Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

ISTANBUL + BURSA + EDIRNE

25. 03.-31.03. 2023. 4 NOĆENJA/7 DANA/BUS

 

ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija...

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 25.03. 2023.(SUBOTA), SARAJEVO – ISTANBUL
Okupljanje putnika na Autobuskoj stanici Sarajevo. Polazak autobusa u 12.00h. Vožnja modernim Centrotransovim autobusom na relaciji Sarajevo – Zenica (13.30) – Doboj (15.15) – Tuzla (17.00) – granični prijelaz Rača – Beograd. Vožnja preko Srbije i Bugarske uz pauze po potrebi grupe.

2. DAN, 26.03.2023. (NEDJELJA ), ISTANBUL
Dolazak u Tursku u jutarnjim satima. Slijedi vožnja modernim autoputem pored grada Edirne do Istanbula. Planirani dolazak u Istanbul oko podneva. Smještaj u hotel i kraće slobodno vrijeme. Slijedi fakultativno razgledanje starog dijela grada pješice: čuvena Sulejmanija džamija, vrhunskog djelo najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana, Kapali čaršija, najveće pijaca na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Nevjerovatno iskustvo! Slobodno vrijeme za kupovinu. Obilazak nastavljamo odlaskom do trga Sultanahmet gdje se nalaze monumentalne građevine puput Sultanahmet džamije, Ajasofije, Topkapi palate... Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN, 27.03. 2023. (PONEDJELJAK), ISTANBUL
Nakon doručka slijedi fakultativni odlazak na krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli Hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi Kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku) i stadiona FK Bešiktaš. Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". U poslijepodnevnim satima odlazimo na fakultativni izlet u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu" Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga" koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje". Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Nezaboravno iskustvo. Dan završavamo odlaskom u poznati shopping outlet Venecija. Prilika za kupovinu po sniženim januarskim cijenama. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 28.03.. 2023. (UTORAK), EVROPA – AZIJA – EVROPA
Nakon doručka slijedi fakultativni izlet u azijski dio grada, na brdo Čamlidža gdje se nalazi nedavno izgrađena najveća džamija u Turskoj. Pogled na Istanbul sa platoa ispred džamije je nezaboravan. Izlet nastavljamo odlaskom na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 miliona stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Kula ipak nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Do kule odlazimo malim brodićem (uz doplatu). Poslijepodne provest ćemo u samom centru grada – na Trgu Taksim – žili kucavice ovog milionskog supergrada! Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića.... a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja bila bi nedopustiva greška. Slobodno vrijeme za shopping i individualne programe. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 29.03. 2023. (SRIJEDA), ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL
Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni izlet u Bursu. Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, smješten ispod planine Uludag, i po nekima geografski sličan Sarajevu. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestonici Osmanskog carstva, sahranjene su sultanija Mahidevran i sin joj princ Mustafa. Grad se nalazi na na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije. Obilazak grada: Ulu/Zelena džamija, turbeta sultana Osmana i Orhana...Slobodno vrijeme za kupovinu. Ovdje se povoljno može kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN, 30.03. 2023. (ČETVRTAK), ISTANBUL – EDIRNE – BIH
Doručak. Odjava iz hotela do 09.00h kada je planiran polazak prema Edirnama. Po dolasku u Edirne slijedi odlazak do Sulejmanija džamije (UNESCO lista). Slobodno vrijeme za razgledanje, ručak i kupovinu u čuvenom Arasta bazaru. Nastavak putovanja preko Bugarske i Srbije uz usputne pauze.

7. DAN, 31.03. 2023. (PETAK), BIH
Dolazak na odredište oko podneva. Kraj putovanja.

 

CIJENA: 319,00 KM/osoba (za prvih 15 mjesta).

Cijena nakon ranog bookinga 349,00 KM.

CIJENA OBUHVATA:
- Autobuski prijevoz na relaciji Sarajevo-Visoko-Kakanj-Zenica-Žepče-Maglaj-Doboj-Gračanica-Lukavac-TuzlaBrčko-Istanbul-BiH
- Smještaj u hotelu NANDA u oblasti Laleli (Stari Grad) ili sličnom u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama na bazi 4 noćenja sa doručkom,
- Izlet u Edirne
- Usluge pratioca grupe tokom putovanja i kompletna organizacija putovanja

CIJENA NE OBUHVATA:
- Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje
- Fakultativni izleti i ulaznice planirane programom putovanja (Pješački obilazak Istanbula 10,00 EUR/20,00 KM, Krstarenje Bosforom 20,00 EUR/40,00 KM, Ortakoy+Eyup+Shopping 20,00 EUR/40,00 KM, Izlet u azijski dio grada 20,00 EUR/40,00 KM, Izlet u Bursu 25,00 EUR/50,00 KM). Cijene izleta ukoliko se rezervišu po dolasku na destinaciju mogu biti više.
- Individualni troškovi
- Manipulativni troškovi agencije 15 KM po rezervaciji

*Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije opcionalnih izleta.