji Sarajevo - Dubai te presjedanje u Dubaiju i let za Zanzibar. Slijetanje u zračnu luku Zanzibar te transfer do hotela i smještaj. Osvježavamo se i čekamo Vas na plaži da zajedno popijemo prvi hladni koktel! Hakuna Matata ili Život je divan! Ovo ćete čuti sa svakog ugla! Zaboravite na dosadu, isključite misli, napetost i loše raspoloženje ostaju u prošlosti, jer već ste u RAJU: plaže s palmama s mekim i čistim pijeskom, okružene plavim morem; zanimljiva i ukusna kuhinja, a glazba je posvuda!

DAN 2.-7.

Pred vama su nezaboravni dani... Osim plaže i zabave, imat ćete priliku istražiti otok Zanzibar i njegov način života, kulturu i hranu! Uživat ćemo u glavnim atrakcijama regije zahvaljujući fakultativnim izletima na otok Zanzibar koje smo ručno odabrali samo za VAS (fakultativno).
Ukratko ćemo vam reći neka od mjesta koja planiramo zajedno posjetiti:

Avanturu započinjemo posjetom istočnom dijelu Zanzibara - ondje u rezervatu Jozani živi majmun Red Colobus, koji se jedino tamo nalazi, pa ćemo vas i mi odvesti na ovo prekrasno mjesto! Majmuni su puni duha i karaktera i slobodni su u svom prirodnom okruženju. Možete ih vidjeti izbliza i izvan rezervata. Vrlo su fotogenični i ako su raspoloženi mogu se beskonačno družiti i pozirati. U rezervatu ima i drugih životinjskih vrsta, poput Sykes majmuna, malih antilopa, divljih svinja te preko 50 vrsta leptira i 40 vrsta ptica. Tajnoviti zanzibarski leopard (posljednji put viđen prije mnogo godina) navodno se hrani u rezervatu noću – možda zato rezervat prima posjetitelje samo danju!? Šetnja šumom mangrova također je impresivna i osvježavajuća, prekrasan prizor za egzotične fotografije.

Povijest Zanzibara ne bi bila potpuna bez spomena začina – na našem fakultativnom izletu vodimo vas na plantažu začina u kojoj su glavni akteri klinčići, cimet i papar. Kupovali su ih omanski sultani, što je jedan od razloga za početak trgovine robljem. Možete razgledati plantaže začina u neposrednoj blizini grada Zanzibara i pridružiti se turi koja će zasititi vaša osjetila mirisima svježeg bilja.

Jedno od mjesta koje morate posjetiti na otoku je povijesna jezgra - Kameni grad - okružen labirintom uskih uličica, krivudavih prolaza i trošnih kuća s balkonima koji se nadvijaju, Kameni grad je tako nazvan zbog koraljnog vapnenca koji se koristi u izgradnji konstrukcija.

Jednog od dana pripremili smo za vas posjet Zatvorskom otoku - Ovo zlokobno ime nikako ne odgovara ljepoti i tišini koja struji u valovima oko ovog otoka. Otok je svoje ime naslijedio iz vremena kada su ovdje slani pobunjenici koji su se usudili ustati protiv sultanata, koji su gotovo odmah prodani u ropstvo.

Među najpoznatijim turističkim područjima je plaža Paje, ovdje se možete prepustiti zasluženom "odmoru" u nekom od beach barova, a zašto ne i provozati zmaja!
Čekaju nas mnoga iznenađenja i nove emocije koje ćemo zajedno doživjeti na otoku!

8. DAN

Doručak i odlazak iz hotela. Slobodno vrijeme za oproštaj od nevjerojatne prirode i ljubaznih ljudi Zanzibara. Nažalost, svemu lijepom dođe kraj... Poslijepodne slijedi transfer do zračne luke i let za Dubai ( vrijeme leta 21:30) - sa presjedanjem i povratnim letom za Sarajevo.

CIJENA FIRST MINUTE ZA PRVIH 10 PUTNIKA - 2549,00 KM

REGULARNA CIJENA ARANŽMANA - 2749,00 KM

 

TERMINI PUTOVANJA: 25.02-06.03 i 04.03.-13.03.

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 

- Avio karte FLY DUBAI na relaciji Sarajevo - Dubai - Zanzibar

- Aerodromske takse 

- Prtljag 20 kg + 7 kg 

- Transfer na relaciji aerodrom - hotel - aerodrom

- 7 noćenja sa doručkom u resortu The Garden Zanzibar

 

CIJENA NE UKLJUČUJE

 

- Fakultativni izleti

- Boravišna taksa koja iznosi 1 USD i plaća se na recepciji hotela

- Obavezne napojnice za lokalne turstičke vodiče i vozače - plaćaju se lokalno na licu mjesta 

- Putničko zdravstveno osiguranje 2 KM po danu

- Eventualna doplata za polupansion 150 KM za sve dane 

- Eventualna doplata za puni pansion 250 KM za sve dane

THE GARDEN ZANZIBAR

The Garden se nalazi u mjestu Paye, na 150 metara od plaže Paye. Nudi smeštaj sa otvorenim bazenom, besplatnim privatnim parkingom, fitnes centrom i zajedničkim salonom. Hotel je udaljen 1,7 km od plaže Bwejuu i 700 metara od Supermarketa (Paje). Ima vrt i terasu. Gostima su na raspolaganju zajednička kuhinja i ostava za prtljag.

