PROGRAM PUTOVANJA

I DAN   21.11.2023.       SARAJEVO – ISTANBUL – MUSCAT

Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let PC 292 (Pegasus Airlines). Polijetanje u 13:40h, slijetanje u Istanbul u 17:35h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta za Muscat na liniji PC 870 u 21:20h. Dolazak u Muscat u 03:15h. Nakon pasoške i carinske kontrole transfer do hotela. Dobrodošli u Oman, arapski dragulj smješten na samom početku Perzijskog zaliva. Poznat je po svojoj bogatoj historiji, prirodnim bogatstvima, šarolikom reljefu i jedinstvenoj kulturi. Sve to je dodatno obogaćeno brojnim arheološkim i historijskim lokalitetima i festivalima koji se održavaju tokom godine. Smješten na uzanom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Muskat (Muscat) proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaliva. Gradsku panoramu ukrašavaju zlatni minareti, utvrđenja i kule i linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jedno veliko utvrđenje uklesano u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Mutrah (Muttrah) gde se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruvi (Ruwi), poznatiji kao “mala Indija’’, gdje su načičkane brojne prodavnice i trgovački centri.


II DAN      22.11.2023.            MUSCAT CITY TOUR

Prijava u hotel. Noćenje i odmor. U 15:00h krećemo u obilazak grada Muscata (Kraljevska opera - Muttrah Souk - Palača Al Alam) Obići ćemo Kraljevsku operu (bez ulaska), impozantnog objekta građenog prema ideji voljenog sultana, koji je oduvijek bio ljubitelj klasične muzike i umjetnosti. Kraljevska opera najznačajniji je kulturni i umjetnički centar cijele zemlje. Ova zgrada odražava savremenu omansku arhitekturu i ima kapacitet da primi maksimalno 1100 ljudi. Opremljena je najsavremenijom tehnologijom i služi za operu, balet i simfonijske koncerte. Njena izgradnja bila je predmet velike polemike među stanovnicima Omana. Postavlja se pitanje da li je jedan tako skup i grandiozan projekat zaista bio potreban zemlji u kojoj većinsko stanovništvo ima nisko obrazovanje ili je sultan izgradio za svoju dušu. 

Nedaleko od zgrade opere nalazi se pješčana plaža Qurum Cornichea sa mnoštvom restorana i luksuznih hotela, koja je savršeno mjesto za odmor i relaksaciju. Šetalište uz obalu ima uređeni prostor za piknik na kome lokalno stanovništvo organizuje porodična okupljanja. Qurum Cornichea   je mjesto na kome u nekom od restorana ili jednostavno uz plažu pod palmom možete uživati u predivnom zalasku sunca. U neposrednoj blizini plaže nalazi se i istoimeni park, najveća i najljepša zelena oaza u gradu. Naš obilazak nastavljamo prema oblasti Korniš, šetalištu pored mora. 

U njemu se nalazu Mutrah suk, tradicionalna tržnica isprepletana uličicama i uskim prolazima koja važi za jednu od najbogatijih na Arabijskom poluostrvu. U suku možete pronaći mnoštvo zlatara, prodavnica tekstila, začina i još mnogo toga karakterističnog za ovaj region. Pored mnogo različitih opojnih mirisa koje ćete osjetiti jedan je posebno dominantan, a to je miris tamjana. Ova aromatična smola može se pronaći širom zemlje i paljenjem tamjana razvija se neobično jak i prijatan miris koji ćete osjetiti širom tržnice dok prolazite kroz nju. Na kraju Korniša je riblja pijaca, nalazi se uz samu obalu gdje u jutarnjim satima ribari pristaju svojim barkama sa svježim ulovom koji istog dana prodaju. Interesantno je da na pijacama u Omanu nećete sresti žene, ovdje samo muškarci prodaju i kupuju. Na suprotom kraju Korniša nalazi se stara kula sa koje se pruža pogled na cijelu oblast i Omanski zaliv. Nakon kraće pauze nastavljamo prema sultanovoj palači, još jednom primjeru moderne arapske arhitekture, koja služi kao kancelarija šefa države sultana Qaboosa. Svojom šarenom fasadom potpuno dominira trgom na kome se na suprotnoj strani nalazi Nacionalni muzej Omana. Palača Al Alam okružena je tvrđavama Al Jalali i Al Mirani koje su sagrađene 1580. godine za vrijeme portugalske okupacije, danas su pretvorene u muzej koji mogu posjetiti samo visoki zvaničnici koji posjećuju zemlju. Turistima nije dozvoljen ulaz. Slobodno vrijeme, povratak u hotel, večera i noćenje.


