PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 03.10.2023. (UTORAK), SARAJEVO – MOSTAR – CATANIA Okupljanje putnika na dolaznim peronima autobuske stanice Sarajevo u 6.00h. Polazak autobusa za Mostar u 6.15h. Vožnja preko Konjica i Jablanice do Mostara. Dolazak na aerodrom u Mostaru 8.45h. Prijava na let i polijetanje za Cataniu u 10.45h. Slijetanje na aerodrom u Cataniji u 12.15h. Nakon carinske i pasoške kontrole, transfer do Catanije i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Nakon kratkog odmora slijedi fakultativni izlet u Messinu. Messina je po veličini treći grad na ostrvu, a osnovana je od strane starih Grka. Po dolasku u Messinu, obilazak grada sa vodičem: crkva Santissima Anunzziata dei Catalani, Orionova fontana, Katedrala, Trg Evropske Unije, teatar Vittorio Emanuele. Slobodno vrijeme u centru grada. Povratak u hotel u dogovoreno vrijeme. Noćenje. 

2. DAN, 04.10.2023. (SRIJEDA), CATANIA – TAORMINA – SAVOCA Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet Taormina i Savoca. Izlet započinjemo obilaskom jednog od najljepših sela Italije – Savoca. Selo je popularnost steklo i zbog legendarnog filma “Kum”. Na ulazu u katedralu Sv. Lucije snimala se poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska sela imaćete kratak odmor uz espresso ili granitu u nekom od barova (preporučujemo bar “Viteli” u kojem je Al Pacino snimio legendarnu scenu prosidbe). Izlet nastavljamo odlaskom prelijepi srednjovjekovni gradić Taorminu – najveću turističku atrakciju Sicilije. Taormina je smještena u podnožju planine Tauro. Slijedi razgledanje Taormine i šetnja njenim historijskim centrom, koji će Vas oduševiti. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 05.10.2023. (ČETVRTAK), CATANIA – ETNA – CATANIA Nakon kasnog doručka fakultativni izlet za Etnu – najviši evropski vulkan. Poludnevni izlet, odlazak do panoramske tačke na 1800 metara nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Crateri Silvestri (krater Silvestri). Reljef poput mjesečeve površine, ohlađena lava i vulkanski pepeo sastavni su dio jedinstvene atmosfere na Etni. Slijedi organizovano razgledanje Katanije. Grad je jedinstvena mješavina uticaja brojnih kultura kroz historiju što najbolje pokazuju prostrani Piazza del Duomo sa impresivnom fasadom Basilica di Santa Agata, teatar Belini i Piazza Bellini, te mnogobrojne barokne palate. Slobodno vrijeme za odmor i šetnju: posjetite Castello Ursino, uživajte u atmosferi Piazza Stesicorus ili u šopingu u Via Etnea. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 06.10.2023. (PETAK), CATANIA – SIRACUZA – NOTO Nakon doručka predlažemo fakultativni izlet u Sirakuzu i Noto. Ovaj jedinstveni izlet započinjemo istraživanjem grada veoma bogate historije, kulture i tradicije koja datira još iz doba kada je njenim ulicama prolazio čuveni Arhimed. U Siracuzi Vas očekuju lavirint uličica oko elegantnog Piazza Archimede (Arhimedovog trga), Tempio di Apollo (Apolonov hram) kao i trg Katedrala, možda i najljepši trg u Italiji, sa fasadom iz XVIII vijeka. Slobodno vrijeme upotpunite šetnjom po ostrvu Ortigia. Izlet nastavljamo posjetom šarmantnom gradiću Noto (još jedno mjesto na Siciliji koje je uvršteno u 100 najljepših mjesta na svijetu). Obilazak Nota. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 07.10.2023. (SUBOTA), PALERMO – MONREALE Nakon ranog doručka predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet u Palermo – glavni i najveći grad Sicilije. Po dolasku, slijedi razgledanje grada: arapsko–normanska katedrala, Kraljevska palata – bivša arapska tvrđava koja je pretvorena od strane normanskih vladara u jednu od najimpresivnijih vladarskih palata u Evropi, Cappella Palatina, maestralni Teatro Massimo, Quattro Canti – srce staroga Palerma, crkva Martorana i Piazza del Comune sa fontanom “srama” (“della vergogna”)... Slobodno vrijeme u centru grada. Razgledanje ćemo završiti odlaskom do malog gradića Monreale. Sagrađen je na obroncima Monte Caputa, odakle se pruža pogled na čuvenu plodnu dolinu Zlatna školjka (La Conca d’ oro) koja je poznata po uzgoju narandži, maslina i badema koji se izvoze u velikim količinama. Monreale je najpoznatiji po katedrali koja je ukrašena veleljepnim mozaicima i ilustracijama na zidovima koje ukazuju na tri stila – normansko-francuski, vizantijski i arapski. Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN, 08.10.2023. (NEDJELJA), CATANIA – (OUTLET SICILIA) – CATANIA – SARAJEVO Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Charter let za Mostar u 15.00h, sa slijetanjem u Mostar oko 16.20h. Slijedi transfer do Sarajeva. Dolazak u Sarajevo oko 19.30h. Kraj putovanja.


 

CIJENA

CIJENA PO OSOBI JE: 1.495 KM

CIJENA OBUHVATA: - Povratnu avio kartu na relaciji Mostar – Catania – Sarajevo (20kg čekirani prtljag + 7kg ručni prtljag) sa uključenim aerodromskim taksama - Bus transfer Sarajevo – aerodrom u Mostaru – Sarajevo - Transfer aerodrom – hotel – aerodrom, -
Smještaj u hotelu 3* Cataniji ili obližnjoj regiji na bazi 5 noćenja sa doručkom u dvokrevetnim i/ili trokrevetnim sobama,
- Ulazne takse u gradove u Siciliji, -
Usluge stručnog vodiča tokom putovanja i boravka u Italiji i kompletnu organizacija putovanja.

CIJENA NE OBUHVATA: - Ketering tokom leta (let traje samo cca 1 sat i 30 minuta!)
PZO osiguranje 12,00 KM,  
Fakultativni izleti (Izlet u Messinu 40,00 EUR, Izlet u Taorminu i Savocu 50,00 EUR, izlet na Etnu i Cataniu 50,00 EUR, izlet u Siracuzu i Noto 60,00 EUR, izlet u Palermo 60,00 EUR; Shopping 20, 00 EUR
Cijena paketa izleta 520 KM
Ulaznice u objekte od interesa
Boravišna taksa koja se plaća na recepciji hotela ili kod vodiča (2,00 - 5,00 EUR po osobi po noći),
Doplata za jednokrevetnu sobu 349,00 KM.

Popusti: - Popust za jedno dijete 2-6 godina u pratnji 2 odrasle osobe – 200,00 KM -
Popust za jedno dijete 6-12 godina u pratnji 2 odrasle osobe – 100,00 KM

VAŽNE NAPOMENE: * Kod charter letova moguća je promjena satnice leta u polasku i u povratku. Agencija zadržava pravo promjene satnice leta ili promjene avio prijevoznika u slučaju nepredviđenih okolnosti. Agencija nije odgovorna u slučaju kašnjenja letova u polasku ili u povratku. Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 3 mjeseca od planiranog dana povratka sa putovanja. Realizacija fakultativnih izleta na minimum 40 prijavljenih putnika po autobusu. Kalkulacija je rađena na bazi minimum 100 putnika. Sa uplatom akontacije putnik prihvata Opće uslove putovanja. Agencija zadržava pravo promjene rasporeda fakultativnih posjeta usljed nepredviđenih okolnosti


GALERIJA