 

FAKULTATIVNI IZLETI

 

PRISON ISLAND TOUR

 

Ovo zlokobno ime ne odaje pravdu ljepoti i spokoju koji u valovima teku oko ovog ostrva. Prvobitno korištena kao karantinska bolnica za žutu groznicu, sultan ju je 1860. godine pretvorio u jedno od najstrašnijih i najnepoželjnijih mjesta, odnosno zatvor za robove. Godinama su tamo živjele stotine robova, koji su noću prodavani da postanu radnici na raznim plantažama na ostrvu. Ostaci okova i ćelija, koje ćete moći vidjeti, do danas svjedoče o okrutnom načinu života. Zanimljiva je sudbina ostrva jer je danas jedan od retkih hotela sa 5**** u regionu sa cijenom noćenja od 1.500 dolara.

Ono što ćete vidjeti na ostrvu su i sejšelske kornjače, od kojih su najveće dugačke skoro metar, a najstarija je stara više od 150 godina. Kako su ove kornjače i kako su se našle na ostrvu, reći ćemo vam na licu mjesta :)

Na kraju našeg obilaska uživat ćemo u tirkiznoj vodi i pješčanoj plaži jednog ostrva.

 

STONE TOWN TOUR

 

Opasan lavirintom uskih ulica, krivih prolaza i trošnih kuća sa balkonima koji se nadvisuju, Kameni grad je tako nazvan po koralnom krečnjaku koji se koristio u njegovoj izgradnji. Arapski trgovci su ovdje gradili kuće nakon što su stekli bogatstvo kroz trgovinu zlatom, slonovačem, karanfilićem i – najunosnije i najstrašnije – globalnom trgovinom robljem. Ropstvo je ukinuto 1897. godine, a kako su se trgovački obrasci mijenjali kao kazna, grad je počeo propadati. Danas se na mjestu stare pijace robova nalazi afrička crkva iz 19. stoljeća, a glavni oltar je izgrađen na mjestu gdje je nekada stajao stub srama u pokušaju da ga očisti i oslobodi. Perzijanci su prvi put otkrili ostrvo u 8. veku, a u 17. njihovim stopama su krenuli Omani, stvarajući carstvo u istočnoj Africi. Godine 1840, sultan Omana se preselio ovde i učinio grad svojom prestonicom. Nešto kasnije, 1861. godine, Zanzibar je postao nezavisni sultanat, a grad je postao kosmopolitski, naseljen Arapima, Afrikancima, Indijcima i Evropljanima.

Imaćemo priliku da vidimo „kuću čuda“ (Beit el-Ajaib) – jedan od najvažnijih simbola grada. Izgrađena je u čast sultana Bargaša od strane pomorskog inženjera i uživa izuzetno zanimljivu arhitekturu. To je ujedno i prva kuća sa strujom na Zanzibaru. Zato su je meštani počeli da se plaše i nazvali su je "kućom čuda". Zgrada je proglašena nacionalnim blagom, au njoj se trenutno nalazi Narodni muzej, otvoren za posjetioce od 2002. godine /Fotografija uz doplatu/. Kuća čuda je doživjela dosta previranja, bombardovana i djelimično uništena, sve do obnove 2002. Čak ima čast da udomi istraživača Davida Livingstonea, koji je tu boravio 1866. prije svoje posljednje ekspedicije u Afriku. Druga obalna palata, Beit al-Sahel, takođe je muzej posvećen kraljevskoj porodici Zanzibara. Od obale se proteže mreža uskih ulica, okruženih velikim drvenim kapijama sa reljefnim rezbarenjem i mesinganim ekserima. Većina zgrada datira iz 19. vijeka, ali Staru tvrđavu - danas kulturni i zabavni centar - izgradili su Omani još u 17. stoljeću.

Za obilazak je potrebno oko 2-2,5 sata, tokom kojih možete kupiti suvenire. Turisti čekaju i kreću se u grupi.

