Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

ALŽIR – BIJELA DAMA AFRIKE SA 1000 LICA

Neobičan spoj više kultura od Mediterana do Sahare

10.05.2023. - 18.05.2023.

Domovina misterioznih “Plavih ljudi” smještena je između stjenovitih, pješčanih ravnica sa jedne strane i mediteranske obale sa druge strane. Tuarezi krstare pustinjom sasvim neprimjetno već vijekovima, u pratnji svojih dragocjenih kamila. Ovde se može naći još četvoronožnih stvorenja, poput gazela, ali i ptica grabljivica, koje se u ovom beskonačnom okeanu pjeska, osećaju kao kod kuće.

Međutim, ova afrička zemlja ima puno toga da pokaže u prijedjelu duž mediteranske obale. Posjetioci su uglavnom zadivljeni živopisnim gradićima, naročito duž obale ili na poluostrvu Sidi Fredj. Takođe se organizuju posjete ruševinama Djemila, Tipasa i Timgad. Ovo su mjesta gde oživljava feničanska i vizantijska istorija, hiljadama godina stara. Mnoge generacije turista i posjetilaca ove pustinjske zemlje, ostale su zadivljene pred veličinom i sjajem alžirske džamije, moćnih bastiona Almohad i tvrđave Masourah. Još jedno nasljeđe se održava u životu, a to je da na mnogim mjestima jezik i kuhinjski specijaliteti podsjećaju na dugo doba francuske kolonijalne vladavine.

PROGRAM PUTOVANJA

I DAN 10.05.2023      SARAJEVO – FRANKFURT – ALŽIR

Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let LH 1547 (Lufthansa). Polijetanje u 12:30h, slijetanje u Frankfurt u 14:25h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta na liniji LH 1318 u 21:50h za Alžir. Dolazak u Alžir u 23:35h. Dobrodošli u Alžir- Nestvarni grad u kojem turisti postaju članovi obitelji, nakon pasoške i carinske kontrole, transfer do hotela. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.

 

II DAN 11.05.2023 ALŽIR

Doručak. Nakon doručka krećemo u obilazak Alžira. Prvo ćemo posjetiti Narodni muzej antikviteta i islamske umjetnosti. Ovo je jedan od najstarijih muzeja u Alžiru tj. u Africi. Zbirku je 1835 god., pet godina nakon francuske okupacije, postavio tadašnji generalni guverner maršal Clauzel koji je imenovao Adriena Berbruggera za njenog prvog kustosa. Od 1838.god pa nadalje, u ranom muzeju su se nalazili predmeti alžirskog porijekla od antike do osmanskog perioda. Između 1838. i 1896. god., ovaj rani muzej zauzimao je različita mjesta u donjem Casbahu, prije nego što se smjestio u prekrasnom parku koji se nalazi na visovima Mustapha-paše - sada poznatom kao Park slobode - koji je zvanično otvoren 1897god.

Od tada su ove dvije podjele muzejske zbirke, antička i islamska, nastavile rasti.

Ova zbirka omogućava da se izloži istorija Alžira od njegovog libijsko-punskog doba do 20. vijeka. Predmeti su izloženi u dvije odvojene zgrade: u jednoj se nalazi predislamska zbirka, dok je u drugoj kolekcija islamske umjetnosti, koja je svečano otvorena u maju 2003. godine.

Antička zbirka je veoma bogata i obuhvata zbirke mozaika, skulptura, libijskih i latinskih natpisa, kovanog novca i medalja, bronze, slonovače, kostiju, keramike i drvenih predmeta.

Islamski dio formiran je od prve zbirke iz 1854. god., koja je uključivala alžirske i orijentalne predmete. Postepeno je obogaćen komadima otkrivenim arheološkim iskopavanjima koja su vađena širom zemlje. Ova široka kolekcija uključuje izvajane gipsane ploče iz Sedrate iz 10. vijeka, mermerne ili gipsane skulpture iz 11. vijeka Qal'a od Beni Hammada, kao i stolice Almoravid džamija iz 11. vijeka u Alžiru i džamije Nedroma iz 12. vijeka. Umjetnost namještaja Sjeverne Afrike također je široko zastupljena u ovom muzeju. Izlozi sadrže vez iz otomanskog doba, odjeću, keramiku, oružje, nakit, klesani mesing i obrađene repuse koji dolaze iz urbanih centara, kao i iz ruralnih područja. Zbirku upotpunjuju rukopisi i minijature.

