TERMIN PUTOVANJA:
10.11. - 19.11.2023
10 DANA / 8 NOĆENJA

CIJENA ZA PRVIH 10 UPLATA: 2.769 KM
REDOVNA CIJENA: 2.969 KM

IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!

 


PROGRAM PUTOVANJA 

1/2. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN

Okupljanje grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul na letu TK1022 u 15:30 sati sa presjedanjem Istanbul – Teheran na letu TK872 u 22:25 sati. Planirano slijetanje u Teheranu je u 02:05 sati. Nakon slijetanja slijede pasoške i carinske kontrole te transfer do hotela. Check in u hotel. Vrijeme za odmor. U popodnevnim satima posjeta Nacionalnom muzeju, Muzej se sastoji od dva kompleksa; Muzej starog Irana koji je otvoren 1937. godine i Muzej islamske ere koji je otvoren 1972. U njemu se nalaze historijski spomenici koji datiraju iz očuvanih antičkih i srednjovjekovnih iranskih antikviteta, uključujući posude od keramike, metalne predmete, ostatke tekstila i neke rijetke knjige i kovanice. Nakon toga, posjeta Golestanskoj palači, bivša vladarska palača kadžarske monarhije i jedan od najstarijih historijskih spomenika u Teheranu. Pripada skupini kraljebskih zgrada koje su nekada bile zatvorene zemljanim zidom historijske teheranske citadele. Kao raskošno remek-djelo kadžarskog razdoblja upisano je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2013. godine. Slijedi obilazak bazara. Zatim ćemo obići Iranski muzej tepiha. Smješten u Teheranu, pored parka Laleh, i osnovan 1976., Iranski muzej tepiha izlaže razne perzijske tepihe iz cijelog Irana, koji datiraju od 16. stoljeća do danas. Povratak u hotel, noćenja.


3. DAN/ TEHERAN – KASHAN – ISFAHAN

Nakon doručka, odlazak iz Teherana za Kashan. Slijedi obilazak Tabatabeija i historijske kuće Boroujerdi. Nakon toga, slijedi obilazak Fin vrta. Transfer do hotela u Isfahanu. Noćenje.


4. DAN/ ISFAHAN

Doručak u hotelu, slijedi posjeta džamija Šeika Lotfolaha i Imama, Imam trg, te obilazak bazara. Zatim ćemo obići Si-o-se pol most sa 33 luka je jedan od jedanaest mostova u Isfahanu u Iranu i najduži most na reci Zajande, dugačak 297,76 metara. Jedan je od poznatijih primjera mostova građenih po Safavidskom dizajnu mostova.Transfer do hotela, noćenje.


5. DAN/ ISFAHAN

Nakon doručka, odlazak prema džamiji Jame'a. Džamija Jame'a u Isfahanu u sebi nosi tragove nekoliko stoljeća historijske islamse revolucije. Ova džamija je galerija islamske arhitekture u kojoj je evidentan napredak arhitekture od početka islama do sadašnjeg vremena. Dan ćemo završiti posjetom mostu Khajoo u večernjim satima. Ovo je jedan od najpoznatijih historijskih mostova na najdužoj rijeci Zayanderud u Isfahanu. Most je ujedno i brana koja povezuje dva distrikta. Most se smatra jednim od vječnih remek-djela iranske i islamske arhitekture. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, odmor i shopping. Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN/ ISFAHAN – NAIN – YAZD

Doručak u hotelu. Nastavak putovanja prema Yazdu, na putu slijedi posjeta prelijepom gradu Nain, Svratit ćemo do džamije Jame u Nainu. Jame džamija Nain je jedna od najstarijih džamija u Iranu, a grad Nain, u blizini Yazda, sam je jedan od najstarijih u Iranu. Nastavak putovanja do Yazda, transfer do hotela, noćenje.