 

SPICE TOUR (sa uključenim ručkom)

 

Historija Zanzibara ne bi bila potpuna bez spominjanja začina - karanfilića, cimeta, bibera, muškatnog oraščića, kurkume, vanile i mnogih drugih koje su kupili sultani Omana i jedan od razloga za početak trgovine robljem. Možete vidjeti plantaže začina u neposrednoj blizini grada Zanzibara i pridružiti se obilasku koji će preplaviti vaša čula aromama svježeg bilja. Tokom obilaska ćete dobiti detaljan opis raznih začina, kao i njihove primjene u kulinarstvu i kozmetici. Posjetioci će biti impresionirani, kako velikom raznolikošću začina koji se proizvode, tako i njihovim ljekovitim svojstvima koja pomažu u liječenju raznih bolesti. Na licu mjesta na plantažama možete kupiti jeftinije začine i ulja iz njih. Naša aromatična šetnja će završiti ukusnim tradicionalnim ručkom.

 

JOZANI FOREST TOUR

 

Šumski rezervat Jozani koji ćemo posjetiti nalazi se u istočnom dijelu Zanzibara i dom je majmuna Crvenog Colobusa, koji se nalazi samo u Zanzibaru. Majmuni su puni duha i karaktera i slobodni su u svom prirodnom okruženju. Možete ih vidjeti izbliza i izvan rezervata. Vrlo su fotogenični i ako su raspoloženi mogu se beskrajno petljati s vama i pozirati. U rezervatu možete vidjeti i druge životinjske vrste kao što su majmun Sykes, male antilope, divlje svinje i preko 50 vrsta leptira i 40 vrsta ptica. Kažu da se tajnoviti Zanzibarski leopard (posljednji put viđen prije nekoliko godina) hrani u rezervatu noću – možda zato rezervat prima posjetioce samo danju!? Šumski rezervat Jozani ima odličnu mrežu prirodnih staza, a vodiči su profesionalci koji će vam pružiti sveobuhvatne informacije o raznolikosti životinjskih vrsta u okolini. Šetnja kroz šumu mangrova je također impresivna i osvježavajuća, predivan prizor za egzotične fotografije.

 

 

SAFARI BLUE (sa uključenim ručkom)

 

'Safari Blue' je cjelodnevni izlet tradicionalnim zanzibarskim brodom oko južne obale Zanzibara. Ovo čarobno putovanje odvešće nas u šetnju vodama Indijskog okeana. Napuštamo hotel oko 8:30. i krećemo do ribarskog sela Fumba koje se nalazi na jugozapadu Zanzibara i plovimo do područja zaštite zaljeva Menai. Tokom "Safari Blue" imaćemo priliku da uživamo u nevjerovatnim pejzažima koji se otvaraju pred nama, lutajući prema obalama ostrva. Odmorat ćemo na prekrasnoj plaži, koja se smatra prirodnim fenomenom, jer se formira u srcu okeana u vrijeme oseke. Ovdje ćemo imati priliku da se opustimo i ronimo, što će pred nama otvoriti ogroman i šareni svijet Indijskog okeana. Zaljev Menai poznat je po brojnim malim otocima i prekrasnim koraljnim grebenima. Za ručak je pripremljen ukusan roštilj i hladna pića za podršku i odmor. Nastavljamo naše putovanje vodama okolnog okeana, uživajući u prekrasnim egzotičnim prizorima na našem horizontu. Vraćamo se na našu polaznu tačku u Fumbi u zalazak sunca oko 17:30. onda idemo u hotel.

 

ROCK RESTAURANT & PAJE BEACH

 

Nesumnjivo jedno od najpoznatijih foto spotova na ostrvu je The Rock Restaurant, koji je jedinstven prvenstveno zbog svoje lokacije, koja se nalazi u potpunosti na litici u Indijskom okeanu na jugoistočnoj obali Zanzibara Michamvi pingwe. Nakon fotografisanja za uspomene, krećemo na fantastičnu PLAŽU PAJE da uživamo u nevjerovatnom zalasku sunca nad Indijskim okeanom uz zvuke dobre muzike, lijepog druženja i ledenih koktela... Ne propustite ovo zaista drugačije iskustvo!

 

 

RONJENJE OKO ATOLA MNEMBA - poludnevni izlet

 

Za ljubitelje ronjenja pripremili smo još jedno nevjerovatno iskustvo - snorkeling oko ostrva Mnemba. Okružen koraljnim grebenima u izuzetnim plavim vodama Indijskog okeana, ostrvo čeka svoje posetioce kako bi im omogućilo da urone u egzotiku podvodnog sveta.

Za samo pola sata vožnje brodom imat ćemo priliku zaroniti među mnoge egzotične vrste riba, morske kornjače i najneobičniju atrakciju regije - preslatke delfine. Imaćemo priliku da dodirnemo najbrižnije sisare na svetu, a zašto se ne bismo slikali sa njima?!

Ronjenje na atolu Mnemba je zapanjujuće jer je voda briljantno bistra sa vidljivošću do 30m. Ono što atol Mnemba čini drugačijim za ronjenje je količina različitih vrsta riba koje možete vidjeti.

Naravno, pobrinuli smo se i da imate svježe energije, za to je tokom izleta uključeno svježe voće, voda i piće.