Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 26.10.2023. (ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL – KAYSERI – KAPADOKIJA
Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu 90 minuta prije leta. Polijetanje za Istanbul u 09:05h. Planirano slijetanje u Istanbul u 12.05h. Nastavak putovanja sa istog aerodroma u 14:45h. Planirani dolazak u Nevšehir u 16:05h. Transfer do hotela u Kapadokiji (vožnja cca 30 min). Smještaj u hotelu. Slobodno vrijeme za šetnju i prvi susret sa Kapadokijom. Mogućnost odlaska na tursko veče u jedan od najboljih restorana, jedinstveni ambijent u pećini. Povratak u hotel. Noćenje. 

2. DAN, 27.10.2023. (PETAK), CRVENA TURA – SRCE KAPADOKIJE
Doručak. Poslije doručka vas vodimo na nezaobilaznu Crvenu turu. Polazak iz hotela oko 09:30h. Prvi jutarnji susret sa Mjesečevim pejzažom Kapadokije - lokalno stanovništvo je dugo živjelo u uvjerenju da su njihovu zemlju oblikovala bića sa neke druge planete. Stjenovite formacije nadrealnog izgleda u dolini Devrent ili drugom nazivu Dolini mašte će vas oduševiti. Ove neobične formacije su razlog zašto je ovo dolina imaginacije - od stijena koja podsjećaju na kamilu, pingvina, zmiju ili delfina, imaćete osjećaj da ste ušli u neki kameni zoološki vrt. Slijedi posjeta Pašabagovim „vilinskim dimnjacima“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se još naziva i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini. Ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon toga, slijedi posjeta poznatom muzeju na otvorenom Goreme i gledamo najbolje primjere bizantijske umjetnosti u Kapadokiji u crkvama isklesanim u stijenama sa freskama i slikama (od 10. do 13. stoljeća). Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće. Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme ili odlazak na najpopularniji izlet - jahanje konja. Kapadokija je poznatai kao "zemlja prekrasnih konja". To je prijevod njegovog originalnog staroperzijskog imena Katpatuka. Jedan od najboljih načina da otkrijete prekrasne doline Kapadokije. Nije potrebno prethodno iskustvo jer su konji obučeni za spore ture. Za one koji su spremni za avanturu i adrenalin preporučujemo - Quad safari u dolini ljubavi. Vozimo se ATV-om - četverotočkašima kroz magične predjele Kapadokije! Ne tako obično razgledanje mjesta Göreme, kroz dolinu „ljubavi“, dolinu „ruža“ i selo Vuavusin. Na kraju ovog izleta imamo priliku prisustvovati i zalasku sunca u ovom bajkovitom mjestu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje. 

3. DAN, 28.10.2023. (SUBOTA), VOŽNJA BALONOM (Ne propustite!) + MISTIČNA ZELENA TURA –IHLARA KANJON I PODZEMNI GRAD
Doručak. Vrijeme je za izlet koji smo svi čekali - spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije! (dodatno se plaća). U ranim jutarnjim satima, jedan sat prije izlaska sunca (oko 04:30h), vozimo se ka zoni polijetanja, gdje imate prili ku svjedočiti jedinstvenim ljepotama Kapadokije od Crvene doline do Gorema. Dok prisustvujemo nevjerojatnom izlasku sunca u zraku, moći ćete vidjeti i savršene panoramske poglede na Urgup, Goreme, Ortahisar, Uchisar, Avanos i Nevsehir. Ovaj nevjerovatni let sa profesionalnim pilotom traje cca 45-75 min i nakon slijetanja čeka vas proslava uz osvježavajuća pića (bezalkoholna), kao i personalizovani certifikat sa vašim imenom. Povratak u hotel. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet Mistična zelena tura. Polazak iz hotela oko 09:30h. Obilazak podzemnog grada Derinkuyu, jednog od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji. A osim iz zraka i ptičije perspektive, zanimljivo je upoznati i ovo mjesto i iz podzemnog ugla. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Izlet nastavljamo posjetom kanjona Ihlara koji spada u najljepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan od najvećih kanjona na svijetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče rijeka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini se nalazi mnogo zelenila. Slijedi šetnja kanjonom Ihlara do sela Belisirma, antička Peristreme koja se naziva i „Dolina neba“ duž rijeke Melendiz. Crkve izrezane u stijenama prostiru se po divljoj plantaži, kao i nevjerovatno oslikani prikazi iz Biblije. Ručak u lokalnom restoranu u Belisirmi pored rijeke gdje jedemo lokalne specijalitete. Nastavljamo do katedrale Selime - najveći kameni samostan u regiji koji je pretvoren je u karavansaraj, odnosno mjesto na kojem su putnicii trgovci koji su putovali putem svile, mogli da zastanu i odmore. Na rubu kanjona, čeka nas krajolik poput onog iz filma "Zvjezdani ratovi (Star Wars)". Povratak u hotel oko 17:30h. Noćenje. 

