Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

MAROKO

AVANTURA NA VRATIMA AFRIKE 

“…dobrodošli u zemlju Malog Princa, začina, berbera, kamila, ljubaznih ljudi, neprestanog sunca i jedinu zemlju na svijetu koja Vam omogućava  da u istom vidnom polju imate palme koje se njišu na pustinjskom pijesku i snježne vrhove planine Atlas”


Maroko je prava kombinacija svega. Beskrajne pustinjske dine, privlačne i udaljene marokanske kasabe, stari kraljevski gradovi, visoki Atlas, berberi i nomadi. Maroko predstavlja opojnu mješavinu jezika, kultura, religija, drevnih tradicija i modernih senzibiliteta. Maroko posjeduje divljinu u svojoj srži, od surovih vrhova visokih atlaskih planina, u kojima su raštrkana drevna berberska sela, do zastrašujuće, veličanstvene praznine zapadne sahare. Maroko je zemlja u kojoj se često možete osjetiti kao da ste došli u potpuno novi svijet koji čeka da bude istražen.

 

CIJENA ARANŽMANA ZA PRVIH 10 REZERVACIJA 1559.- KM 

CIJENA ARANŽMANA: 1659.- KM

 

PROGRAM RAĐEN NA BAZI MIN 30 PUTNIKA

CIJENA UKLJUČUJE: 

 • Avio kartu Sarajevo–Istanbul-Kazablanka-Istanbul-Sarajevo, (uključen jedan kofer do 20 kg + ručni prtljag 8 kg);
 • Posjete i razgledi prema programu putovanja 
 • 2 noćenja sa doručkom u Kazablanci u hotelu 4*  
 • 1 noćenje sa doručkom u Chechcouenu u hotelu 4*
 • 2 noćenja sa doručkom u Fesu u hotelu 4*
 • 2 noćenja sa doručkom u Marakešu u hotelu 4*
 • Svi transferi autobusom visoke turističke klase tokom cijelog putovanja
 • Usluge stručnog lokalnog vodiča na engleskom jeziku tokom putovanja 
 • Usluge pratioca grupe-predstavnika agencije organizatora putovanja na našem jeziku 

 

CIJENA NE UKLJUČUJE: 

 • Aerodromske takse u iznosu od 370,00KM
 • Marokanska viza 
 • Obavezan bakšiš 30KM za vozača i vodiča 
 • Putno zdravstveno osiguranje 20,00 KM za osobe do 60 godina; osobe do 70 godina 40,00KM; za osobe do 80 godina 60,00 KM
 • Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (osiguranje pokriva iznos refundacije do 500 EUR)
 • Doplata za 1/1 sobu 450,00 KM
 • Doplata za večere 160,00 KM
 • Ulaznicu za posjetu Džamiji Hasan II u Casablanci 30,00KM 
 • Fantazi veče sa show programom i večerom u Marakešu 110,00KM (večera ne uključuje piće) 
 • Izlet Ait Benhaddou i Ourzazate sa ručkom 130,00 KM

 

Dokumenti potrebni za izdavanje vize:

 • Popunjena aplikacijska forma za vizu Kraljevine Maroko skenirana s ostalim dokumentima (popunjava agencija);
 • Ovjerena kopija lične karte ili uvjerenja o državljanstvu BiH;
 • Dvije nove slike u boji na bijeloj površini gdje se jasno vidi lice (dimenzije 4x3); 
 • Validan pasoš. Rok validnosti pasoša mora biti 6 mjeseci od početka putovanja;
 • Kopija pasoša (strana gdje se nalaze podaci i slika);
 • Putno osiguranje sa pokrićem perioda boravka u Maroku
 • Rodni list
 • Za zaposlene potrebna potvrda o zaposlenju ovjerena apostile pečatom gdje je jasno naznačena pozicija u firmi, mjesečna plata i datum zaposlenja.  Tri zadnja izvoda iz banke.
 • Za penzionere potrebna potvrda o primitku penzije iz PIO/MIO ovjerena apostile pečatom te tri zadnja izvoda iz banke.
 • Za studente potrebno: potvrda o redovnom studiranju ovjerena apostile pečatom, izjava roditelja/staratelja o saglasnosti o putovanju djeteta te garanciji da su spremni pokriti sve troškove putovanja, ovjerena kopija lične karte roditelja/staratelja, izvod iz banke za 3 zadnja mjeseca od roditelja/staratelja.
 • Za maloljetne osobe potreban je rodni list , izjava roditelja o saglasnosti putovanja djeteta ovjerena apostile pečatom sa garancijom da su spremni pokriti sve troškove koji mogu nastati tokom putovanja. Ovjerena kopija lične karta roditelja/staratelja.
 • Za putnike s hrvatskom putovnicom nije potrebno ishodovanje vize.

