Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

Kružna Turska – 9 dana / avion + bus

ISTANBUL – ANKARA – KAPADOKYA – KONYA – BURSA

9 dana 8 noćenja sa doručkom

POLAZAK: 28.04.2023.

CIJENA PROGRAMA OD 1449,00 KM
-rađeno na bazi 25 osoba/uplata

Plan programa

1

1.dan Sarajevo – Istanbul 28.04.2023.

Sastanak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu cca 100min prije leta. Chekiranje karata, pasoška kontrola te polijetanje aviona prema Istanbulu u 15:00h avio kompanijom ANADOLUJET. Dolazak po lokalnom vremenu cca 18:00h. Slijedi transfer do hotela. Kratko upoznavanje sa lokalnim običajima (mjenjačnice, gradski prijevoz, restorani itd.). Slobodno vrijeme. Noćenje.

2

2.dan Istanbul - Ankara - Kapadokya 29.04.2023.

Rani doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema Ankari (cca 450km) uz stajanja po potrebi grupe. Po dolasku u Ankaru, kratka posjeta ANITKABIRU – mauzoleju Ataturka (Mustafa Kemal Paše).  Nastavak putovanja prema Kapadokyi (cca 280km). Dolazak u Goreme u kasnim večernjim satima. Smještaj grupe u hotel. Noćenje.  

3

3.dan Kapadokya 30.04.2023.

Doručak. Mogućnost za fakultativni obilazak pokrajine KAPADOKYA, tzv. ZELENA TURA, gdje ćete imati priliku posjetiti: podzemni grad Derinkuyu, jedan od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Izlet nastavljamo posjetom kanjona Ihlara koji spada u najljepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan od najvećih kanjona na svijetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče rijeka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini se nalazi mnogo zelenila. Slijedi šetnja kanjonom Ihlara do sela Belisirma, antička Peristreme koja se naziva i „Dolina neba“ duž rijeke Melendiz. Crkve izrezane u stijenama prostiru se po divljoj plantaži, kao i nevjerovatno oslikani prikazi iz Biblije. Ručak u lokalnom restoranu u Belisirmi pored rijeke gdje jedemo lokalne specijalitete. Nastavljamo do katedrale Selime - najveći kameni samostan u regiji koji je pretvoren je u karavansaraj, odnosno mjesto na kojem su putnici i trgovci koji su putovali putem svile, mogli da zastanu i odmore..  Po završetku slobodno vrijeme. U večernjim satima mogućnost za fakultativni odlazak na TURSKO VEČE, gdje ćete uz ples derviša, i obilatu tursku kuhinju uživati do kasnih večernjih sati. Noćenje.

4

4.dan Kapadokya 01.05.2023.

Mogućnost za fakutativni izlet VOŽNJU BALONIMA. Rani polazak do doline cca 05:00h. Vožnja balonima u trajanju cca 1h. Po završetku proslava uz šampanjac i fotografisanje. Odlazak u hotel. Doručak. Mogućnost za organizovanje fakultativnog izleta CRVENA TURA gdje ćete  posjetiti Pašabagi „vilinske dimnjake“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se još naziva i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini. Ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon toga, slijedi posjeta poznatom muzeju na otvorenom Goreme i gledamo najbolje primjere bizantijske umjetnosti u Kapadokiji u crkvama isklesanim u stijenama sa freskama i slikama (od 10. do 13. stoljeća). Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće. Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Po završetku slobodno vrijeme. Mougćnost za fakultativni odlazak na vožnju QUADOVIMA, gdje ćete uživati u najljepšem zalasku sunca. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5

5.dan Kapadokya - Konya 02.05.2023.

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema KONYI (cca 230km). Po dolasku u Konyu, odlazak u centralni dio grada. Posjeta muzeju Mevlana, džamiji Šems-i Tebrizija, Aladin brdu... Slobodno vrijeme za šetnju bezistanom. U podnevnim satima odlazak u hotel. Smještaj. Kraći odmor. Slobodno vrijeme za indiviudalne aktivnosti. Noćenje.  