4. DAN, 29.10.2023. (NEDJELJA), KAYSERI – ISTANBUL – NOĆNI IZLET NA TAKSIM
Odjava iz hotela i rani doručak. Odlazak na aerodrom Nevsehir (voznja cca 30 min) Polijetanje za Istanbul u 09:45h. Planirano slijetanje na aerodrom Istanbul u 11:20h. Transfer do hotela. Check in u hotelu Henna ili sličnom. Slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima slijedi fakultativni izlet do centralnog gradskog Trga Taksim – žile kucavice ovogmilionskog supergrada! Iskoristite ovaj izlet i da se upoznate sa podzemnom šemom grada uz asistenciju Vašeg vodiča! Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića. a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva jegreška. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 30.10.2023. (PONEDJELJAK), ISTANBUL – CJELODNEVNA ISTANBUL LIGHT TURA + AZIJSKI DIO
Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija, Topkapi palata (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu). Nakon obilaska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu uz neizostavno cjenkanje! Slijedi odlazak na fakultativni izlet u Azijski dio grada. Nakon vožnje prvim transkoninentalnim metroom slijedi šetnja do čuvene Djevojačke kule (danas svjetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Vožnjabrodićem (uz doplatu) do kule. Popiti kafu u kuli, nezaboravan je doživljaj. Povratak u hotel. Noćenje. 

6. DAN, 31.10.2023. (UTORAK), ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za shopping i druge aktivnosti. Transfer do aerodroma i chekiranje za let na relaciji Istanbul – Sarajevo u 20:00h sa dolaskom u Sarajevo u 19:55h. (Satnice navedene po lokalnom vremenu). Kraj putovanja. 

 

CIJENA

CIJENA PO OSOBI JE: 1.669 KM

U cijenu je uključeno:
Povratne avio karte (Turkish Airlines) na relaciji Sarajevo – Istanbul – Kayseri – Istanbul – Sarajevo sa uključenim 23 kg chekiranog + 7 kg ručnog prtljaga,  
Sve aerodromske takse i TSC,
3 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Design Cave Hotel ili sličnom u Kapadokiji,
2 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu Henna ili sličnom u Istanbulu,
Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom u Kapadokiji i u Istanbulu,  
Usluge vodiča tokom boravka u Turskoj kao i u toku fakultativnih (neobaveznih) izlet

U cijenu nije uključeno:
Doplata za jednokrevetnu sobu 395,00 KM
Fakultativni (neobavezni) izleti i ulaznice planirane programom putovanja (plaćaju se u Agenciji ili na licu mjesta)
PZ osiguranje 10,00 KM,
Individualni troškovi 
 

 

IZLETI

FAKULTATIVNI (NEOBAVEZNI) IZLETI U KAPADOKIJI:
 
