Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

SPECIJALNA OSMOMARTOVSKA PONUDA!
KAPADOKIJA+ISTANBUL

07.03-12.03.2022.
5 NOĆENJA/ 6 DANA/ AVION

Čarobna Kapadokija – na „listi želja“ svakog putnika!

Kapadokija – fotografije ovog mjesta obišle su cijeli svijet! Destinacija koju svi ljubitelji putovanja imaju na svojoj listi želja! U čemu se krije magija čudesnih stijena u obliku vilinskih dimnjaka i zašto Kapadokija u prijevodu znači zemlja lijepih konja? – sada je idealna prilika da saznate. 

VRIJEDNOST VIŠE: Jutarnji polazak, večernji povratak sa Turkish Airlines! Hoteli u centru grada!

PROGRAM PUTOVANJA C

1. DAN, 07.03.2021. (PONEDJELJAK), SARAJEVO – ISTANBUL – KAYSERI – KAPADOKIJA

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu 90 minuta prije leta. Polijetanje za Istanbul u 08:30h. Planirano slijetanje u Istanbul u 12.30h. Nastavak putovanja sa istog aerodroma u 14:45h. Planirani dolazak u Kayseri u 16:05h. Transfer do hotela u Kapadokiji (vožnja cca 1h10min). Smještaj u hotelu. Slobodno vrijeme za šetnju i prvi susret sa Kapadokijom. Mogućnost odlaska u nezaobilaznu prodavnicu tepiha! Uživati ćete u šarenim bojama ovih ručno rađenih unikatnih tepiha, a imati ćete i priliku zabilježiti sve fotografijom na ovom jedistvenom mjestu. Odlazak na večeru u jedan od najboljih restorana u centru Goreme (dodatno se plaća), jedinstveni ambijent u pećini. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN, 08.03.2021. (UTORAK), CRVENA TURA – SRCE KAPADOKIJE – SRETAN 8.MART!

Doručak. Poslije doručka vas vodimo na nezaobilaznu Crvenu turu. Polazak iz hotela oko 09:30h. Prvi jutarnji susret sa

Mjesečevim pejzažom Kapadokije - lokalno stanovništvo je dugo živjelo u uvjerenju da su njihovu zemlju oblikovala bića sa neke druge planete. Stjenovite formacije nadrealnog izgleda u dolini Devrent ili drugom nazivu Dolini mašte će vas oduševiti. Ove neobične formacije su razlog zašto je ovo dolina imaginacije - od stijena koja podsjećaju na kamilu, pingvina, zmiju ili delfina, imaćete osjećaj da ste ušli u neki kameni zoološki vrt. Slijedi posjeta Pašabagovim „vilinskim dimnjacima“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se još naziva i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini.

Ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon toga, slijedi posjeta poznatom muzeju na otvorenom Goreme i gledamo najbolje primjere bizantijske umjetnosti u Kapadokiji u crkvama isklesanim u stijenama sa freskama i slikama (od 10. do 13. stoljeća). Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće.

Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme ili odlazak na najpopularniji izlet - jahanje konja. Kapadokija je poznata i kao "zemlja prekrasnih konja". To je prijevod njegovog originalnog staroperzijskog imena Katpatuka. Jedan od najboljih načina da otkrijete prekrasne doline Kapadokije. Nije potrebno prethodno iskustvo jer su konji obučeni za spore ture. Za one koji su spremni za avanturu i adrenalin preporučujemo - Quad safari u dolini ljubavi. Vozimo se ATV-om - četverotočkašima kroz magične predjele Kapadokije! Ne tako obično razgledanje mjesta Göreme, kroz dolinu

„ljubavi“, dolinu „ruža“ i selo Vuavusin. Na kraju ovog izleta imamo priliku prisustvovati i zalasku sunca u ovom bajkovitom mjestu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 09.03.2021. (SRIJEDA), VOŽNJA BALONOM (Ne propustite!) + MISTIČNA ZELENA TURA – IHLARA KANJON I PODZEMNI GRAD

Doručak. Vrijeme je za izlet koji smo svi čekali - spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije! (dodatno se plaća). U ranim jutarnjim satima, jedan sat prije izlaska sunca (oko 04:30h), vozimo se ka zoni polijetanja, gdje imate priliku svjedočiti jedinstvenim ljepotama Kapadokije od Crvene doline do Gorema. Dok prisustvujemo nevjerojatnom izlasku sunca u zraku, moći ćete vidjeti i savršene panoramske poglede na Urgup, Goreme, Ortahisar, Uchisar, Avanos i Nevsehir. Ovaj nevjerovatni let sa profesionalnim pilotom traje cca 45-75 min i nakon slijetanja čeka vas proslava uz osvježavajuća pića (bezalkoholna), kao i personalizovani certifikat sa vašim imenom. Povratak u hotel.

