Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

Azerbajdžan, BAKU

BAKU - AZERBEJDŽAN

6 dana

Azerbajdžan – zemlju čije je ime teško izgovoriti, zemlju za koju smo čuli barem desetak puta pitanje: A šta ćemo tamo? Al ono što mnogi ljudi ne znaju, to je zemlja vatre, zemlja šafrana, bogate kulture, prekrasne prirode i ljubaznih ljudi. Baku je zadivljujući grad. U njemu je sve jedinstveno: priroda i kultura, historija, običaji i tradicija, arhitektura i spomeničko nasljedje. Zaista, do današnjeg dana, na teritoriji savremene države, žive plemena poklonika vatre a o tome svjedoče i mnogobrojni sačuvani crteži na kamenu, statue božanstava i drevni hramovi. Oduvijek je bio poznat po svojim tepisima, zaratustrijanskim hramovima, crnom čaju i izvanrednim konjanicima. I danas je teško reći šta je Baku: Evropa ili Azija? Kultura je bliska Turskoj a u svemu ostalom se osjeća uticaj Persije i Rusije

Itinerer

 

 

SARAJEVO - BAKU

Vrijeme polaska:06:45

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 05:30, te prijava na let za Baku. Let nije direktan , vec je sa presjedanjem (moguci gradovi presjeda nja su: Istanbul, Bec, Minhen, Franskfurt...). Planirano vrijeme dolaska u Baku je u kasnim poslijepodnevnim / ranim vecernjim satima. Transfer do hotela i noćenje

 

BAKU

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativno razgledanje Bakua. Panoramsko i pješačko razgledanje grada. Panoramska tura obuhvata odlazak do druge najimpozantnije gradjevine u Bakuu, Kulturni centar Hajder Alijev, koji je projektovala cuvena arhitektica, Zaha Hadid. U toku panoramskog razgleda, imat ćemo priliku vidjeti i olimpijski stadion, te se upoznati sa gradom Bakuom. Nastavak izleta je pješačka tura, koja kreće od starog dijela grada zvanog Icheri Sherer. Tokom razgleda putnici će posjetiti Toranj djeva iz 12 stoljeća, palatu Shirvan Shahs, Karvansaray i gradsku tržnicu s brojnim umjetničkim studijima i suvenirnicama. Tura se nastavlja Alejom sjećanja, do Shehidler Khiyabany odakle se pruža izuzetan pogled na Baku. U nastavku putnici će proći kroz ulice Nizami i Rasul-Zade preko trga Fontana, s posjetom spomeniku Nizamu Ganjaviu poznatom perzijskom pjesniku. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

 

BAKU - ABSHERON POLUOSTRVO I BIBIHEYBAT DZAMIJA

Doručak, slobodno vrijeme ili opcija poludnevni fakultativni izlet Absheron poluostrvo: Prva stanica je Ateshgah – hram vatre vjernika nalazi u selu Suraxani. Zoroastrijanci iz Indije putovali su hiljade kilometara da Ateshgah da bi se klanjali vatri koja dolazi iz zemlje. Vrhunac ovog izleta će biti posjeta Yanar Dag planini gdje možete vidjeti sagorjevanje prirodnog plina, što se ovdje dešava već nekoliko hiljada godina. Povratak u Baku. Odlazak do Bibi-Heybat džamije, koja je istorijska džamija u Bakuu , Azerbejdžan . Postojeća građevina, sagrađena 1990-ih, predstavlja rekreaciju istoimene džamije koju je u 13. stoljeću sagradio Shirvanshah Farrukhzad II Ibn Ahsitan II, a koju su boljševici potpuno uništili 1936. godine. Bibi-Heybat džamija uključuje grobnicu Ukeyma Khanum (potomak Muhammeda ), a danas je duhovno središte za muslimane u regiji i jedan od glavnih spomenici islamske arhitekture u Azerbejdžanu. Nakon obilaska dzamije, povratak u Baku i slobodno vrijeme.  Povratak u hotel. Nocenje.

 

BAKU - GOBUSTAN I BLATNI VULKANI

Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme ili opcija odlaska na cjelodnevni fakultativni izlet u 65 kilometara udaljen Ghobustan, mjesto koje je muzej na otvorenom, a ujedno se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Lokaliet je poznat po oslikanim stijenama (preko 6 hiljada petroglifa) nastalim u razdoblju od Kamenog doba pa do kraja Srednjeg vijeka. Gobustan je, takodjer, poznat i po blatnim vulkanima kojih je na ovom području oko 400 što predstavlja polovicu ukupnog broja takvih vulkana u svijetu. Povratak prema Bakuu i pauza za ručak (ručak nije uključen u cijenu). Povratak u hotel. Noćenje.

 

BAKU

Doručak, slobodno vrijeme za samostalno istraživanje ovog prelijepog, prostranog i jako čistog grada. Prošetajte se Nizami ulicom, Bulevarom, obavite Shopping, ručak. Naš je prijedlog posjeta sjajnom Muzeju Tepiha. Azeri prave jako dobre i kvalitetne tepihe. Najbolje na svijetu kažu. Od najjednostavnijih – palasa, da najkomplikovanijih tepiha – halča, mnogi dolaze ovdje u šoping upravo radi njih. Historijski podaci kažu da se ovdje ovaj zanat praktikuje još od IX vijeka p.n.e, a danas je zemlja poznata kako po tepisima bez vlakna (palas, ćilima, sumah, zili, šade i verni), tako i po 600 vrsta vlaknastih tepiha, koja su izrađivali majstori iz Gube, Širvana, Ganđa, Nagorno-Karabaha, Šuše, Tabriza i Ardabila. Samostalni povratak u hotel i noćenje.

 

BAKU - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom, te prijava na let. Let je u ranim jutarnjim satima, preko nekoh+g od aerodroma koje smo naveli kao moguci aerodromi u dolasku. Planirano vrijeme dolaska u sarajevo je u popodnevnim satima.

 

Cijena uključuje

 • povratne avio karte na relaciji Sarajevo - Baku  - Sarajevo, sa presjedanjem, i ukljucenim taksama
 • rucna prtljega 8 kg
 • transfer od aerodroma do hotela i obratno
 • hotelski smjestaj na bazi 5 nocenja sa doruckom u hotelu sa 4*
 • organizacija putovanja
 • pratioc grupe (prevodioc)

Cijena ne uključuje

 • viza - agencija ishoduje 35 € / moguca i brza viza koja bude gotova isti dan - 70 €
 • PZO - 18 / 36 KM
 • Fakultativni izleti –  Baku city tour– 40 € (vodic + prevoz), Absheron poluostrvo – 40€ (vodic + prevoz); Gobustan + blatni vulkani – 50 € (vodic + prevoz) – popust na paket izleta -10 € (cijena paketa  - 120 € )
 • Individualne troškove
 • Obroci osim doručka - individualno
 • Manipulativni trošak agencije 10 KM po rezervaciji 

Napomena

Putnici koji turistički putuju u Azerbejdzan, moraju imati potvrsi u poptpunoj imunizaciji za COVID-19