Numizmatička zbirka muzeja izložena je u čitaonici koja je svečano otvorena u maju 2006.god.  Po obilasku muzeja slijedi ručak u jednom od lokalnih restorana.

Nakon ručka nastavljamo obilazak, glavni   alžirski kvart i danas nosi naziv Kazba ili Kasaba, a kako samim turskim nazivom, tako i izgledom i arhitekturom svjedoči o tom historijskom razdoblju. Sam centar Kasabe karakteriziraju strmi i uski sokaci te mnogobrojna muslimanska mezarja, a u širem pojasu kvarta većina objekata izgrađenih u osmanskoj eri je porušena u periodu francuske kolonije i izgrađena su nova naselja.

Pogled s obale Sredozemnog mora otkriva svo umijeće graditelja koji su gusto naseljenu i zidinama ograđenu Kasabu sagradili na obroncima planinskog lanca Atlasa. Kasabu krasi i čaršija sa zanatskim radnjama, a blizu obale smještena je džamija Keciova, simbol umijeća osmanskih mimara i simbol nezavisnosti Alžira.

Obilazak nastavljamo prema Bazilika Majke Božje Afričke (Notre Dame d'Afrique). Bazilika je otvorena 1872. god nakon što se gradila 14 god. Njen arhitekt je bio Jean Eugène Fromageau, koji je bio postavljen za glavnog arhitektu za crkvene građevine u Francuskom Alžiru 1859.Crkvu je projektirao u neobizantskom stilu koji je onda bio u modi za crkvenu arhitekturu u Francuskoj. Tlocrt je neuobičajen, jer se kor nalazi na jugoistoku umjesto uobičajenog istočnog dijela zgrade. Bazilika Majke Božje Afričke se nalazi na sjevernom dijelu Alžira, na 124 m visokoj klisuri, kruni, s koje se vidi Alžirski zaljev. Nekad se do nje moglo doći žičarom. Baziliku se može smatrati kopijom crkve Majke Božje Gardske (Notre-Dame de la Garde) koja se nalazi na suprotnoj strani Sredozemnog mora, u Marseilleu.  Simbolična i vjerska važnost ove crkve se može sažeti u natpisu na apsidi: Notre Dame d'Afrique priez pour nous et pour les Musulmans ("Majko Božja Afrička, moli za nas i za muslimane"). Nakon obilaska večera u jednom od lokalnih restorana. Transfer do hotela. Noćenje. 

 

 

III DAN 12.05.2023 ALŽIR-CERCHELL-TIPAZA

Doručak. Nakon doručka obilazak započinjemo voznjom cca 70 km do Hrišćanske grobnice ili kako je na francuskom poznato "La Tombeau de la Chretienne" - veličanstveni mauzolej koji se nalazi između gradova Tipasa i Cherchell. Mjesto ima još jedno ime – Kraljevski mauzolej Mauretanije što otkriva duboku vezu sa bogatom istorijom mjesta. Ovaj spomenik je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1982. godine. Zgrada konusnog oblika može se vidjeti iz daljine. Mauzolej je zapravo moćna kamena kružna građevina obima 185 metara, prečnika 61 metar i visine 32 metra. Čini se kao da je njegova fasada napravljena od stepenica koje leže na cilindričnim stubovima. Istočno od grobnice, arheolozi su otkrili osnovu malog svetilišta ili možda mrtvačnice koja je bila dio cijelog kompleksa. Smatra se da je spomenik podignut 3 vijeka p.n.e. Jedini spomen ovog drevnog „mauzoleja kraljevske porodice “nalazi se u opisu obala sjeverne Afrike rimskog geografa Pomponija Mele oko 40. god. Međutim, arheološke analize omogućavaju naučnicima da povežu specifične forme spomenika na ranije doba. Možda je Juba II naručio drevnu gradnju za sebe i svoju suprugu Kleopatru Selenu II (kćer kraljice Kleopatre i Marka Antonija), ali to je samo pretpostavka.

