Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

BURSA + KAPADOKIJA

Termin:

16.03. - 21.03.2023.

Cijena:

1149 KM po osobi

Program putovanja:

1. SARJEVO - ISTANBUL - BURSA
Okupljanje na aerodromu Sarajevo u 09:30 te prijava na let za Istanbul. Avio kompanija Pegasus. Let za Istanbul je u 11:35. Po slijetanju u Istanbul, nakon sto prodjete pasosku kontrolu slijedi preuzimanje prtljage i transfer prema Bursi. Transfer ce trajati 2-3h. Po dolasku u Bursu, slijedi prijava u hotel. Nakon kraceg vremena, za one koji budu zeljeli, fakultativni razgled Burse. danas ćemo imati odlazak do poznatog stabla, odakle je ponikla osmanska loza. Posjeta selu Inkaya, odakle je počela priča Osmanlija, uz objašnjenja kraći predah i vrijeme za obilazak. Potom, odlazak u pravcu turbeta Osmana I, gdje ćemo vidjeti performans smjene straže, i uživati u panoramskom pogledu na Bursu. Povratak u hotel i noćenje.

2. BURSA - ESKISEHIR
Nakon doručka, odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme ili nastavak fakultativnog razgleda Burse, za one koji su se odlucili za ovaj izlet. Danas slijedi  odlazak u muzej Panorama Bursa, gdje ćemo sagledati historiju grada i države Osmanske. Kraće vrijeme za odmor, te odlazak u Džumalikzik, Selo Cumalikizik (Džumalikizik) pored Burse, sa svojom osmanskom arhitekturom, historijskim i kulturnim specifičnostima, plijeni pažnju producentskih kuća, a danas neizostavna atrakcija. Povratak u hotel, okupljanje sa grupom, preuzimanje prtljege i nastavak pšutovanja. prema Eskisehiru. Po dolasku, slijedi odlazak u hotel, smjestaj u isti. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled eskisehira. U toku razgleda grada planirano je: posjeta Kursumlu džamija, Ask Adasi, Yunus Emre turbe, Sultan Sucaaddin Veli Turbe ve Kulliyesi... Slobodno vrijeme. Povratak u hotel i nocenje. 

3. ESKISEHIR - SOGUT - BILECIK - ESKISEHIR - KAPADOKIJA
Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Sogut i Bilecik. U prijepodnevnim satima odlazak u pravcu mjesta Sogut (ulaznice za muzeje se plaćaju na licu mjesta), mjesta gdje je Ertugrul okončao svoje dane na ovom svijetu, te posjeta turbetu i mjestu gdje su ukopani njegovi vjerni pratioci... Razgledanje mauzoleja, okolnog mjesta, slobodno vrijeme za razgledanje, fotografisanje... Nastavak putovanja prema mjestu Bilecik, smješten na rijeci Karasu, mjesto koje se smatralo gradom u trgovini svilom... Povratak u Eskisehir. okupljanje sa ostatkom grupe, preuzimanje prtljage iz hotela i nastavak voznje prema Kapadokiji. Dolazak u Kapadokiju u vecernjim satima. 