6

6.dan Konya - Bursa 03.05.2023.

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema BURSI (cca 485km). Vožnja preko Eskisehira do Burse. Po dolasku u Bursu odlazak na Vidikovac Tophane, te posjetu turbetima Sultana Osmana i Orhana. Nakon toga slijedi odlazak u hotel. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Slobodno vrijeme za šetnju bezistanom. Noćenje.

7

7.dan Bursa - Istanbul 04.05.2023.

Doručak. Slobodno prijepodne u Bursi za shopping. Odjava iz hotela. Polazak prema Istanbulu. Po dolasku u Istanbul posjeta džamiji i vidikovcu Čamlidža. Uživanje u pogledu na dva kontinenta. Zatim slijedi polazak prema hotelu. Smještaj grupe u hotel. Slobodno vrijeme za indiviudalne aktivnosti. Noćenje.  

8

8.dan Istanbul 05.05.2023.

Doručak. Mogućnost za fakultativni obilazak starog dijela grada LOKO TOUR u pratnji lokalnog vodiča: Kapaličaršija, Čemberlitaš, Hipodrom, Plava džamija, Aya Sofija, Misir čaršija.. Po završetku slobodno vrijeme. Mogućnost za organizovanje fakultativnog izleta KRSTARENJE BOSFOROM, privatnom brodicom u trajanju cca 2h, gdje ćete usputno vidjeti: Galata toranj, Dolmabahče dvorac, Djevojačku kulu i dr.znamenitosti grada. Po završetku slobodno vrijeme. Noćenje.

9

9.dan Istanbul - Sarajevo 06.05.2023.

Doručak.  Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme. Transfer prema aerodromu  cca 14:50h. Chekiranje karata, pasoška kontrola, te polijetanje aviona prema Sarajevu u 18:50h. Let u trajanju cca 100min. Dolazak u Sarajevo po lokalnom vremenu u 19:40h. Kraj programa.

 

U cijenu programa je uključeno:

 • Avio prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo; TURKISH AIRLINES
 • Aerodromske takse;
 • Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu;
 • Transferi autobusom na navedenim relacijama Istanbul – Ankara – Goreme – Konya – Bursa – Istanbul;
 • Smještaj u hotelima 3* na bazi 8 noćenja sa doručkom u ½ i 1/3 sobama;
  Smještaj u Istanbulu na bazi 3 noćenje sa doručkom (1+2)
  Smještaj u Kapadokyi/Goreme na bazi 3 noćenja sa doručkom
  Smještaj u Konyi na bazi 1 noćenje sa doručkom u ½ i 1/3 sobama;
  Smještaj u Bursi na bazi 1 noćenje sa doručkom u ½ i 1/3 sobama;
 • Posjeta mauzoleju Ataturka u Ankari;
 • Posjeta muzeju Mevlana, džamiji Šems-i Tebrizija, Aladin brdu u Konyi;
 • Posjeta džamiji Ulu, i vidikovcu Tophane u Bursi;
 • Posjeta džamiji i vidikovcu Čamlidža u Istanbulu;
 • Vodičko osoblje sve vrijeme putovanja;
 • Troškovi organizacija putovanja;

U cijenu programa nije uključeno:

 • Putničko-zdravstveno osiguranje – 2,00 KM po danu/osobi do 60god.;
 • Fakultativni izleti;
  VOŽNJA BALONIMA – ,00 EUR po osobi;
  CRVENA TURA GOREME – EUR po osobi;
  ZELENA TURA GOREME –  EUR po osobi;
  KRSTARENJE BOSFOROM – EUR po osobi;
 • Provizija za kartično plaćanje na rate;
 • Bakšiš za vozače i vodiče u Turskoj;
 • Individualni troškovi;
 • Manipulativni troškovi 15 KM po rezervaciji.