Sredinom 1. vijeka p.n.e. Arapi su ga nazvali “Al-Kbur Rumiya” što znači “Grobnica kršćana”. Međutim, ime nema nikakve veze s kršćanstvom, već je povezano s križem ugraviranim na jednom od lažnih vrata zgrade. Iako se simbol često nalazi među artefaktima iz tog doba mnogo prije uspona kršćanstva, njegova upotreba je čista kao ukras. Dugi niz godina spomenik nije privlačio pažnju i postepeno je propadao. U prvoj polovini 20. vijeka, naporima i proučavanjem književnosti bivšeg glavnog arhitekte istorijskih spomenika u Alžiru, Grobnica je podvrgnuta opsežnoj restauraciji. Nakon obilaska nastavljamo prema 45km udaljenom gradu Cerchell-u ; po dolsaku u grad slijedi obilazak Arheološkog muzeja. Arheološki muzej Cherchell je muzej koji se nalazi u centru lučkog grada Cherchell u provinciji Tipaza, Alžir. U muzeju se nalazi ono što se smatra nekim od najboljih primjera rimskih i grčkih antikviteta na afričkom kontinentu. Cherchell se zvao Cezareja Mauretanije za vrijeme Rimskog carstva i bio je bogata prijestolnica rimske Mauretanije Caesariensis. Arheolozi su otkrili mnoge artefakte iz ovih različitih perioda Cherchellove bivše istorije, od kojih je veliki broj izložen u Arheološkom muzeju Cherchell.

Eksponati uključuju radove vizantijskih srebrnjaka poput kitnjasto ukrašenih patera (posuda za piće), kao i zamršeno dizajniranih mozaika. Tokom rimske vladavine Mauritanije 25. god.p.n.e. pod vodstvom Jube II, osnovano je pozorište, biblioteka i druge zgrade u Cherchell-u (Cezareja). Juba II je takođe sakupio impresivnu kolekciju umetničkih djela, posebno mermernih skulptura, od kojih su neke dospjele u muzeje u drugim dijelovima svijeta, ali odlični primjerci mogu se naći u muzeju Cherchell, zajedno sa skulpturom glave njegove supruge., Kleopatra Selena II . Djelomične ruševine rimskog pozorišta, rimskih termi i građanske bazilike nalaze se na periferiji grada. Nakon obilaska ručak u jednom od lokalnih restorana. Obilazak nastavljamo vožnjom da grada Tipaza I posjetom rimskim ruševinama. Tipasu su osnovali Feničani, a rimski car Klaudije ju je učinio vojnom kolonijom koja je kasnije postala općinom. Tijekom 4. vijeka postao je središte hršćanstva izgradnjom monumentalne bazilike s krstionicom na jugu grada, koje su danas velika turistička atrakcija. Grad je imao značajnu luku i u 3. vijeku je postao biskupijom, ali su stanovnici većinom još uvijek bili pogani. Prema legendi, u 4. vijeku je djevojka imenom Salsa bacila njihovo zmijoliko božanstvo u more, na što su je razjareni građani kamenovali na smrt. Njezino tijelo je more čudesno izbacilo na obalu i ono je sahranjeno u malenu kapelu koja je kasnije postala bazilikom. God. 484., vandalski kralj Hunerik (477. – 484.) je u Tipasi postavio arijanskog biskupa koji je tlačio stanovništvo koje nije prebjeglo na Iberijski poluotok. Tipasa se donekle obnovila za vrijeme Bizantskog Carstva u 6. vijeku, a Arapi su joj u 7. vijeku dali arapsko ime Tefassed, što znači "jako oštećen".

Rimski grad je izgrađen na tri malena brda koja gledaju na uvalu. Od većine kuća koje se nalaze na središnjem platou nisu ostali tragovi, ali su sačuvani ostaci triju crkava: Velika bazilika i Aleksandrova bazilika na zapadnom brdu i Bazilika sv. Salse na istočnom brdu. Oko bazilika se nalaze groblja u kojima su pronađeni drveni sanduci, kameni sarkofazi ispunjeni mozaicima. Tu su i terme, pozoriste, amfiteatar i nimfeum. Još se mogu razaznati linije zidina i ostaci drevne luke. Velika bazilika je vijekovima služila kao izvor kamena, ali je još moguće razaznati njezin plan sa sedam lukova, a ispod njezinih temelja su otkrivene grobnice isklesane u živoj stijeni. Jedna od njih ima promjer od 18 m i mjesto za 24 sanduka. Nakon obilaska povratak u Alžir. Večera, noćenje.

 

IV DAN 13.05.2023 ALŽIR-DJEMILA-SETIF

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Vožnja prema 300 km udaljenom garadu Setif. Po dolasku ručak u jednom od poznatih restorana. Nakon ručka slijedi obilazak poznatog alžirskog sela Djémila (arapski u značenju "Lijepa"; berberski: Ğamila) je planinsko naselje, u blizini obale Sredozemnog mora u sjeverozapadnom Alžiru, koje je najpoznatije po ostacima rimskog grada Cuicula. Njegove ruševine se smatraju najbolje sačuvanim ostacima rimsko-berberskog grada, zbog čega je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi 1982. godine.