VAŽNA NAPOMENA: ZBOG VREMENSKOG ROKA PREDVIĐENOG ZA IZDAVANJE MAROKANSKIH VIZA, KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU I DOSTAVLJANJE SVIH DOKUMENATA JE 25.01.2023. 

 

COVID mjere: Prema trenutnim pravilima koja su podložna promjenama u zavisnosti od epidemiološke situacije i na što agencija nema nikakav uticaj, za ulazak u Maroko potrebno je posjedovati neki od slijedećih dokaza: dokaz o primljene 3 doze vakcine; dokaz o primljene 2 doze vakcine uz uslov da datum primanja druge doze nije stariji od 4 mjeseca; PCR test ne stariji od 72 sata; popunjen obrazac “Health form” za ulazak u Maroko.

 

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan – 02.03.2023. (četvrtak) SARAJEVO – ISTANBUL-KAZABLANKA

Sastanak grupe na aerodromu u 09:00h. Priprema za let Sarajevo–Istanbul-Kazablanka. 

 

2.dan – 03.03.2023. (petak) KAZABLANKA

Po slijetanju u Kazablanku transfer do hotela i noćenje. Nakon kasnog doručka odlazimo u 

obilazak ekonomske i industrijske prijestolnice Maroka. Prva na redu je džamija Hasan II (fakultativno-ulazak u džamiju), najveća džamija u Africi s minaretima od 175m što ih čini najvećim minaretima na svijetu. Zatim odlazimo u Anfa naselje koje predstavlja najstariji dio Kazablanke, osnovano još 10.vijeka od strane Berbera. U blizini se nalazi i Anfa shopping centar s predivnim pogledom na plažu gdje ćemo napraviti pauzu. Poslije toga odlazimo na centralni trg Kazablanke poznat kao Trg Ujedinjenih Nacija koji je kulturni i historijski centar grada. 

Povratak u hotel. Noćenje.

 

3.dan – 04.03.2023. (subota) KAZABLANKA – RABAT - CHEFCHOUEN

Nakon doručka odjava iz hotela i krećemo ka kraljevskom gradu Rabatu, glavnom gradu Maroka. Počinjemo razgledanje Rabata s kvartom Kasbah of the Oudayas, poznatom po nebesko plavoj boji zidova i izuzetno očuvanim berberskim građevinama. Kvart je uvršten u UNESCO-vu svjetsku baštinu te je jedna od najvećih atrakcija Rabata. Poslije toga odlazimo u stari dio grada gdje posjećujemo zidine Mechouara koje okružuju Kraljevsku palatu Dar al Makhzen. Zatim slijedi posjeta mauzoleju Mohammed V, remek djelu arhitekture aluitske dinastije s detaljnim bijelim eksterijerom i krovom od modro-zelene cigle. Nakon toga nastavljamo obilazak Rabata sa tornjem Hasan koji je ustvari minaret nedovršene džamije koja je bila planirana kao najveća džamija na svijetu. Nastavak vožnje do Chefchaoena. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