III DAN     23.11.2023.  VELIKA DŽAMIJA-BIMAH VRTAČA-SUR-RAS AL HADD

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Naš obilazak započinjemo posjetom velikoj džamiji “Sultan Qaboos“.  Sjajan primjer moderne islamske arhitekture koja simboliše preporod zemlje, želju za spajanjem drevne tradicije sa modernim vremenom. Okružena je vrtom sa mnoštvom cvijeća i zelenila. Sagrađena je 2001. godine, nakon gotovo sedam godina rada, a bio je to poklon sultana svom narodu povodom 30 godina vladavine. Džamija leži na prostoru od 416m2 ima jednu glavnu kupolu i pet minareta koji simbolišu pet stubova islama, minaret od 90 m. i još četiri minareta visoka 45, 5 m. Pored atraktivnih građevinskih osobina, interijer džamije ima svoju ljepotu. Središnji luster džamije izrađen je od 600.000 Swarovski kristala i visok je 14m. Džamijski pod pokriven je jedinstvenim Perzijskim tepihom koji se smatra drugim po veličini u svijetu. Izrada je trajala četiri godine, okupljajući 1,7 milijardi čvorova od 28 različitih boja, koristeći klasične perzijske tradicije poput: Tabriz, Kashan i Isfahan. 

* Imajte na umu da žene moraju biti u potpunosti pokrivene od glave do članaka, a muškarci treba da nose duge pantalone da bi mogli ući u Veliku džamiju.*

Nakon obilaska džamije putovanje nastavljamo prema “Bimmah sinkhole”, Vrtača Bimmah je prirodna znamenitost - nastala je u krečnjaku urušavanjem velike špiljske komore. Raniji stanovnici su vjerovali da je ovu rupu formirao meteorit ("komad mjeseca"). Široka je približno 70 m, duboka 20 - 30 m. Na dnu se nalazi duboko modrozeleno jezero. Nakon kraće pauze nastavljamo prema Suru. Ručak je planiran po dolasku u Sur. Grad Sur je poznat po svom pristaništu i brodogradilištu tradicionalnih omanskih drvenih ribarskih brodova (dhow) koji se i danas grade ručno. Sur je bio važna luka do izgradnje Sueckog kanala. Nalazi se na sjeverno-istočnoj obali Omana, najbliži Indiji, preko njega se s njom najviše trgovalo. Zato su ovdje naučili graditi najbolje brodove. I danas je Sur poznat po tradicionalnoj brodogradnji, taj su stari zanat dobro iskoristili. Drugo, po čemu je Sur poznat širom svijeta, je rezervat Ras al Jinz Turtle Reserve u kojem morske kornjače dolaze položiti jaja. Po dolasku u Sur obilazak brodogradilišta.  Nakon obilaska brodogradilišta, odlazak u Ras al Hadd, smještaj u hotel, večera. Nakon večere odlazak u rezervat kornjača. Kornjače u večernjim satima izlaze na obalu da polože jaja. Povratak u hotel. Noćenje.  


IV DAN  24.11.2023.       WADI BANI KHALID - WAHIBA SANDS 

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i krećemo prema jednoj od najljepših oaza u Omanu Wadi Bani Khalid.

Ovaj wadi jedan je od najpristupačnijih, najvećih i najslikovitijih wadija u Omanu, jedina oaza u kojoj ima vode tokom čitave godine i postalo je omiljeno izletište. Stranci se dođu kupati, a domaći roštiljaju. Preko mostića ide se do restorana na drugoj strani jezerca. Tu se u hladovini odmaraju oni koji neće plivati. Wadi se sastoji od donjih i gornjih bazena, a svaki varira po veličini, dubini i broju vodopada. Ono što je veoma specifično za ovu oazu je da su bazeni prepuni riba. 

Nakon kupanja/šetanja i pauze za ručak nastavljamo prema zlatnim pješčanim dinama pustinje Wahiba Sands. Upoznat ćete pravu beduinsku porodicu uživati u vožnji pješčanim dinama gledati zalazak sunca… kombinaciju boja i konstrast tame i svjetlosti koji pustinji daju veoma specifičan izgled… Po dolasku u pustinju prijava u kamp. Večera. Noćenje.  

NAPOMENA: S obzirom da u Wadi Bani Khalid dolazi i jako puno lokalnog stanovništva prema državnom zakonu, te kao znak poštovanja obavezni ste da nosite odjeću preko kupaćeg kostima, ili da imate kostim koji pokriva ramena, a donji dio šorc do koljena.


V DAN 25.11.2023.        WAHIBA SANDS – IBRA - NIZWA - MUSCAT

Doručak. Nakon doručka napuštamo zlatne pječane dine i vozimo se prema gradu Ibra. Poznat kao prolaz u omansku regiju Sharqiya, grad Ibra je jedan od najstarijih omanskih gradova, poznat po impresivnim konjanicima i proslavama utrka na kamilama. Ibra se nalazi 140 km južno od Muscata na drevnoj karavanskoj ruti kroz omansku unutrašnjost, okružen je brdima prošaranim karaulama. Ibra je takođe poznata po svojim oazama i starim trgovačkim vezama sa Zanzibarom, što je grad obogatilo u prošlim vremenima.

U starom gradu još uvijek možete vidjeti velike kuće bogatih trgovaca koje su napravljene od blata, visoke dva do tri sprata. U izuzetno zelenom gradu pronaći ćete drveća banana i palme hurmi. Ibra je dom posebno živahnog souka. U modernoj zgradi u srcu grada možete kupiti sve, od tepiha, tradicionalnih bodeža do srebrnine po kojoj je Ibra poznata. Nakon obilaska Ibre nastavljamo prema gradu Nizwa. Obilazak započinjemo odlaskom do jednog od najstarijih marketa u zemlji Nizwa souq-a.  