Cuicul je izgrađen u prvoj polovici 1. vijeka, tokom vladavine cara Nerve (96.-98.), kao vojni stožer na uskoj trokutastoj visoravni 900 metara nadmorske visine. Grad je izvorno naseljen veteranima rimske vojske, ali je zbog uspješne poljoprivrede (žitarice, masline i farme) grad izrastao u veliko trgovačko središte.  Tokom 4. vijeka postao je središte hrišćanstva izgradnjom monumentalne bazilike s krstionicom na jugu grada. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva grad je polako napušten i tek su ga u 6. vijeku naselili Arapi koji su ga nazvali Džemila ("Lijepa"), ali nikada nije izrastao u više od sela. Iskopavanjima 1909. godine otkriven je grad s forumom uokviren kolonadama, termama, akvaduktima, kazalištem, s brojnim dekoracijama (mozaik, keramika, kameni reljefi, itd.) Teren oko grada je nepravilan i uokviren slivom dvije rijeke, Guergour i Betame. Graditelji Cuicula su pratili standarni plan i dvije glavne ulice (decumanus i cardo) koje se križaju s forumom u središtu, a na njihovim krajevima su ulazi u grad. Na sjeveru foruma je kapitolij (capitolium), na istoku sud (curia), a na zapadu bazilika (Basilica Julia). Bogate kuće su imale raskošne mozaike (po kojima su ih arheolozi imenovali), a na središnjem trgu se nalazi i Hram Venerina rođenja (Venus Genetrix), trgovina tkaninama (Basilica Vestiaria) i natkrivena tržnica (macellum). Cuicula je izvanredan primjer prilagođavanja rimskih graditelja planinskom terenu. Tokom vladavine cara Karakale srušene su neke starije građevine i izgrađen je novi forum, uokviren velikim građevinama poput hrama obitelji Sever. Izvan grada je izgrađeno i veliko rimsko kazalište Antonina Pija i Komodove terme. Nakon obilaska vožnja do hotela smjestaj u hotel, večera, noćenje.

 

V DAN 14.05.2023 SETIF-BATNA - TIMGAD

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Vožnja prema gradu Batna. Batna je sa svojih uglom Batna u kojoj je također administrativni centar. Batna je novi grad nastao za Francuske kolonijalne uprave 1844.god. kao garnizon francuske vojske zadužen za osiguranje planinskog prijevoja el-Kantara u planinama Masiva Atlas preko kog su išli putevi za Saharu i kontrolu tog planinskog kraja. Garnizon je 1848. god preseljen na bolju lokaciju - Râs el-Aïounn, nešto istočnije, mjesto je nazvano - Nouvelle Lambèse i ta se godina uzima za osnivanje grada, koji je već 1849. god. preimenovan u Batna. Francuzi su podigli novi grad u skladu sa tadašnjim urbanizmom, sa širokim ulicama pod pravim uglom duž kojih su drvoredi. Kvart namjenjen svojoj vojsci su radi sigurnosti podigli malo podalje od centra prema istoku i opasali zidom. Današnja Batna je moderan grad sa univerzitetom koji je osnovan 1989.god., a 2015.god. razdvojen na dva dijela Batna1 i Batna2. Po obilasku gradske jezgre ručak u jednom od lokalnih restorana. Nakon ručka obilazak nastavljamo prema gradu Timgad. Timgad je kolonijalni grad Rimskog Carstva koji je osnovao car Trajan oko 100. godine. Puno ime grada bilo je Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi, jer ga je Trajan posvetio svojim roditeljima, majci Marciji, ocu Marku Ulpijanu Trajanu i svojoj starijoj sestri Ulpiji Marcijani. Nalazi se oko 35 km istočno od današnjeg grada Batna u Alžiru. Njegove ruševine se smatraju najboljim primjerom mrežastog urbanističkog rimskog plana, te je zbog toga upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi 1982. godine. Nakon obilaska transfer do hotela. Smjestaj u hotel, večera, noćenje.

 

VI DAN 15.05.2023 TIMGAD-BISKRA-EL KANTARA-TIMGAD

Doručak. Nakon doručka vožnja do mjesta Ghoufi. Ovo čudo prirode, Kanjon Ghoufi je staro istorijsko i arheološko nalazište koje se nalazi 90 km južno od Batne. Sastoji se od sedimentnih i metamorfnih stijena. Na obalama rijeke Abiod, poznate i kao Ighzir Amellal, oaza sa palmama, voćnjacima i povrtnjacima krasi ovaj nesvakidašnji prizor.