4. KAPADOKIJA
Doručak. Poslije doručka vas vodimo na nezaobilaznu Crvenu turu. Polazak iz hotela oko 09:30h. Prvi jutarnji susret sa Mjesečevim pejzažom Kapadokije - lokalno stanovništvo je dugo živjelo u uvjerenju da su njihovu zemlju oblikovala bića sa neke druge planete. Stjenovite formacije nadrealnog izgleda u dolini Devrent ili drugom nazivu Dolini mašte će vas oduševiti. Ove neobične formacije su razlog zašto je ovo dolina imaginacije - od stijena koja podsjećaju na kamilu, pingvina, zmiju ili delfina, imaćete osjećaj da ste ušli u neki kameni zoološki vrt. Slijedi posjeta Pašabagovim „vilinskim dimnjacima“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se još naziva i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini. Ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon toga, slijedi posjeta poznatom muzeju na otvorenom Goreme i gledamo najbolje primjere bizantijske umjetnosti u Kapadokiji u crkvama isklesanim u stijenama sa freskama i slikama (od 10. do 13. stoljeća). Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće. Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme ili odlazak na najpopularniji izlet - jahanje konja. Kapadokija je poznata i kao "zemlja prekrasnih konja". To je prijevod njegovog originalnog staroperzijskog imena Katpatuka. Jedan od najboljih načina da otkrijete prekrasne doline Kapadokije. Nije potrebno prethodno iskustvo jer su konji obučeni za spore ture. Za one koji su spremni za avanturu i adrenalin preporučujemo - Quad safari u dolini ljubavi. Vozimo se ATV-om - četverotočkašima kroz magične predjele Kapadokije! Ne tako obično razgledanje mjesta Göreme, kroz dolinu „ljubavi“, dolinu „ruža“ i selo Vuavusin. Na kraju ovog izleta imamo priliku prisustvovati i zalasku sunca u ovom bajkovitom mjestu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. KAPADOKIJA
Vrijeme je za izlet koji smo svi čekali - let iznad prekrasnih krajolika Kapadokije! (dodatno se plaća). U ranim jutarnjim satima, jedan sat prije izlaska sunca (oko 04:30h), vozimo se ka zoni polijetanja, gdje imate priliku svjedočiti jedinstvenim ljepotama Kapadokije od Crvene doline do Gorema. Dok prisustvujemo nevjerojatnom izlasku sunca u zraku, moći ćete vidjeti i savršene panoramske poglede na Urgup, Goreme, Ortahisar, Uchisar, Avanos i Nevsehir. Ovaj nevjerovatni let sa profesionalnim pilotom traje cca 45-75 min i nakon slijetanja čeka vas proslava uz osvježavajuća pića (bezalkoholna), kao i personalizovani certifikat sa vašim imenom. Povratak u hotel. Doručak. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet Mistična zelena tura. Polazak iz hotela oko 09:30h. Obilazak podzemnog grada Derinkuyu, jednog od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji.A osim iz zraka i ptičije perspektive, zanimljivo je upoznati i ovo mjesto i iz podzemnog ugla. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Izlet nastavljamo posjetom kanjona Ihlara koji spada u najljepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan od najvećih kanjona na svijetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče rijeka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini se nalazi mnogo zelenila. Slijedi šetnja kanjonom Ihlara do sela Belisirma, antička Peristreme koja se naziva i „Dolina neba“duž rijeke Melendiz. Crkve izrezane u stijenama prostiru se po divljoj plantaži, kao i nevjerovatno oslikani prikazi iz Biblije. Ručak u lokalnom restoranu u Belisirmi pored rijeke gdje jedemo lokalne specijalitete. Nastavljamo do katedrale Selime - najveći kameni samostan u regiji koji je pretvoren je u karavansaraj, odnosno mjesto na kojem su putnici trgovci koji su putovali putem svile, mogli da zastanu i odmore. Na rubu kanjona, čeka nas krajolik poput onog iz filma "Zvjezdani ratovi (Star Wars)". Povratak u hotel oko 17:30h.

6. KAPADOKIJA - KAJSERI - ISTANBUL - SARAJEVO
Rana odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom u Kajseriju, odakle ćemo imati let za Istanbukl. Let Za istanbul je u 05:40. Po slijetanju na aerodrom u Istanbulu, slijedi preuzimanje prtljage i prijava na let za sarajevo. Let za sarajevo je u 10:30.. Planirano vrijeme dolaska u sarajevo je oko 10:30. 

Cijena obuhvata:

  • Povratne avio karte na relaciji Sarajevo - Istanbul - Sarajevo - avio kompanija Pegasus sa uračunatim taksama
  • Avio karta na relaciji Kayseri - Istanbul
  • Prtljaga 15+8kg
  • svi transferi prema planu programa
  • 1 nocenje sa doručkom u hotelu sa 3*/4* u Bursi,  1 nocenje sa doručkom u hotelu sa 3*/4* u Eskisehiru i 3 nocenja sa doručkom u Kapadokiji Boutikue hotel. 
  • Organizacija putovanja
  • Pratioc / predstavnik agencije na destinaciji

Cijena ne obuhvata:

  • PZO - 12 KM
  • Osiguranje od otkaza putovanja
  • Fakultativni izleti
  • Individualni troškovi
  • Maniuplativni troškovi 15 KM 

Napomene:

Fakultativni izleti:

  • Bursa - 35 €
  • Eskisehir - 25 €
  • Sogut i Bilecik - 35 €
  • Kapadokija - crvena Tura - 45 €
  • Kapadokija - zelena Tura - 45 €
  • Jahanje konja - 40 €
  • Quad Safari - 55 €
  • Tursko vece - 45 €

 

NAPOMENA: AGENCIJA IMA PRAVO IZMJENITI ITINERER PUTOVANJA, BEZ SAGLASNOSTI PUTNIKA,  S TIM DA SVI PLANIRANI IZLETI BUDU REALIZOVANI.