7. DAN/ YAZD

Doručak u hotelu. Posjeta Jameh džamije, stari grad, te vrt Dowlatabad, autentični iranski vrt koji godišnje privuče hiljade domaćih i stranih turista. Ovo je kompleks izgrađen prema originalnom iranskom arhitektonskom stilu i sastoji se od velikog vrta i nekoliko zgrada. Zatim ćemo obići Aleksandrov zatvor, legendarno je mjesto nazvano po Aleksandru Velikom, koji je srušio Perzijsko Carstvo oko 330. pr. Kr. Misteriozno mjesto nalazi se u jednoj od starih četvrti Yazda, u središnjem Iranu. Međutim, kao moderni posjetitelj, ono što vidite je kao stoljećima stara zgrada s kupolom napravljena od cigle, gline i žbuke; uopće ne odgovara zatvoru ili tako nešto. Nakon obilalaska slijedi transfer do hotela. Noćenje u Yazdu.
 

8. DAN/YAZD – PERSEPOLIS – SHIRAZ

Doručak u hotelu, te polazak za Shiraz. Usput će se vidjeti i Persepolis, jedno od najvećih arhitektonskih čuda antičkog svijeta koje je osnovao Darije Veliki. Osim Persopolisa usputna pauza će se napraviti i u Pasargadu, nekadašnjem glavnom gradu Ahemenidskog carstva koji je danas arheološko nalazište i jedno od iranskih UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine. Nastavak puta do Shiraza, noćenje.


9. DAN/ SHIRAZ

Nakon doručka u hotelu slijedi obilazak grada. Shiraz je poznat svijetu i kao “grad ruža” ili “grad perzijskih vrtova”. To je zaista na jedan čaroban raj na zemlji, jer upravo tu možete osjetiti ljepotu jednog drevnog, tajanstvenog grada.

slijedi šetnja Vakil bazarom i džamijom, koja je sagrađena između 1751. i 1773. godine, tokom perioda Zanda. Vakil znači regent, što je bila titula koju je koristio Karim Kan, osnivač dinastije Zand. Zatim slijedi posjeta Saraye Moshir bazaru, te džamijom Nasir Almolk. Shiraz je dom poznatih pjesnika kao što su Hafiz i Sa'adi, te će te imati priliku posjetiti njihove grobnice.


10.DAN/ SHIRAZ – ISTANBUL – SARAJEVO

Check out iz hotela. Odlazak aerodrom dva sata prije leta. Let na relaciji Shiraz – Istanbul na letu TK885 u 02:45 sati sa presjedanjem Istanbul – Sarajevo na letu TK1021 u 14:45 sati. Dolazak je predviđen u Sarajevo u 14:40 sati. Sva vremena su lokalna.

 

CIJENA

HOTELI:
 

Tehran Ritz hotel ili sličan

Shiraz Royal hotel ili sličan

Yazd Dad hotel ili sličan

Isfahan Piroozi hotel/Aseman hotel ili sličan

 

U cijenu je uključeno:

 

 • Avio prevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Teheran

Shiraz-Istanbul-Sarajevo

 • AERODROMSKE TAKSE!
 • Smještaj u hotelima na bazi 8 noćenja sa doručkom u 1/2 sobi
 • Bus transfer prema programu
 • Pratilac grupe na 25 osoba
 • Organizacjia putovanja
 • Izleti koji su spomenuti u programu
 • Vodič na bosanskom jeziku tokom razgleda

U cijenu nije uključeno:

 • Viza sa ishođenjem za Iran za BH pasoš 45 EUR (putnik plaća na aerodoromu)
 • Putno – zdravstveno osiguranje
 • Doplata za 1/1 sobu (380 KM)
 • Doplata za polupansion (240 KM)
 • Individualni troškovi

Obavezne napojnice - 40 EUR po osobi (plaća se u agenciji)

 

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA: Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 25. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.

Storniranje putovanja: Za otkaz 50 - 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 - 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugačije nije navedeno. Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:
●Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 25 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesuviziranja BH pasoša ili ne.
 GALERIJA