Kuće troglodita ili pripitomljene pećinske nastambe na balkonima Gufija nude istoriju bogatu kao i sam region, sastrugane su u liticu i naslagane kao nepravilne kocke šećera. Njihova izgradnja datira skoro četiri vijeka i predstavlja urbanistički plan po uzoru na sela na svakom balkonu u obliku zgrada. Takođe možete vidjeti hotelske sobe za goste koje se nalaze u saću pećina litica koje su izgradili Francuzi. Ručak u jednom od lokalnih restorana. Nakon ručka nastavljamo prema mjestu Biskra grad i sjedište provincije Biskra. U rimsko doba je bio poznat kao Vescera. Rimljani su ga osvojili oko 200.god.p.n.e u doba cara Septimija Severa kada je bio pripojen provincija Numidija. Otada je važan kao granično uporište svih država koje su vladale Alžirom. Istoričari vjeruju da je njegovo ime vulgarizirani oblik izraza Ad Piscīnam, što je sugeriralo značajne kanale za navodnjavanje i vodovod. Biskra predstavlja glavno naselje saharske oaze kojoj vodu daje obljižni Oued Biskra. Željeznicom je spojen s drugim dijelovima Alžira te predstavlja omiljeno zimovalište. U blizini se uzgaja voće, posebno datulje i masline. Po dolasku posjeta, ovo je najstarija sačuvana džamija u Alžiru. Džamija je prvi put osnovana kao mauzolej 686. godine posvećen ʻUqbahu ibn Nafi`u, Poslanikovom ashabu i jednom od istaknutih komandanata muslimanskog osvajanja Magreba. Od tada je džamija doživjela mnogo renoviranja.

Uqbah ibn Nāfiʻ, po povratku iz pobjedničke bitke kod Vescere na planinama Atlas, ubijen je od strane vojske berberskog kršćanskog kralja Kusayle ibn Lamzaha u zasjedi ispred grada Thouda 683. godine. Njegov leš je sahranjen u sadašnjoj Sidi Okbi, a kasnije je na njoj podignuta džamija za komemoraciju. Nije tačno zabilježeno ko je sagradio džamiju. Istoričari smatraju da su Ukbini sljedbenici bili zarobljeni tokom bitke, a kasnije su ih sudije u Tunisu iskupile iz zatvora. Zapovjednik Zuhayr ibn Qays ih je poslao nazad zajedno s drugim muslimanima u Thouda, gdje su izgradili džamiju.

Zgrada je u početku građena na vrlo jednostavan način, u cijelosti krečnjačkim malterom, i nije korišteno dragocjen materijal. Ovaj arhitektonski stil je podsjećao na neke od najstarijih islamskih arhitektura i džamije koje je sagradio sam Muhamed a.s. Određeni arhitektonski elementi također su bili slični džamijama izgrađenim u to vrijeme, uključujući zid kible.

Džamija je više puta obnavljana, od kojih su neki podaci izgubljeni i teško je procijeniti tačan datum i detalje. Jedna od obnova obavljena je 1025. godine pod vlašću Zirid emira al-Mu'izza ibn Badisa. Prema natpisu upisanom u mauzolej koji koristi slična slova koja se koriste iu Velikoj džamiji u Kairouanu, džamiji su dodana ukrasna vrata. U 14. vijeku, zaviju je uspostavio Awlad Mourat. Za vrijeme osmanskog Alžira, još jednu obnovu izvršio je vali Mohamed ben Omar al-Tunisi, a to je upisano na mihrabu kao 1789. godina. Postoje i drugi natpisi koji označavaju datume obnove, uključujući i dekoraciju slike na zidu koja označava 1800. godinu. Nastavljamo obilazak vožnjom prema Rimskom nasipu El Kantara. Ovo je nasip koji povezuje tuniski otok Djerbu s kopnom, a nalazi se na krajnjem jugu. Nasip dug 6.4 km podignut je u 2. vijeku za vrijeme Rimskog Carstva njime je povezan Meninx na otoku s Gergisom na kopnu. Još za rimskih vremena preko njega je išao put, koji je danas asfaltiran. Nasip je danas širok 10 metara, po njemu prolazi vodovod, a između 2004. i 2006.godine moderniziran je izgradnjom mosta dugog 160 m. El Kantara na arapskom znači most, otočani danas tako nazivaju mjesto odakle počinje nasip, kog i danas zovu rimskim. Nako obilaska povratak u Timgad, smješta u hotel, večera, noćenje.