4.dan – 05.03.2023. (nedjelja) CHEFHAOUEN-VOLUBILIS-MEKNES-FES

Poslije doručka vrijeme je za obilazak neobičnog „plavog grada“, smještenog na obroncima gorja Rif, usred idiličnih dolina i prekrasnih brežuljaka. Ovaj unikatni gradić je izgrađen još 1471. godine kao mala srednjovjekovna utvrda kojom se tadašnje stanovništvo trebalo obraniti od Portugalaca. Oko te tvrđave niknuo je grad specifičan po svojoj maurskoj i španjolskoj arhitekturi i zidovima u svim nijansama plave boje. Nastavak putovanja i posjeta Volubilisu, te razgled ostataka ruševina iz Rimskog doba, gdje su mnogi mozaici ostali netaknuti. Grad Volubilis se nalazi između gradova Meknes i Fes a u njemu posjećujemo Forum, baziliku, Triumfalni luk, Tingis kapiju gdje ćemo vidjeti građevine čiji su podovi ukrašeni mozaicima s motivima rimske mitologije.
Nastavak putovanja prema kraljevskom gradu Meknesu - grad okružen sa oko 40km dugim zidinama. Nekada je bio prijestolnica sultana Ismaila koji je osnivač grada i čiju ćemo grobnicu posjetiti. Oblazak ostataka nekadašnjeg “marokanskog Versaja”, zatim veličanstvena “Bab Mansour” kapija, najljepša kapija sjeverne Afrike izgrađena početkom 18. vijeka. Posjetit ćemo i staru jezgru grada s jevrejskom četvrti te centralni trg. Na kraju obilaska grada obići ćemo i Kraljevske staje, drevni kompleks napravljen tako raskošno tako da se u njemu moglo smjestiti 12.000 kraljevskih konja. Nastavak putovanja prema Fesu – kraljevskom gradu koji je već više od 10 vijekova jedan od najsnažnijih centara islamske nauke i duhovnosti. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

5.dan – 06.03.2023. (ponedjeljak) FES 

Nakon doručka cjelodnevni obilazak Fesa, najstarijeg kraljevskog grada koji je bio kolijevka hiljadugodišnje monarhije. Počinjemo s obilaskom srednjevjekovne Medine, zidom okružen stari Fes sa labirintom ulica.
Zatim dolazimo do Attarine medrese koja je jedna od najljepših u cijelom Maroku a izgrađena je davne 1.325.godine, a posjetitelje oduševljava detaljnom arhitekturom, dizajnom pločica i rezbarenim drvetom. Put nas dalje vodi ka Mula Idriss II mauzoleju te Kairaouine džamiji sa grobom istoimenog sultana, utemeljitelja Islama u Maroku. Ova džamija je zavučena u samo srce grada i druga je najveća džamija u Maroku. 

 

Smatra se najstarijim univerzitetom na svijetu kojeg je 859.godine osnovala Fatima al-Fihri.

Poslijepodne odlazak u bazar i šetnja gdje ćete imati priliku da vidite kako je vrijeme u ovom bazaru stalo još prije par vijekova. Fes-El-Bali koji je UNESCO zaštićeno područje zbog izuzetno očuvane historijske vrijednosti arapsko-muslimanskog svijeta. Ovaj bazar je također jedno od najvećih šetališta na svijetu sa svojim uskim uličicama koje se poput labirinta protežu starim gradom. Noćenje.

 

6.dan – 07.03.2023. (utorak) FES-MARAKEŠ

Nakon doručka polazak za Marakeš sa usputnim zaustavljanjima. Po dolasku u Marakeš prijava u hotel. Odmor. Noćenje.

 1. dan – 08.03.2023. (srijeda) MARAKEŠ

Doručak. Slobodan dan ili (fakultativno) odlazak na izlet Ait Benhaddou i Ourzazate. 

Putovanje do Uarzazata kroz prekrasan krajolik preko prevoja Tizi N’Tichka, najvišeg

prolaza u Sjevernoj Africi. Otkrijte izvanredno područje koje karakterizira veličanstvenost i ljepota različitih pejzaža. Svratit ćemo u posjetu poznatom, utvrđenom gradu Ait Ben Haddou Kasbah. Klasificiran kao UNESCO-va svjetska baština, u ovom gradu su se snimale mnoge poznate TV serije i filmovi, kao što su Marco Polo, Mumija, Gladijator, Princ od Perzije, te svjetski popularna serija Igra prijestolja.

Zatim nastavak za Ouarzazate gdje ćemo posjetiti Oscar Studios. Nakon ručka, uživat ćemo u obilasku grada Ouarzazata sa zaustavljanjem u Kasbama Taourirt i Tiffoultoute koje su bile drevne rezidencije Glaouija (Stari Pacha iz Marakeša). Nakon toga se vraćamo u Marakeš. Noćenje.

 

Uveče mogućnost odlaska na fakultativni izlet “Fantasia 1001 noć”. Uživajte u nezaboravnoj noći pod krovom berberskih šatora, s tradicionalnom marokanskom gozbom, programom koji uključuje trbušne plesačice, vještine jahanja konja, tradicionalnu marokansku nošnju uz karakteristične zvuke arapske muzike.

