Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

TURSKA, SOUTEASTERN ANATOLIA, GAZIANTEP
MEZOPOTAMIJA

 

PROGRAM PUTOVANJA

1 DAN SARAJEVO- ISTANBUL- GAZIANTEP

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo 2 sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul. Dolazak u Istanbul te prelazak let za Gaziantep. Planirani dolazak u Gaziantep je u vecernjim satima. Transfer do hotela, prijava. Noćenje.

VREMENA LETOVA

18/03/2022 Cum PC292 Saraybosna - İstanbul 15:50 19:40

18/03/2022 Cum PC2410 İstanbul - Gaziantep 21:50 23:30

2 DAN GAZIANTEP

Nakon doručka idemo u fakultativni razgled Gaziantepa. Teško je započeti priču o Gaziantepu. Prosto ne znaš odakle. Da li od bogate historije, koja svjedoči skoro osam hiljada godina prisustva čovjeka na tom prostoru, ili od spektakularnog muzeja mozaika Zeugma, najvećeg tog tipa na svijetu, ili pak od tvrdjave nad gradom, koja ponosito baštini vojni muzej posvećen oslobođenju Turske. Možda ipak valja poći od džamije Kurtuluš, ili bazara, ili hanova…sve to na jednu stranu, Gaziantep je jednako gastronomija…Postoji izreka: Kada bi svijet bio dom, Gaziantep bi bio njegova kuhinja. Vjerujte, nimalo ne pretjeruju. Da li čuvene çig kofte, ili kuglice od mesa sa lećom, ljutkasti kebabi sa Alepo biberom, kušbaši kebabi, lahmadžune, miješane dolme, kiyma kebab sa ayranom…ne pretjeruju i dalje…tu su i baklave, kadaif, kunefe…Grad predstavlja kapiju istinskog Orijenta,mirisima i okusima ne ostavlja nikog ravnodušnim. Pridružite mi se u otkrivanju tajni Mezopotamije… Povratak u hotel i noćenje.

3 DAN GAZIANTEP – HALAFETI – ADYAMAN - NEMRUT

Doručak, odjava iz hotela i nastavak našeg putovanja prema Adyamanu, sa pauzom u Halafetiju – mjestu poznatom po crnim ružama, gdje nas čeka vožnja brodom po jezeru ispod kojeg se nalazi potopljeno selo. Selo je potopljeno nakon izgradnje brane Biredžik. Halafeti služi i kao scenografija popularnih turskih serija. Ploveći po predivnom jezeru, vidjećemo brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjeti ćemo i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenim u polupotopljenim minaretom Batik džamije. Nastavljamo prema Adijamanu. Po dolasku u Adijama, smještaj u hotel. Slobodno vrijeme, ili fakultativni odlazak na planinu Nemrut. Nemrut ili Nemrud je 2.134 metra visoka planina, ali je najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. vijeka p.n.e. Same statue prikazuju grčko-perzijski panteon božanstava. Na vrhu ćemo dočekat zalazak sunca i prošetati se po nalazištu. Na križanju istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta. Povratak u hotel. Noćenje.

4 DAN NEMRUT - SANLIURFA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Vožnja prema Sanliurfi. Vožnja pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.g. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk” koja je vrlo važna za razvoj poljoprivrede ove regije s obzirom da osigurava značajne količine vode, ribe i električne energije. Nastavak putovanja prema mjestu Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa. Most (tur. Cendere Köprüsü) je sagradio rimski general stacioniran u Samsatu (antička Samostata) i posvetio ga tadašnjem rimskom caru Septimiju Severu, carevoj drugoj ženi – carici Juliji Domini (djevojci porijeklom iz Sirije – nedaleko od ovih krajeva), i njihovoj dvojici sinova Karakali i Geti. Nakon obilaska mosta, nastavak vožnje do Sanliurfe. Po dolasku u Sanliurfu, prijava u hotel i slobodno vrijeme ili fakultativni razgled grada koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Ako bude vremena otići ćemo i do lokalne tržnice gdje ćemo vidjeti kako lokalci trguju i što prodaju i kupuju. Povratak u hotel i noćenje.

5 DAN SANLIURFA (GOBEKLITEPE I HARRAN)

Nakon doručka, slobodno vrijeme ili cjelodnevni fakultativni izlet na dva lokaliteta. Gobeklitepe i Harran. Gobekliepe, nedavno otkriveni najstariji hram na svijetu. Ovaj prahistorijski hram izgrađen je otprilike prije 12.000 godina, odnosno oko 10.000. godine prije nove ere. Nakon obilaska hrama, nastavak vožnje prema Harranu, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji. Vjeruje se da je drevni grad Harran spomenut u Starom zavjetu. Za Harran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća osigurava hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako izvana ove kuće izgledaju male, iznutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele mnogobrojne porodice. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Harran je danas poznatiji po neobičnim kućama u obliku košnica nego kao mjesto gdje je poslanik Ibrahim a.s. (kršć. Abraham) proveo nekoliko godina svoga života. Nekada je bio poznat kao Helenopolis koji su 1260.g. spalili i uništili mongolski osvajači. Među arheološkim nalazima nalaze se najstariji islamski univerzitet i gradske zidine iz 8. vijeka. Nakon obilaska slijedi povratak u Šanliurfu. Dolazak u hotel. slobodno vrijeme. Noćenje. U večernjim satima predlazemo fakultativno, odlazak na Tursko veće koje je specificno i posebno u tom području.