 

VII DAN 16.05.2023 TIMGAD-CONSTANTIN

Doručak.Nakon doručka odjava iz hotela. Obilazak započinjemo voznjom do 118km udaljenom Constantin-u. Na putu do grada posjetit ćemo grobnicu Medghassenu, mauzolej-hram kraljeva berberi iz Numida. Madghis je bio kralj nezavisnih kraljevstava Numidije, između 300. i 200. godine p.n.e. Nakon obilaska nastavljamo prema Constantin-u. Grad Constantin, je prvo nosio naziv Cirta, ali je kasnije dobio ime po rimskom caru Konstantinu Velikom izgrađen je na visokim stijenama na sjeveroistoku Alžira, a poznat je po mostovima nad dolinom Er-Rimal. Vjeruje se da je grad mostova nastao naseljavanjem prvih Feničana, a u vrijeme Berbera postaje jedan od važnijih trgovačkih gradova. Dolazak Rimljana odrazio se i na sam izgled grada. Osam mostova izgrađenih u različitim vremenskim periodima, spajaju dvije strane grada, ali ujedno i očaravaju turiste.

Prvi od ovih mostova, zbog kojih je Constantin dobio naziv” grad mostova “, jeste Bab el-Kantara, za koji pojedini izvori navode da je podignut u vrijeme Rimskog carstva. Naknadno su izgrađeni Đavolji most, Er-Rimal, Sidi Rached, Mellah Slimane, Slapovi, Meddjez Dechiche i Salah Bey, koji su Constantinu dali prepoznatljiv izgled. Svaki od ovih mostova ima sebi svojstvenu priču. ” Primjera radi, prema legendi, razlog zbog kojeg je Đavolji most tako nazvan, jeste zbog vrisaka ljudi koji su se bojali jakih voda koje su tekle kroz dolinu dok su prelazili preko mosta “.

“Prvi poznati most su izgradili Rimljani, potom su došle Osmanlije i napravile novi most u skladu sa svojom arhitekturom. Isto tako, u vrijeme francuske kolonijalizacije, Francuzi su napravili most u skladu sa svojim stilom “. Posljednji most izgrađen je 2014. godine i nazvan je Salah Bey, po jednom od uvaženih osmanskih zvaničnika. Nakon obilaska grada ručak u jednom od lokalnih restorana.  Obilazak nastavljamo posjetom osmanskoj palati Ahmed- bega. Izgradnja temelja bila je 1825. godine, a završetak 1835. godine, dvije godine prije pada Constantina pod francusku okupaciju. Ahmad Bay je za arhitektonski dizajn pozvao đenovskog inženjera Chiavina i dvojicu poznatih umjetnika Al-Jabarija i Al-Khatabija.

Kada je počela inauguracija 1835–36., Ahmed beg je nastanio palatu kada je postao vladar. Ahmedovo uživanje u ovom divnom mjestu bilo je kratkog vijeka. Dvije godine nakon što se uselio, Francuzi su ga otjerali i pretvorili palatu u svoj štab, a s neovisnošću se alžirska vojska uselila i postavila kamp. Palata se sastoji od tri apartmana i vrta u kojem su zasađene narandže i palme. Apartmani su povezani sa hodnikom koji ima lukove koje podupire 266 stubova od mermera. Tu su i tri dvorišta i dvije fontane od mermera. Stropovi su također popločani mermerom. Ima 540 vrata izrađenih od cedrovine, ispisanih i ugraviranih različitim skulpturama i ukrasima.  Više od 2.000 kvadratnih metara zidova palate ukrašeno je slikama koje prikazuju Ahmed-begova putovanja u Aleksandriju, Tripoli i Alžir, kao i 15-mesečno putovanje u Istanbul, Kairo i Hidžaz 1818. i 1819. godine, pored drugih putovanja prije i poslje njegove vladavine kao beg.  Obilazak nastavljamo posjetom muzeju Cirta. Arheološki muzej osnovan je na inicijativu Udruženja antikviteta Constantina, koje su 1852. godine osnovali gospoda Crowley, Ronnie i Charbono, i zahvaljujući ovoj gospodi na očuvanju spomenika i spomenika koji izražavaju istoriju grada. Muzej je otvorio svoja vrata za javnost 15. aprila 1931. godine pod imenom Qustav Maris Museum. Ovaj muzej izgrađen je na površini od 2.100 kvadratnih metara, uključujući 1.200 kvadratnih metara zgrade i 900 kvadratnih metara bašte. Arheološke zbirke su također dobivene zahvaljujući donacijama iskopavanja ili opreznim otkrićima u istočnom dijelu. Ove grupe su podijeljene u dva dijela: arheološki dio, koji uključuje hiljade prostorija, od kojih su neke prikazane u dvanaest prostorija, po hronološkom redu, a drugi dio je sačuvan u rezervatima, pružajući posjetiocu pregled istorije od od prahistorije do danas. i odsjek za likovnu umjetnost, koji prikazuje akvarele, skulpture i druga umjetnička djela. Nakon obilaska vožnja do hotela. Smjetaj u hotel, večera I noćenje.