Mogućnost odlaska na fakultativni izlet Mistična zelena tura. Polazak iz hotela oko 09:30h. Obilazak podzemnog grada Derinkuyu, jednog od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji. A osim iz zraka i ptičije perspektive, zanimljivo je upoznati i ovo mjesto i iz podzemnog ugla. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Izlet nastavljamo posjetom kanjona Ihlara koji spada u najljepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan

od najvećih kanjona na svijetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče rijeka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini se nalazi mnogo zelenila. Slijedi šetnja kanjonom Ihlara do sela Belisirma, antička Peristreme koja se naziva i „Dolina neba“ duž rijeke Melendiz. Crkve izrezane u stijenama prostiru se po divljoj plantaži, kao i nevjerovatno oslikani prikazi iz Biblije. Ručak u lokalnom restoranu u Belisirmi pored rijeke gdje jedemo lokalne specijalitete. Nastavljamo do katedrale Selime - najveći kameni samostan u regiji koji je pretvoren je u karavansaraj, odnosno mjesto na kojem su putnici i trgovci koji su putovali putem svile, mogli da zastanu i odmore. Na rubu kanjona, čeka nas krajolik poput onog iz filma "Zvjezdani ratovi (Star Wars)". Povratak u hotel oko 17:30h. Noćenje.

4. DAN, 10.03.2021. (ČETVRTAK), KAYSERI – ISTANBUL – SULEJMANIJA + NOĆNI IZLET NA TAKSIM

Jutarnji polazak za Istanbul. Odjava iz hotela. Odlazak na aerodrom Kayseri Erkilet (voznja cca 1h 10min) Polijetanje za Istanbul u 09:55h. Planirano slijetanje na aerodrom Istanbul u 11.25h. Transfer do hotela. Check in u hotelu Nanda ili sličnom. Slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima slijedi fakultativni izlet do centralnog gradskog Trga Taksim – žile kucavice ovog milionskog supergrada! Iskoristite ovaj izlet i da se upoznate sa podzemnom šemom grada uz asistenciju Vašeg vodiča! Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića, a na samom dnu, ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN 11.03.2021. (PETAK), ISTANBUL – CJELODNEVNA ISTANBUL LIGHT TURA + AZIJSKI DIO

Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija, Topkapi palata (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu). Nakon obilaska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu uz neizostavno cjenkanje!

Slijedi odlazak na fakultativni izlet u Azijski dio grada. Nakon vožnje prvim transkoninentalnim metroom slijedi šetnja do čuvene Djevojačke kule (danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Vožnja brodićem (uz doplatu) do kule. Popiti kafu u kuli, nezaboravan je doživljaj. Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN, 12.03.2021. (SUBOTA), ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za shopping ili druge aktivnosti. Transfer do aerodroma oko 16:00h poslijepodne. Večernji let na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19:50h sa dolaskom u Sarajevo u 20:05h. (Satnice navedene po lokalnom vremenu). Kraj putovanja.

CIJENA

 899 KM 

U cijenu je uključeno:

 • Povratne avio karte (Turkish Airlines) na relaciji Sarajevo – Istanbul – Kayseri – Istanbul – Sarajevo sa uključenim 30kg chekiranog + 8 kg ručnog prtljaga,

 • Sve aerodromske takse i TSC,
 • 3 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Design Cave Suites ili sličnom u Kapadokiji,
 • 2 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Nanda ili sličnom u Istanbulu,
 • Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom u Kapadokiji i u Istanbulu,

 • Usluge vodiča tokom boravka u Turskoj kao i u toku fakultativnih (neobaveznih) izlet

U cijenu nije uključeno:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu 169,00 KM

 • Fakultativni (neobavezni) izleti i ulaznice planirane programom putovanja (plaćaju se u Agenciji ili na licu mjesta)

 • Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo – obavezno ide uz PZ osiguranje!),

 • PZ osiguranje 10,00 KM,
 • Brzi antigen test 30 KM (za putnike koji nisu vakcinisani), za djecu do 6 godina nije potreban test
 • PCR testiranje (35EUR) prije polaska u Istanbul (za putnike koji nisu vakcinisani),
 • Manipulativni troškovi 15 KM po osobi
 • Individualni troškovi

+ Moguća je doplata od 100 KM po osobi za smještaj u hotelu Artemis Cave Suites.

POPUST: Jedno dijete do 12 god u pratnji 2 odrasle osobe 150,00 KM.

FAKULTATIVNI IZLETI

FAKULTATIVNI (NEOBAVEZNI) IZLETI U KAPADOKIJI:

VOŽNJA BALONOM – 100 EUR (120 EUR*)

CRVENA TURA - 40 EUR (50 EUR*)

ZELENA TURA - 40 EUR (50 EUR*)

JAHANJE KONJA- 40 EUR (45 EUR*)

QUAD SAFARI (ATV) - 25 EUR (35 EUR*)

VAŽNE NAPOMENE

Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 5 mjeseci od planiranog dana povratka sa putovanja.

Za putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova putovanja u vezi s COVID-19 o čemu će putnici biti blagovremeno obaviješteni.

Agencija zadržava pravo promjene termina realizacije fakultativnih izleta.

Izleti će biti realizovani u slučaju minimum 25 prijavljenih putnika.

Za rezervaciju ovog putovanja potrebno je uplatiti minimum 30%, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje. Molimo Vas da se prije zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i   Općim uslovima putovanja organizatora

Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio Program putovanja, Ugovor o putovanju i Opće uslove putovanja.

Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.

Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.

*Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta.

Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih  putnika i objektivnih okolnosti.
 

Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i agencija nije u mogućnosti da utiče na stvari van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 

Pravila putovanja u COVID uslovima su promjenjiva i u toku samog putovanja može doći do promjene na što Agencija ne može da utiče.

CITY TRAVEL OPĆI USLOVI PUTOVANJA

Uvodna napomena

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između City travel-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija City travel može prijaviti direktno u putnickoj agenciji City Travel, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisivanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

-RANI BOOKING- podrazumijeva rane rezervacije do oznacenih datuma na koje putnici ostvaruju odredjeni popust na pakete, hotele, promotivne aviokarte. Promotivne cijene su pretezno restriktivne i ne dozvoljavaju promjene i povrate.

*Kod putovanja koja su u Organizaciji drugih partnerskih agencija, City travel nastupa kao Subagent i za takve aranzmane City travel agencija posebno naglasava putnicima. Za aranzmane gdje City travel nastapa kao Subagent, vaze Opci uslovi putovanja organizatora aranzmana. Moguce zalbe putnik sredjuje s organizatorom putovanja, dok mu City travel d.o.o.o u tome pomaze. Sukladno tome, bilo kakve primjedbe i lose ocjene na informativnim portalima turisticke agencije City travel (facebook i sl) su zabranjene. City travel zadrzava pravo, radi zastite ugleda agencije, da podnese zalbu nadleznim organima i zastiti ugled pravnim putem.

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

 • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
 • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju.
 • Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM) i stranih valuta. City Travel agencija može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa, promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.), promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. City travel može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno. Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto City travel-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora City travel-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija                                                                                 

Putna dokumentacija podrazumijeva:                                                                

 1. za aranžmanuz vlastiti prevoz: original voucheri eventualne pismene obavijesti,
 2. za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,
 3. za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).           

6. Kategorizacija i opis usluga                                                                       

Ponuđeni smještajni kapaciteti u programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.
City travel ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku. Smještaj u sobi najčešće nije moguć prije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga. Dolaske iza 20 sati, odnosno late check in nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Organizator od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
 • 29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

za otkaz rezervacije «ranog bookinga», nakon isteka datuma za rani booking, organizator zadržava cjelokupan iznos
aranžmana, osim u slučaju smrti putnika. Otkazna skala ne primjenjuje se na rezervacije ljetovanja izvršenih po ponudi ranog bookinga. Rani (Early) booking podrazumijeva posebne cijene smještaja, odnosno kompletnog paket aranžmana i ne može biti predmetom otkaza po gore navedenoj skali. Za otkaz aranžmana uplaćenog po ponudi ranog bookinga naplaćuje se ukupno uplaćen iznos za rezervaciju.