 

8.dan – 09.03.2023. (četvrtak)  MARAKEŠ – KAZABLANKA

Poslije doručka odjava iz hotela. Ovaj dan je rezervisan za cjelodnevni obilazak Marakeša, drugog najstarijeg kraljevskog grada, poznatog još i kao “biser juga”.

Prva stvar koju ćemo vidjeti je džamija i 78m visok minaret Koutoubia koji su pravi predstavnici maorsko-španske arhitekture. Nakon toga posjećujemo grobnice dinastije Saadia iz 16.vijeka. Ljepota ukrasa koji uljepšavaju grobnice nikada ne prestaje oduševaljavati posjetitelje. Slijedi posjeta Bahia palači izgrađenoj krajem 19.vijeka s ciljem da bude najveća palača Maroka. Arhitektura palače odiše maorskim motivima s detaljima, lukovima, osvjetljenjem i gravurama koje oduzimaju dah.

Popodne posjeta bazaru i četvrti rukotvorina, gdje ćete imati priliku vidjeti razne proizvode i posjetiti poznato mjesto Djemaa El Fna trg. Trg je uvršten u UNESCO baštinu oralne kulture i nasljeđa zbog svoje osebujnosti i umjetničke raznovrsnosti. Na ovom mjestu možete vidjeti žonglere, akrobate, krotitelje zmija, dresirane majmune te mnogo toga drugog.  

Oko 18:00 sati transfer prema Kazablanki. Po dolasku na aerodrom prijava na let za Sarajevo preko Istanbula.

 

9.dan – 10.03.2023. (petak) KAZABLANKA-SARAJEVO

Let iz Kazablanke za Sarajevo preko Istanbula u 01:10h s dolaskom u Sarajevo u 10:30h. 

Kraj programa.

 

Maroko  -  OPĆE INFORMACIJE

Maroko je država u sjeverozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Graniči na sjeveru sa španskim eksklavama Ceuta i Melilla, na istoku i jugoistoku s Alžirom te na jugu s teritorijem Zapadne Sahare koja je nakon povlačenja španskih kolonijalnih vlasti 1975.g. pod marokanskom kontrolom. Arapsko ime zemlje, "Al-Mamlakâ al-Maġribīyâ", znači "Zapadna kraljevina“.

Površina: 446,550 km2

Broj stanovnika: 33,2 miliona (procjena za 2005.g).

Državno uređenje: Ustavna monarhija sa izabranim parlamentom. Kralj Mohammed Vl. (od 1999.g.).

Glavni grad: Rabat, 1,5 mil. stanovnika.

Klima: Mediteranska u obalnim ravnicama, oštrija u planinskoj i pustinjskoj unutrašnjosti.

Novac: Marokanski dirham (MAD). 100MAD=18,30KM. 

Jezik: Arapski (marokanska varijanta), a francuski je neslužbeni drugi jezik.
 

Maroko  -  KORISNE INFORMACIJE

Religija: Islam. Neznatna kršćanska i židovska manjina.

Strane valute: Kreditnim karticama se može koristiti u većim mjestima.

Električni napon: 220 V, 50Hz. Utikači s dva priključka.

Vremenske zone: GMT, jedan sat manje nego u BiH.

Gradski prijevoz: Svi veći gradovi imaju dobro organiziran gradski autobusni prijevoz. 

Hrana i piće: Tradicionalna marokanska kuhinja se bazira na mesu i pitama. Hotelski restorani uglavnom poslužuju jela francuske kuhinje. Restorani nude odličan izbor marokanskih specijaliteta poput harire, pastille, kuskusa i tajine, te jela francuske, španske i italijanske kuhinje.  U sukovima se na štandovima prodaje kebab sa ljutim umakom.
Napojnice: Uobičajeno je konobaru ostaviti napojnicu od 1 ili 2 dirhama.

Lokalni običaji: Rukovanje je uobičajen način pozdravljanja. Većina manira i društvenih običaja potječe iz francuskih manira, pogotovo kod srednje klase. Strpljivost i ustrajnost u socijalnom kontaktu ubrzo će se isplatiti. Neformalna odjeća je uobičajena, dok se kupaći kostimi i kratke hlače trebaju ograničiti na plaže i hotelske bazene. Pušenje je široko rašireno i uobičajeno je nuditi nekoga cigaretama.

Važne napomene: 

 • Organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike.
 • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA: 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 10 dana prije polaska.