 

VIII DAN 17.05.2023 CONSTANTIN-TIDDIS-ALŽIR

Doručak.Nakon doručka odjava iz hotela. Obilazak započinjemo voznjom do 24km udaljenom Tiddis-u. Prema istorijskim dokumentima “Tiddis” je berbersko selo koje se prostire na površini od 41 h. Datira iz neolita. Karakterizira ga prisustvo nekoliko pećina u kojima su stari ljudi častili svoja božanstva. Poznat je pod nekoliko imena kao što su „Konstantin drevni “, „Ras El Dar “ili Grad zanatlija, zbog velike proizvodnje grnčarije narandžaste boje. Što se tiče Rimljana, oni su mu dali ime “Castelli Republica”. Stručnjaci se slažu da se ostaci “Tidisa” ne mogu svesti na jednu civilizaciju. Oni predstavljaju sve civilizacije koje su se smjenjivale u sjevernoj Africi, počevši od libijske, punske, rimske, vizantijske, islamske i otomanske civilizacije. Postojanje „dolmana “, čije ime znači „stjenovite ploče “, kao i antičko groblje koje se nalazi na sjevernoj padini, svjedoči o viševjekovnoj istoriji. Spomenici i nadgrobni spomenici datiraju iz punskog vremena, dok je rimski karakter vidljiv u arhitektonskom planiranju. “Tiddis” sadrži najmanju (cardo) - glavnu ulicu - i najmanji trg (forum) od svih rimskih arheoloških nalazišta. Bila je to odbrambena ispostava i tvrđava koja je štitila teritoriju „Drevne Cirte “od vanjskih napada. I danas postoje dokazi o ovoj aktivnosti. Među ruševinama Tidisa, naći ćete natpise koji datiraju hiljadama godina unazad. Usred prostrane ravnice Tidis nalazite pećine i grobnice, koje su takođe sadržavale spise, feničanske spomenike i numidijske novčiće. Rimljani su je nazivali “castelli respublica tidditanorum” u značenju (republika antičke tvrđave), što potvrđuje i arhivski dokument. Nouar Sahli, stručnjak za antičku istoriju, piše da su prva iskopavanja obavljena 1941. godine, pod vodstvom francuskog arheologa Andréa Berttiera, tadašnjeg direktora muzeja u Marseilleu. Mnogi od njegovih ostataka, nažalost, krase francuske muzeje. Ruševine “Tiddis” svjedoče o feničanskoj civilizaciji, koja je kasnije postala punska, zbog integracije između Feničana i Berbera u regiji. Arheološki tragovi svjedoče o vrlo jakim vezama između dvije zajednice, koje se ogledaju u mješovitim brakovima, zidnim slikama, uzorcima grnčarije, ornamentima itd. Nakon obilaska ručak u jednom od lokalnih restorana. Nastavak prema glavnom gradu. Po dolasku smjestaj u hotel. Večera ,noćenje.

 

IX DAN 18.05.2023 ALŽIR-FRANKFURT-SARAJEVO

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela u dogovoreno vrijeme. Transfer do aerodroma; prijava na let   LH1315 (Lufthansa). Polijetanje u 12:35h, slijetanje u Frankfurt u 16:10h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta na liniji LH 1546 u 20:50h za Sarajevu. Dolazak u Sarajevo u 22:30h. Kraj usluge.

INFORMACIJE / NAPOMENE

Granične formalnosti za ulazak u Alžirsku Narodnu Demokratsku Republiku:

Viza je potrebna za BIH državljanje. Trošak vize s uključenom uslugom viziranja od strane agencije iznosi 80 € / 156,00 KM. Dokumente za dobijanje vize potrebno je predati najkasnije 21 dan prije puta.

Dokumenti potrebni za izradu vize su sljedeći:

•   ispunjen obrazac za vizu

•    pasoš važeći više od šest mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva (mora imati minimalno 2 čiste stranice)

•    dvije novije identifikacijske fotografije, identične i formata 3,5cm x 4,5cm

•    potvrda o prebivalištu ili kopija lične karte (za strane državljane koji borave u Bosni i Hercegovini)

•    potvrda o putnom osiguranju (pokriva troškove od najmanje 30 000 €)

 

Molimo da svakako provjerite valjanost putnih isprava.