Otkazna skala ne primjenjuje se na rezervacije ulaznica za muzeje, te za sportske događaje u slučaju kada se na ulaznici ispisuje ime korisnika ulaznice. Jednom rezervisanu, odnosno uplaćenu ulaznicu za sportski događaj na kojoj je ispisano ime korisnika ulaznice, nije moguće otkazati.
Ako se putnik ne pojavi ili ne otkaže aranžman nakon njegova početka, organizator će naplatiti cjelokupni iznos aranžmana.
Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi. Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove City travel zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.
Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava. U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, City travel će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima. Putnik osiguranje moze sklopiti direktno sa nekom od osiguravajucih kuca.
U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatoč tome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti City travel zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku. U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod City travel-a, pri čemu City travel djeluje samo kao posrednik. Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane City travel-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, City travel zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. City travel zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.
City travel zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko City travel otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za City travel, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika City travel pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik. City travel-ov vodič će pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, City travel može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.
City travel nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu. Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage. Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora. Putnik ima pravo na besplatan prijevoz do 15 kg prtljage na charter letovima te do 20 kg prtljage na redovnim avio linijama. Djeca do 2 godine nemaju pravo na besplatan prijevoz prtljage.Prtljaga se prevozi na putnikov rizik, stoga se preporučuje osiguranje prtljage kod osiguravajućeg društva. Organizator putovanja nije odgovoran za uništenu i izgubljenu prtljagu, kao ni za krađu prtljageili dragocjenosti u hotelu (preporučujemo najam sefa). Prijavu za oštećenu ili izgubljenu prtljagu putnik upućuje prijevozniku ili na recepciji smještajnog objekta,ovisno gdje su oštećenje ili gubitak nastupili.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika City travel-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom City travel-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, City travel ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovoljan, isti s predstavnikom City travel-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik City travel-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni City travel-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. City travel će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. City travel može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok City travel ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze City travel-a

City travel je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu. City travel je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. City travel će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće City travel će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. City travel nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. City travel ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je obavezan:

 • Da se detaljno upozna, kao i sva lica iz Ugovora, sa programom putovanja i Općim uslovima putovanja, te da istakne posebne zahtjeve koji nisu obuhvaćeni Programom putovanja,
 • Organizatoru putovanja prilikom rezervacije dostavi tačne i kompletne podatke i dokumenta potrebna za organizovanje putovanja i garantuje da on, njegove isprave, prtljag i dr. ispunjavaju uslove određene propisima naše, tranzitne i odredišne zemlje (granični, carinski, sanitarni, monetarni i drugi propisi)
 • Da uplati ugovorenu cijenu za putovanje u roku koji je naveden u ovim Općim uslovima putovanja,
 • Da nadoknadi štetu koji pričini neposrednim pružaocima usluga ili trećim licima kršenjem zakonskih i drugih propisa i ovih Općih uslova,
 • Da se najkasnije 24h prije putovanja ali ne prije 48h kod ovlaštenih predstavnika Organizatora putovanja detaljno informiše o vremenu polaska i ostalim pojedinostima vezanim za putovanje,
 • Da blagovremeno odredi drugo lice da umjesto njega putuje, ukoliko je to moguce, Organizatoru naknadi stvarne troškove prouzrokovane zamjenom i da solidarno odgovara za neplaćeni dio ugovorene cijene,
 • Da bez odlaganja na licu mjesta opravdani prigovor saopći po pravilu u pisanoj formi Organizatoru ili licima navednim u putnoj dokumentaciji,
 • Da se prije zaključenja ugovora detaljno informiše o zemlji u koju putuje radi eventualnog putničko-zdravstvenog osiguranja, viznog režima, vakcinisanja i sl. Preporučeno je da se Putnik informiše o kulturi i običajima zemlje, gastronomiji, klimi i td.
 • Da sa sobom na putovanje ponese svoje lične dokumente sa potrebnim datumom validnosti za ulazak u zemlju – odredište putovanja,
 • Da tokom putovanja autobusom koristi sjedište koje je rezervisano za njega.