VOŽNJA BALONOM – 275 EUR (ECONOMY) 315 EUR (PREMIUM)

Trajanje leta: 60-75 minuta
Veličina korpe: 12-16 osoba
Doručak uključen  
Certifikat sa imenom i medalja za uspješan let
 

CRVENA (SJEVERNA) TURA - 65 EUR (9:30h-17:00h)
U cijenu izleta je uključeno:
Ulaznice za muzej na otvorenom Goreme - Cavusin Village (selo)
Ručak
Posjeta Avanosu (keramičarska radionica)
Pašabag (Dolina monarha)
Devrent (Dolina mašte)  
Urgup
Prijevoz iz hotela  
Usluga lokanog vodiča na engleskom jeziku 

ZELENA TURA - 65 EUR (9:30h-18:00h)
U cijenu izleta je uključeno:
Ulaznice za podzemni grad Derinkuyu ili Kaymakli  
Goreme Panorama (najpopularnije mjesto za slikanje)  
Dolina Ihlara - 3km pješačenja  
Ručak u Belsirmi  
Manastir Selime  
Vidikovac Pigeon Valley  
Prijevoz iz hotela  
Usluga lokanog vodiča na engleskom jeziku

JAHANJE KONJA- 50 EUR
Kapadokija na perzijskom jeziku znači „Zemlja prelijepih konja“ i tamo je najpopularnija aktivnost koja se savršeno poistovjećuje sa ovim značenjem upravo jahanje konja. Upućujemo se ka nesvakidašnjim dolinama kao što su – Rose Valley, Love Valley, White Valley… Uživamo u nestvarim pejzažima dok galopiramo stazama okruženim vilinskim dimnjacima daleko od gužve.
U cijenu izleta je uključeno:
jahanje konja (sat vremena),
lokalni vodič na engleskom, organizovani prijevoz po predviđenom rasporedu

QUAD SAFARI (ATV) - 45 EUR
Dvosatna tura od 16:30h do 18:30h. Vožnja ATV četverotočkašima i istraživanje najljepših krajolika Kapadokije! Nestandardno razgledanje i neobična avantura u džungli kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Vuavuşin. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane kako ne bi bile zastrašujuće, već radi uživanja i izazova.

VOŽNJA OLDTIMERIMA - 40 EUR
Kapadokija je jedinstveno mjesto na svetu sa svojom neuporedivom ljepotom. Osim svojih prirodnih ljepota, Kapadokijanam nudi i širok spektar aktivnosti. Jedna od njih koja se našla na našoj listi fakultativnih izleta je i vožnja oldtimerima. Krećemo rano ujutru kako bismo dočekali prve zrake sunca na nestvarnim predjelima ove magične regije. Dok uživamo unevjerovatnoj energiji, pogled nam se zaustvlja na nebu obojenom mnoštvom šarenolikih balona. Sa ove ture ćemo poimijeti najljepše fotografije i utiske. 

TURSKO VEČE - 50 EUR
Večer započinjemo odlaskom u jedinstveni restoran smješten u pećini, u kojem nas čeka večera bogata turskim okusima utri slijeda. Uz večeru uživamo u zvukovima turskog melosa i tradicionalnim plesovima iz raznih regija Turske, kao što su ples s vatrom i kavkaski ples s noževima. Vrhunac večeri donosi performans trbušnih plesačica, a imat ćemo priliku i sami se okušati u ovom plesu. Odličan provod i večer koja dugo ostaje u sjećanju! U cijenu izleta je uključeno: večera od tri slijeda, neograničena lokalna alkoholna pića, performans, prijevoz od/do hotela.
NOĆNI IZLET TAKSIM – 20 EUR RAZGLEDANJE (LIGHT CITY) + AZIJSKI DIO – 25 EUR
KRSTARENJE BOSFOROM – 20 EUR

Cijena izleta se izražene po osobi.
Izlete je jedino moguće rezervisati u Agenciji prije polaska.