PROTOKOLI VEZANI UZ COVID-19

Alžirske vlasti ukinule su nadzor nad mjerama sprječavanja širenja zaraze pri ulasku u zemlju; nije više potrebno predočavati nalaze PCR testiranja niti potvrde o vakcinaciji

KORISNE INFORMACIJE:

•    Službeni naziv: Alžirska Narodna Demokratska Republika

•    Geografski položaj: sjeverozapadna Afrika, između Sredozemnog mora na sjeveru, Tunisa i Libije na istoku, Nigera i Malija na jugu, Zapadne Sahare i Maroka na zapadu

•    Površina: 2 381 741 km²

•    Broj stanovnika: 43 053 054 (2019.)

•    Glavni grad: Alžir

•    Jezici: arapski (službeni), berberski, francuski, engleski

•    Religija: islam

•    Vremenska razlika: -1 sat (GMT +1)

•    Novčana jedinica: alžirski dinar (DZ)

•    Viza: potrebna

•    Klima u mjesecu maju u gradu Alžiru: maj je idealan za posjetu, prosječne dnevne temperature kreću se oko 25°C. Uz obalu preovladava mediteranska klima slična onoj u Dalmaciji, dok je u unutrašnjosti, naročito u brdima, izrazito kontinentalna klima.

 

Nakon obavljanja carinskih formalnosti, preporuka je da putnici prve transakcije izvrše na šalterima banaka postavljenim u području zračne luke. Preporučamo valute euro ili američki dolar u različitim apoenima. Upotreba kreditnih kartica nije raširena, a moguća je u boljim hotelima ili na aerodromima. WiFi je dostupan u hotelima te boljim restoranima i kafićima.

Prilikom ulaska u džamije, izuvaju se cipele, a žene pokrivaju tijelo i kosu. Alkohol je dostupan samo u boljim hotelima i barovima. Zabranjeno je fotografiranje vladinih zgrada i sigurnosnih instalacija.

 

Iskustva s dosadašnjih putovanja po Alžiru i savjeti:

Preporučujemo laganu, komotnu odjeću i obuću za hodanje i razgledavanje arheoloških lokaliteta te laganu jaknu za eventualne promjene temperature na višim nadmorskim visinama ili svježim noćima i jutrima. Preporuka je ponijeti šešir i sunčane naočale za izrazito tople i sunčane dane

Alžir nije samo zemlja bogata naftom i plinom, nego i bogatog historijskog nasljeđa i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Nakon turbulentnih godina borbe za nezavisnost koje je završilo prije 20 godina, danas se država otvara prema turizmu. Alžir razvija svoju turističku infrastrukturu u skladu sa nacionalnom strategijom razvoja. Svoj turistički adut polaže u iskrenoj, nekomercijaliziranoj, neotkrivenoj ljepoti historijskog, ljudskog i prirodnog potencijala. Molimo za poštovanje lokalnih običaja te malo strpljenja i razumjevanja za eventualne sitne nedostatke ili kulturološke razlike

VAŽANE NAPOMENE

  • Organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
  • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužana   pismeno obavijestiti putnike.
  • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA: 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
  • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
  • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
  • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
  • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
  • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
  • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja

Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 50% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 21 dana prije polaska.

CIJENA I DETALJI

CIJENA ARANŽMANA: 2.999,00 KM

Cijena aranžmana uključuje:
- prijevoz avionom Sarajevo-Frankfurt-Alžir-Frankfurt –Sarajevo/LUFHANSA( prtljag /kofer 23 kg + ručni prtljag 7 kg ) sa uključenim taksama
- transfer aerodrom-hotel- aerodrom u Alžiru
- vožnja autobusom  visoke turističke klase tokom čitave ture
- smještaj u hotelima 4* na bazi punog pansiona /doručak-ručak-večera/
- svi obilasci i razgledi  prema programu uz pratnju profesionalnog licenciranog vodiča na engleskom jeziku
- ulaznice u objekte
- organizacija putovanja
- pratilac grupe iz agencije

 

Cijena aranžmana ne uključuje:
- doplata za jednokrevetnu sobu
- viza za Alžir ( 2 fotografije 3 x 4 cm i pasoš validan 180 dana  po  povratku )
- doplata za putno-zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
- ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu

Cijene izražene po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi.