Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

KAPADOKIJA + ISTANBUL  NOVA GODINA

26.12.2022. - 01.01.2023.

 

PROGRAM PUTOVANJ A

PROGRAM:

 

1. DAN SARAJEVO-ISTANBUL-KAYSERI

Sastanak grupe je na Medjunarodnom aerodromu Sarajevo cca 2 sata prije leta. Check in i prijava na let Turkish Airlines nakon čega slijede pasoške i carinske formalnosti. Polijetanje. Slijetanje u Istanbul. Odlazak na «domaći» terminal te nastavak leta na liniji za Kayseri. Slijetanje u Kayseri. Transfer do hotela u mjestu Goreme u samom srcu Kapadokije. Smještaj u tradicionalni boutiqe hotel . Noćenje.

2. DAN KAPADOKIJA

Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gdje nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijecemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad.

Mistična Kapadokija tzv crvena tura izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gdje ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj istoriji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao prije 10 hiljada godina. Poslije panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zastitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primjeraka kuća i crkava u stijenama. Moguća posjeta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili tkaonice ćilima. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mjestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stijenama u obliku životinja. Povratak u hotel u poslijepodnevnim časovima.

3. DAN KAPADOKIJA

Drevna Kapadokija tzv zelena tura, na ovaj fakultativni izlet krećemo u prijepodnevnim časovima obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svijetu. U njemu je živjelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 vijeka prije nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom rijeke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesnih kamenih stijena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresijecane brojnim riječicama.

Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gdje imamo slobodno vrijeme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gdje ćemo saznati zašto su golubovi oduvijek zauzimali posebno mesto u srcu mještana Kapadokije. U kasnim poslijepodnevnim časovima povratak u hotel.

4. DAN KAPADOKIJA

Mogućnost fakultativnog odlaska na izlet JAHANJE KONJA. Ovaj izlet Vam pruža uzbudljivo i nezaboravno iskustvo razgledanja, jer ćete jahati kroz prekrasne doline s jedinstvenim vulkanskim formacijama. Istražiti ćete doline Kapadokije, ruže i ljubavi i jahati konje kroz staro grčko selu Cavusin. Također ćete vidjeti Cappadociu iz drugačije perspektive gledajući njene nevjerovatne brežuljke i vilinske dimnjake s prizemlja.

Dvosatna tura na QUAD motorima za istraživanje najljepših krajolika Kapadokije! Nestandardno razgledanje i neobična avantura u džungli kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Vuavuşin. Dvosatna tura. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane kako ne bi bile zastrašujuće, već radi uživanja i izazova.

Kizilcukur valley ili Crvena dolina je jedno od najljepših mjesta u cijeloj Kapadokiji. Na ovom izletu cete imati
priliku da uz degustaciju cuvenih lokalnih vina uživate u pogledu na bajkovite kamene formacije i nestvaran zalazak sunca koji ste sigurno vidjeli na promotivnim snimcima i fotografijama koje stizu iz Kapadokije

5. DAN KAPADOKIJA-ISTANBUL

Doručak. Check out. Transfer do aerodroma. Prijava za let Turkish airlinesa za Istanbul. Slijetanje u Istanbul . Check in u hotelu u Istanbulu.

6. DAN ISTABUL

Obilazak znamenitosti starog dijela grada: Hipodrom (egipatski obelisk, zmijski stub), šetnja pored Aya Sofije do Trga Sultanahmet gdje se nalazi SULTAN AHMEDOVA DŽAMIJA - NAJPOZNATIJI VJERSKI OBJEKAT ISLAMSKOG SVIJETA, JEDINA DŽAMIJA U TURSKOJ KOJA IMA ŠEST MINARETA. OTKRIJTE ZAŠTO NOSI NADIMAK „PLAVA“!

TOPKAPI PALATA, REZIDENCIJA SULTANA PUNA 4 VIJEKA, MJESTO GDJE SE ODLUČIVALO O SUDBINI MNOGIH NARODA ŠIROM EVROPE. Posjeta Topkapi Saray dvorcu gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Dvorac koji se sastoji od četiri dvorišta, zajednički obilazaka u pratnji vodiča uz objašnjenje salona u kompleksu.