Putnik je dužan da se tokom putovanja ponaša pristojno i ne ugrožava realizaciju programa putovanja i sigurnost drugih putnika kao i predstavnika Organizatora putovanja. U suprotnom, Putnik će biti odstranjen sa putovanja i biće mu uskraćeno daljnje korištenje aranžmana bez mogućnosti naknadnog povrata novca.
Sve malodobne osobe koje žele putovati bez pratnje roditelja ili staratelja dužne su predočiti na sudu ovjereno odobrenje roditelja ili   staratelja da malodobna osoba može putovati sama.
Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio. Putnik je duzan posjedovati valjane putne isprave. Troskove gubitka ili kradje dokumenta tokom putovanja snosi putnik. Pratitelj grupe ce pomoci, ali uz uvijet da se program nesmetano odvija. Ako je za neko putovanje potrebna viza, organizator putovanja može ,na zahtjev putnika, kada je to moguće, uz nadoplatu posredovati u njenom pribavljanju,ali ne jamči dobivanje vize.

19. PROGRAM PUTOVANJA PO ZAHTJEVU PUTNIKA I POJEDINACNE USLUGE

Program putovanja po zahtjevu Putnika: Individualno putovanje (u daljem tekstu: Program po zahtjevu) Putnika jeste kombinacija dvije ili više usluga, koji se ne nalazi u ponudi Organizatora, odnosno koji Organizator nije prethodno objavio, već ga je sačinio po zahtjevu Putnika. Na Program po zahtjevu analogno se primjenjuju odredbe prethodnih tačaka ovih Općih uslova, ako ovom tačkom nije drugačije regulisano. Ukoliko je po zahtjevu Putnika kombinovano i ugovoreno više pojedinačnih usluga iz ponude Organizatora (npr. Let, hotelski smjestaj, transferi i kružna tura itd.), naknada za storno se obračunava po pojedinačnoj usluzi i na kraju se sabira... Uslovi otkaza vaze iskljucivo prema pravilima avioprijevoznika i hotelijera, te dobavljaca, ne vaze prema pravilima otkaza Opcih uslova putovanja City travel agencije. Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno obavijestiti Organizatora. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cijenu zahtjevanog putovanja, ako Programom nije drugačije određeno i to:

 • 5% ako se putovanje otkaže do 60 dana prije početka putovanja
 • 15 % ako se putovanje otkaže od 60 do 30 dana prije početka putovanja,
 • 20 % ako se otkaže 29 do 20 dana prije početka putovanja,
 • 40 % ako se otkaže 9 do 15 dana prije početka putovanja,
 • 80 % ako se otkaže 14 do 10 dana prije početka putovanja,
 • 90 % ako se otkaže 9 do 6 dana prije početka putovanja,
 • 100 % ako se otkaže 5 dana prije početka putovanja ili u toku putovanja.

U slucaju da su aranzmani nerefundabilni, nema povrata novca.

Pojedinačne usluge i „Rezervacije na upit“:

Ukoliko Putnik rezerviše ili ugovori samo jednu uslugu, Organizator nastupa samo kao posrednik tuđe usluge (u daljem tekstu: Posrednik usluge). Za individualne i »rezervacije na upit« putnik je duzan na vrijeme da izvrsi rezervaciju, koja se potvrdjuje uplatom, u protivnom bez uplate rezervacija ne moze biti potvrdjena. Organizator, osim zbog svoje grube nepažnje i nemara, ne odgovara za nedostatke, materijalna i tjelesna oštećenja kod individualnih turističkih usluga po zahtjevu putnika, za koje je on samo posrednik između Putnika i neposrednih pružatelja usluga (npr. pojedinačna usluga smještaja, prijevoza, aviokarata, ulaznice za sportske manifestacije, izlete, rent-a car i dr.).
Rezervisane pojedine usluge kao naprimjer ulaznice za koncerte, operu, pozorište, balove, karte / markice za prijevoz (npr. metro, voz, autobus), karte za trajekt, ski pas, razgledanja, ulaznice za muzeje i pojedinačni transferi i dr. prilikom eventualnog otkaza Putniku se obračunavaju troškovi u visini cijene svake ugovorene pojedinačne usluge. Kod ugovorene pojedinačne usluge prijevoza u slučaju blagovremenog storniranja Putnik je obavezan vratiti već primljene karte za linijske letove, željezničke karte ili tikete za trajekte, jer se u suprotnom moraju zaračunati pune cijene.

20. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. City travel se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu. Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka. Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija City travel-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s City travel-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji City travel-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

Ovi Opci uslovi putovanja vaze od 27.04.2015. godine