Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

JORADAN - AMMAN 

ORGANIZOVANO AVIO PUTOVANJE 

NA BAZI 7 DANA 4 NOĆENJA SA DORUČKOM

POLASCI 06.09.2022 / 11.10.2022.

AVIONOM IZ BUDIMPEŠTE

Hašemitska Kraljevina Jordan (arapski: أردنّ, al-Urdun) je arapska država na Bliskom Istoku. Na sjeveru graniči sa Sirijom, sa Irakom na sjevero-istoku, Saudijskom Arabijom na jugu i na istoku, sa Izraelom i palestinskim teritorijama na zapadu. Mrtvo more se nalazi na granici Jordana i Izraela i dijeli Akabski zaliv zajedno sa Izraelom, Saudijskom Arabijom i Egiptom.

Amman je glavni i najveći grad Jordana, a bio je prepoznatljiv po tome što se prostirao na sedam brežuljaka kao i grad Rim. Smješten na mnogobrojnim brežuljcima, Amman odudara od izgleda ostalih arapskih gradova na Bliskom istoku, koji se uglavnom nalaze u prašnoj ravnici. Amman je drevna prijestolnica, poznata kao Rabbath-Ammon. Naime, u rimskom periodu je bio regionalni centar poznatiji pod nazivom Philadelphia. Nedavna iskopanja otkrila su domove i kule za koje se vjeruje da su bile izgrađene u vrijeme kamenog doba. Tokom bizantskog razdoblja, Philadelphia je bila sjedište kršćana i njihovih biskupa, međutim nakon što se islam proširio na sjever iz Arapskog poluotoka, zemlja je postala dio njegove domene, kad je došlo do naziva Amman.

PROGRAM PUTOVANJA

PROGRAM PUTOVANJA

1.i 2.dan SARAJEVO – BUDIMPEŠTA - AMMAN
Polazak ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u 18:00h. Vožnja kroz BIH i Hrvatsku uz pauze po potrebi grupe. Let iz Budimpešte u 06:20h. Chekiranje karata, pasoška kontrola, i let u trajanju cca 3h 20min do Ammana. Dolazak u Amman. Transfer do hotela. Smještaj u hotel iza 14:00h. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan AMMAN - MADABA - MT NEBO - BETANIJA – PETRA
Doručak. Fakultativni odlazak prema MADABI, gradu poznatom po grčkoj crkvi sv. Jurja (gdje se čuva mozaik karte Svete zemlje iz 6. stoljeća) kao i po mnogim bizantinskim mozaicima u arheološkom parku, Crkvi apostola i Muzeju Madabe. Nastavak puta prema PLANINI NEBO, najsvetijem mjestu u Jordanu, odakle je Mojsije gledao prema Obećanoj zemlji, te gdje je umro i sahranjen. S planine se pruža veličanstven pogled prema Jordanskoj dolini. Nastavak puta prema BETANIJI, mjestu Isusova krštenja na rijeci Jordan. Nastavak prema PETRI. Noćenje. 

4.dan PETRA - WADI RUM (fakultativno) – AMMAN
Doručak. Cjelodnevni razgled jedinstvenog grada uklesanog u ružičaste stijene, do kojeg se dolazi kroz kilometar dug kanjon (jahanje ne konju uključeno u cijenu, napojnica beduinu extra). Grad, sagrađen od strane Nabatejaca, je imao svoj vrhunac razvoja  1. i 2. stoljeću kao trgovačko središte. Razgled brojnih kamenih grobnica, amfiteatra, sudnice, samostana, trijumfalnih vrata... Uz doplatu vožnja prema pustinji WADI RUM. Po dolasku, dvosatna vožnja džipovima krajolikom koji je T.E. Lawrence opisao kao “mjesečev pejzaž – beskrajan, odzvanjajući, sličan Bogu…” Povratak u Amman. Noćenje.

5.dan AMMAN - JERASH - MRTVO MORE – AMMAN
Doručak. Odlazak prema JERASHU, antičkom gradu, jednom od najbolje sačuvanih rimskih lokaliteta. Razgled očuvanih ulica s kolonadama, kazalištem, hramovima, … Nastavak prema MRTVOM MORU koje se nalazi preko 400 m ispod razine mora, a zbog visoke koncentracije soli u njemu nije moguće potonuti. Kupanje i odmor na organiziranoj plaži s kabinama za presvlačenje. Povratak u Amman. Odlazak u kratak razgled AMMANA: antička Citadela, Nacionalni muzej arheologije, rimsko kazalište.. Noćenje

6. i 7.dan AMMAN – BUDIMPEŠTA - SARAJEVO
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme. Transfer do aerodroma. Let za Budimpeštu u 21:25h. Po dolasku u Budimpeštu transfer prema Sarajevu. Dolazak u prijepodnevnim satima. Kraj programa.

CIJENA ARANŽMANA

CIJENA PROGRAMA PO OSOBI 979,00 KM

U cijenu programa je uključeno:

 • Transfer Sarajevo – Budimpešta – Sarajevo,
 • Avio karta Budimpešta-Amman-Budimpešta; RYANAIR
 • Aerodromske takse;
 • Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Ammanu;
 • Smještaj u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama;
 • Ručni prtljag do 10 kg (prema Ryian air dimenzijama)
 • Organizacija putovanja i vodička služba;

U cijenu programa nije uračunato:

 • Doplate za kofere 20 kg na upit po smjeru cca 95,00 KM,
 • PZO – putničko zdravstveno osiguranje 2,00 KM po danu;
 • Fakultativni izleti (opcija će biti dostupna na putovanju),
 • Doplata za jednokrevetnu sobu;
 • Individualni troškovi;
 • Bakšiš za vozače i vodiče;
 • Manipulativni troškovi agencije 10 KM po reezrvaciji

NAPOMENA

NAPOMENA: 

 • COVID 19 ULAZAK JORDAN:
 • 2 doze vakcine + PCR test ne stariji od 72 sata

VIZA ZA BIH PUTNE ISPRAVE:

 • Ishodi se po dolasku na aerodromu gdje se vrši plaćanje cca 50,00 EUR