NEŠTO NEZAOBILAZNO U ISTANBULU. AJA SOFIJA – NEKADAŠNJA HRIŠĆANSKA CRKVA A POSLIJE i DŽAMIJA U DANAŠNJE DOBA PRETVORENA U MUZEJ, SVOJOM POJAVOM OSTAVLJA BEZ DAHA I KRIJE MNOGE TAJNE HRIŠĆANSKOG I ISLAMSKOG SVIJETA.
KAPALI CARŠIJA Vas mami sa svojim labirintom ulica i tonama zlata i svile izlozenih u brojnim radnjama koje ovo mjesto cine misticno interesantnim.

Doček Nove Godine na brodu. Program: Folklorna grupa, DJ i trbušne plesačice. Program će trajati od 21:00h do 01:30h. Cijena uključuje neograničeno konzumiranje domaćih alkoholnih i bezalkoholnih pića, pivo, votka, rakija. Menu uključuje:first course, predjelo, glavno jelo, orašaste plodove,itd.

7.DAN ISTANBUL-SARAJEVO

Nezaboravna vožnja Bosforom na kojoj se sa broda mogu vidjeti sve građevine, palate i druga historijska zdanja: Dolmabahce, Čiran dvorac, dva viseća mosta nad Bosforom kao i Rumeli i Andolu hisar kule. DNEVNA VARIJANTA KRSTARENJA BOSFOROM - NEŠTO STO SE NE PROPUŠTA. UPOZNAJTE JEDAN OD NAJLJEPŠIH GRADOVA SVIJETA, GRAD KOJI ZOVU I «BAJKU NA BOSFORU KOJA JOŠ UVEK TRAJE», NEVJEROVATAN SPOJ ISTOKA I ZAPADA.

Fakultativni odlazak na vidikovac Čamlidža odakle ćete vidjeti prelijepu panoramu Istanbula, te dva bisera Bosfora (Bosforski most i Most Sultan Mehmed Fatiha II). Posjeta džamiji Camlica – najveća džamija u Turskoj, koja može primiti 60.000 vjernika. Camlica Tepesi – vidikovac I najviši vrh Istanbula, sa kojeg se pruža prelijep pogled na evropsku stranu Istanbula. Kiz kulesi – dolazak do obale, odakle se pruža najljepši pogled na «djevojačku kulu». Uskudar – posjeta malom mjestu uz more sa malim trgovm i kaficima. Posebno interesantno je još jedno remek djelo Mimar Sinana izgrađeno za kćerku sultana Sulejmana – dzamija Mihrimah. Slobodno vrijeme za fotografisanje.

NAPUŠTANJE SOBA U DOGOVORENO VRIJEME. TRANSFER DO AERODROMA.


CIJENA ARANŽMANA

1450,00KM 

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Povratna avio karta na relaciji SARAJEVO - ISTANBUL – KAYSERI – ISTANBUL - SARAJEVO (PEGASUS ARILINES)
 • Aerodromske takse +30kg checkiranog prtljaga po osobi te ručni do 8kg
 • 4 noćenja sa doručkom u Kapadokiji (mjesto Goreme) u tradicionalnom boutique hotelu tipa GRAND CAPPADOCIA ili sličan  http://www.grandcappadocia.com/
 •  2 noćenja sa doručkom u Istanbulu hotel Grand Halic 4*
 • Privatni transferi minibusom na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom
 • Kompletnu organizaciju putovanja uz stručnog vodiče tokom putovanja, za vrijeme boravka u kao i u toku realizacije fakultativnih (neobaveznih) izleta.

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Obavezno putničko zdravstveno osiguranje (PZO) 15 KM
 • Doplata za osiguranje od COVID-a 5KM

FAKULTATIVNI (NEOBAVEZNI) IZLETI:

 • Mistična Kapadokija (sjeverna tzv.crvena tura) 
 • Drevna Kapadokija (juzna tzv.zelena tura) 
 • Let balonima u Kapadokiji 
 • Tradicionalno tursko veče Kapadokija 
 • Adrenalinska Quad bike tura ili jahanje konja ili crvena dolina 
 • Istanbul kroz vijekove
 • Gala večera na brodu (doček Nove godine 2023.)
 • Krstarenje Bosforom
 • Vidikovac Čamlidža i Uskudar

 

SMJEŠTAJ

Boutique hotel Kapadokija & Grand Halic hotel Istanbul

 

NAPOMENE:

 • Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje putem agencije
 • Organizator nije odgovoran za eventualna povećanje cijena ulaznica ili fakultativnih (neobaveznih) izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda programa i izleta po danima
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi organiozatora putovanja  a koji su usklađeni sa UTABIH standardima.