Souq je organizovan po vrstama robe. Tu su blokovi za voće i povrće, za ribu, za meso, za hurme, za halvu i zanatski souq. Souq nije velik i neki dijelovi su modernizirani. Sakupljači suvenira imaju također svoj kutak. Oko glavnog trga i na glavnim alejama. Nizwa je posebno poznata po izradi srebrnog kanđara (tradicionalni zakrivljeni bodež). Danas indijski ili pakistanski kovači srebra pod nadzorom omanskih majstora izrađuju, posebno dizajnirane komade za turiste. Nakon obilaska nastavljamo obilaskom tvrđave. Tvrđava u Nizwi je jedna od prvih koju je sultan dao restaurirati. Prepoznatljiva je po ogromnoj kuli. Postoji još od 9. vijeka, ali u današnji oblik je u 17. vijeku dogradio imam Sultan bin Saif Al Yarubi, isti onaj koji je istjerao Portugalce. Bilo je to doba prosperiteta i razvoja, doba kada su „putevi bili sigurni, roba jeftina, profit visok i usjevi bogati “. Gradili su je dvanaest godina. Tu su Omanci pokazali umjeće u izgradnji odbrambenih objekata. Glavna kula je promjera 45m i visoka 30m, s jednako toliko dubokim kamenim temeljem. Do polovine je ispunjena kamenjem kroz koje se penje uskim i strmim stubištem. Na svakom skretanju su debela drvena vrata, iznad kojih su takozvane ‘ubojite rupe’. Kroz njih se proljevalo vruće ulje na napadače ili voda ako su ih pokušali zapaliti. Zavijanje stubišta je onemogućavalo upotrebu udarnih ovnova. S dvadeset i četiri topa i sto dvadeset mušketira kontrolirao se prilaz sa svih strana. Impresivna kula je utvrdi donijela auru nepobjedivosti. Sama utvrda je izgrađena iznad podzemnog vodenog toka koji je osiguravao opskrbu vodom u slučaju opsade. Unutar utvrde mnoštvo je zgrada, terasa, prostorija, stepeništa, prolaza, hodnika i podzemnih tunela. Praznik za oči za sve koji vole čiste linije i jednostavne geometrijske oblike. Unutar tvrđave se nalazi muzej koji prikazuje običaje i život onog doba. S vrha tornja pruža se pogled na cijelu dolinu, planine i grad Nizwu. Nakon obilaska slobodno vrijeme, ručak. U poslijepodnevnim satima povratak u Muscat. Večera u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.


VI DAN 26.11.2023.     MUSCAT      

Doručak u hotelu. Slobodan dan ili mogućnost fakultativnog izleta – cjelodnevno krstarenje brodom. Poslije doručka odlazak do marine i ukrcaj na privatni brod. Vožnja brodom do jedne od prelijepih plaža sa fantastičnim krajolikom. Slobodno vrijeme za kupanje. Ručak na brodu. Ostatak dana do povratka slobodno za kupanje. Oko 17:00 sati povratak u marinu.

Cijena po osobi 75 EUR. Minimalan broj prijavljenih za realizaciju izleta je 10.

Večera u hotelu ili lokalnom restoranu. Kasna odjava iz hotela iza ponoći, te transfer na aerodrom.


VII DAN 27.11.2023.              

MUSCAT-ISTANBUL-SARAJEVO 

Po dolasku na aerodrom prijava na let PC 871 Muscat –Istanbul 04:25h., slijetanje u Istanbul planirano u 08:50h. Zatim slijedi vezni let PC 291 u 12:55h Istanbul- Sarajevo. Slijetanje u Sarajevo predviđeno u 13:00h. Kraj usluge.

 

 

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
- prijevoz avionom  Pegasus airlines na relaciji Sarajevo-Istanbul- Muscat-Istanbul –Sarajevo
- transfer aerodrom-hotel-aerodrom 
- smještaj u hotelima na bazi noćenje sa doručkom prema programu 
- svi obilasci prema programu
- sve ulaznice u objekte prema programu obilazaka
- ručkovi i večere prema programu 
- usluge lokalnog licenciranog vodiča tokom obilazaka
- organizacija putovanja
- pratilac grupe

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE
- aerodromske taxe 299,00 KM (plaćaju se u agenciji)
- doplata za jednokrevetnu sobu -------350,00 KM
- krstarenje brodom – 75 €
- viza za Oman za BH državljane, cijena 50 EUR – posreduje agencija. Potreban pasoš i jedna slika.
- ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu
- Putno-zdravstveno osiguranje  14,00 KM za osobe do 60 god.; 28,00 KM za osobe preko 60 god.
- Osiguranje od otkaza putovanja  80,00 KM ( pokriva  ukupni  uplaćeni iznos aranžmana)

 

 

GALERIJA