Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

TURSKA – CRNOMORSKA OBALA

HIT PUTOVANJE

28.03. – 03.04.2021

Turska Crnogorska obala je svijet od ostatka zemlje, sa selima koja razgrljuju svoju usku obalu uvučenu uz more s jedne strane i planine s druge strane. Iako ova regija obično nije na vrhu putova mnogih stranih turista, to je prekrasna kriška oblast Turske, s puno atrakcija i stvari koje treba vidjeti. Cesta koja prolazi uz obalu je jedna od najslikovitijih u zemlji, što ovaj kraj čini savršenim za putovanja.

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan - 28.03.2021 Sarajevo – Trabzon - Ayder yaylasi

Okupljanje na aerodromu Sarajevo u 07:00 te prijava na let za Trabzon preko Istanbula. Avio kompanija Turkish Airlines. Let za Istanbul je u 09:00. Po slijetanju u Istanbul, nakon pasoške kontrole, prelazak na let za Trabzon u 13:50. Planirano slijetanje u Trabzon je u 15:40. nakon čega slijedi transfer do tradicionalnog sela i jednog od najvažnijih mjesta na Vrnomorskoj obali -Ayder Yaylası. Po dolasku, smještaj u hotel. Zajednička šetnja i slobodno vrijeme. Povratak u hotel i noćenje.

2.  dan  -29.03.2021 Ayder Yaylasi – Rize - Uzungol

 Nakon doručka i odjave iz hotela, krenit ćemo do stare tvrđave Zilkala, zatim vodopada Palovit i istorisskog  mosta. Potrebno je 3 sata. Nakon ovih posjeta, slijedi vožnja do doline Fırtına, gdje ćemo imati slibodno vrijeme za ručak. Naš današnji dan nastavljamo prema gradu Rize gdje ćemo posjetiti tradicionalnu tvornicu tkanina. Vožnju nastavljamo do grada Uzungöla. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.

 

3. dan - 30.03.2021  Uzungol – Sumella Manastir - Trabzon

Nakon doručka i odjave iz hotela, idemo na dvije visoravni, koje se nalaze na 2400 m nadmorske visine. Potrebno nam je oko je 2,30 sati. poslije tog čemo imati slobodno vrijeme u Uzungölu. Nakon toga posjet turskoj tvornici čaja.Gdje ćemo dobiti informacije o načinu proizvodnje turskog čaja, a isti ćete imati priliku i kušajti. Nakon odmora uz laj, naše putovanje nastavljamo odlaskom do jedne od največih atrakcija na crnomorskoj obali - Manastri Sümela. Ova drevna crkva je stara preko 1700 godina, i predstavlja jedan od najstarijih manastira na svijetu. Prema predajama, Sumela je manastir koji je napravljen u trećem vijeku u Bizantijskom periodu od strane dva sveštenika koja su došla iz Atine.Nakon dugog perioda crkva je dobila na važnost tako da je postalo mjesto u kome su posebno u 13 vijeku se skupljali veliki prihodi. Nakon obilaska Manastiram nastavljamo vožnju prema Trabzonu. Po dolasku u Trabzon, smještaj u hotel i slobodno vrijeme. noćenje

4. dan - 31.03.2021 Trabzon – Ordu

Nakon doručka, slijedi odjava iz hotelskih soba, te razgled prelijepog Trabzona. Trabzon je grad, nastao na povijesnom Putu svile, oduvijek je bio sjedište brojnih naroda, sa svojim religijama, jezicima i kulturom. Preko Trabzona su stoljećima vodili trgovački putevi za Iran na jugoistoku, Rusiju i zemlje Kavkaza prema sjeveroistoku. Mletački i genoveški trgovci posjećivali su grad, te prodavali i kupovali svilu, lan, vunu i tkanine. Za vrijeme osmanske vladavine, Trabzon je zbog važnosti luke, postao središte trgovine prema Iranu, Indiji i Kavkazu.Neke od znamenitosti koje ćemo vidjeti su Ayasofija džamija (crkva), dvorac Trabton, Atatürk köşkü prelijepa viktorijanska vila...

Nakon obilaska Trabzona, slijedi vožnja do grada Ordu. Ordu je divan grad okružen zapanjujućim krajolikom, pružajući sve udobnosti modernog grada ujedno održavajući vezu s prirodom! Popet ćemo se žičarom do Boztepe, pdakle će,o i,ati priliku da napravimo prelijepe panoramske fotografije. Smještaj u hotelu u Ordu. Slobodno vrijeme i noćenje.

5. dan  - 01.04.2021 – Ordu – Samsun – Amasya

Nakon doručka, slijedi odjava iz hotelskih soba, i nastavak vožnje so grada Samsun. Samsun gradu na obali Crnog mora koji je sa 50.000 stanovnika danas jedna od najvećih luka te regije. Po dolasku slijedi panoramsko razgledanje grada, nakon čega slijedi nastavak vožnje do Amasye. Grad je unikatan jer su u njemu mnoge civilizacije ostavile tragove svog boravka.Bila je to prvo prijestolnica Pontske države, a kasnije za vrijeme Osmanskog carstva u njemu su se obučavali budući turski sultani.U gradu su i danas ostatci tvrđave i grobnice pontskih vladara,nekoliko džamija,hamama i fontana.Prijava u hotel.Noćenje.

6. dan 02.04.2021  - Amasya - Sinop

Doručak.Odjava iz hotela te polazak prema Sinopu gradiću na sjeveru Turske,na obali Crnog mora smješten u jednom od najljepših zaliva.Legenda kaže da je vođa Argonauta Jason podigao utvrdu oko koje se kasnije razvio grad koji je dobio ime po Sinopi-carici Amazonki.Danas je to velika ribrska luka na poluostrvu Boztepe.Po dolasku slijedi obilazak ostatka stare citadele,gradskih zidina i Aladinove džamije iz XIII vijeka.Odlazak u hotel.Slobodno vrijeme…Preporučujemo fakultativni odlazak u zaliv Hamsilos (11 km zapadno od grada). Jedinstvena prirodna formacija koja veoma podsjeća na fjord i otuda nosi naziv Sinopin fjord.Povratak u hotel.Noćenje

7. dan - 03.04.2021

Doručak, odjava oz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Let na relaciji Sinop Istanbul je u 11:35, te Istanbul Sarajevo u 19:10.

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA: 1299 KM za rezervacije do 31.01.2021.

Cijena za ostale rezervacije: 1399 KM

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

U cijenu ukljuceno:

  • Prevoz avionom sa ukljucenim taksama, na relaciji Sarajevo - Istanbul – Sarajevo, 30kg +8kg po osobi – Turkish Airlines (ekonomska klasa)
  • Svi transferi prema programu putovanja
  • Svi obilasci sa ulazncama prema programu putvanja
  • Hotelski smjestaj na bazi 6 nocenja sa doruckom prema programu putovanja
  • Organizacija putovanja
  • Pratioc putovanja – minimalno 20 prijava

Cijena ne ukljucuje:

  • Individualne troskove
  • Doplata za veceru – 100 KM (za svih 6 nocenja)
  • PZ osiguranje – za osobe do 60 godina 10 KM, a za osobe od 60 do 70 godina 20 KM
  • Doplata za jednokrevetnu sobu – 150 KM

NAPOMENE:    

Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.