6 DAN SANLIURFA – MARDIN

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Nastavak vožnje prema Mardinu. Po dolasku u Mardin, slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak starog grada Mardina, koji se prostire na brežuljku između drevnog dvorca i raskošnih mezopotamskih ravnica, nudi MIX utjecaja asirske, arapske, turske i kurdske kulture, izražene u jedinstvenoj arhitekturi, hrani, I rukotvorinama. Počinjemo hodati ulicama ovog impresivnog srednjovjekovnog grada dvorca. Tijekom šetnje vidjet će se četvrt Ulu-Velike Dzamije, Abbaras, džamija Şehidiye, kuća kuće (kuća aha). Poslije toga, Mardinov dragulj za razgledavanje svakako je Deyr-ul Zafaran. Ovaj sirijski manastir pravoslavni samostan osnovan je prije više od 1500 godina. Povijesne relikvije izložene, kamen boje šafrana, vrtovi ruže i mirna dvorišta ispunjavaju ogroman prostor. Također izvan centra grada, kod medrese Kasimiye (islamska škola) se vrijedi zaustaviti, ne samo zbog svog raskošnog jednostavnog dizajna nego i zbog više pogleda na ravnice. Posjet Velikoj džamiji s velikim minaretom…. Nakon razgledanja Mardina, slijedi odlazak u hotel i prijava u isti. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

7 DAN MARDIN – MIDYAT – MARDIN

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Midyat. Po dolasku uživat ćemo u starom asirskom gradu Midyatu. Midyat će nas sa svojim kaldrmama i uskim uličicama te čipkastom dekoracijom kuća vratiti u davno zaboravljena vremena. U prošlosti populacija Midyata uglavnom se sastojala od Asiraca koji su prakticirali kršćanstvo s korijenima koji potječu još iz stare Mezopotamije. Danas ovdje i u susjednoj regiji Turabdin koja se smatra njihovom domovinom, živi još samo mali broj Asiraca, no očuvano je 9 njihovih crkava i 1 samostan. Prošetat ćemo ovim ljupkim gradićem i potražiti neku od preostalih starih asirskih ortodoksnih crkava. Za vrijeme obilaska pored starog grada posjetit ćemo: Hasankeyf, Mor Gabriel manastir, Dara, Beyazsu… U predvečerje povratak u Mardin i noćenje.

8 DAN MARDIN – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak, odjava iz hotela i transfer na aerodrom u jutarnjim satima. Let na relaciji Mardin – Istanbul – Sarajevo. Planirano vrijeme slijetanja u Sarajevo je u poslijepodnevnim satima.

Vremena letova:

25/03/2022 Cum PC2431 Mardin - İstanbul 11:25 13:25

25/03/2022 Cum PC291 İstanbul - Saraybosna 15:15 15:10

 

CIJENE I TERMINI

04.03.-11.03.2022. – PETAK -  1049 KM 1199 KM

18.03.-25.03.2022. – PETAK – 999 KM 1149 KM

25.03.-01.01.2022.- PETAK – 1099 KM 1249 KM

 

Cijena uključuje

 • Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul – Gaziantep; Mardin – Istanbul – Sarajevo, sa pripadajućim taksama
 • Hotelski smjestaji u hotelima sa 4* na bazi noćenja sa doručkom: 2 noć Gaziantep, 2 noć Sanliurfa, 2 noći u Mardinu, 1 noć u Adyamanu
 • Svi transferi i izleti prema programu koji nisu označeni kao fakultativni
 • Lokalni vodič na našem jeziku
 • Organizacija putovanja

Cijena ne uključuje

 • PZO sa pokričem lijećenja COVIDa – 16 KM za osobe do 59 godina, 60 do 75 godina 32 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 250 KM
 • Doplata za 7 večera - 120 KM ( ne preporucujemo, jer svaku noc posjećujemo različite nacionalne restorane sa kuhinjom tog podneblja. - cijena obroka od 5-10€ uključuje, predjelo, glavno jelo - salatu i desert)
 • Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo)
 • Osiguranje od otkaza putovanja kao posljedica zaraze virusom korona 25,00 KM/putnik (za povrat uplaćenog novca, potreban je pozitivan pcr test ili dokaz o hospitalizaciji)
 • Individualni troškovi
 • Fakultativne Izlete

IZLETI

Gaziantep – 15 €

Sanliurfa 25 €

Gobeklitepe i Harran– 25 €

Mardin – 15 €

Midyat – 25 €

Nemrut – 25 €

Tursko vece – 40€

PAKET FAKULTATIVNIH IZLETA 155 €

*** Napomena, Moze doci do promjene itinerera, ali sav predviđeni program će biti ispostovan