Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenuu i raspoloživost kontaktirate agenciju

Andaluzija je najjužnija i najveća španska regija sa prelijepim gradovima i živopisnim bijelim selima. Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 km2 površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. Asocijacija je na najtipičnije slike vezane za Španiju: flamenko, borbe bikova, jarke boje i strast. Ljepotom je inspirisala mnoge čuvene pisce, pjesnike i slikare. Zavičaj je slikara velikana, Pabla Pikasa i Velaskeza. U periodu od 711-1492.g. Andaluzijom su vladali Arapi koji su ovdje stvorili najprofinjeniju civilizaciju Srednjeg vijeka! Gradovi i sela današnjice ogledalo su prošlosti i čuvaju veličanstvena remek djela poput velike džamije u Kordobi (danas muzej Meskita) i Alhambra palate u Granadi. Andaluzija je mjesto rođenja kulturne tradicije koja određuje cijelu Španiju. Prvi koraci flamenka odigrani su upravo ovdje. Čak i tapas, ukusno špansko predjelo koje se nalazi na svjetskim menijima, svoje porijeklo ima u Andaluziji! Pođite sa nama u Andaluziju i oduševite se ljepotom poznatom u cijelom svijetu! Ovaj program putovanja pripremali smo pažljivo želeći Vam ponuditi samo najbolje. Zato do Andaluzije putujete najboljom evropskom avio kompanijom – Turkish Airilines, smješteni ste u provjerenim hotelima 4* , a na putovanju Vas prati vrhunski vodič.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 14.02.2024. (SRIJEDA), SARAJEVO – ISTANBUL – MALAGA

Sastanak grupe na Sarajevskom aerodromu u 7:00h. Prijava na let, pasoške i carinske formalnosti. Polijetanje aviona za Istanbul TK1024 u 8:20h sa dolaskom u 12:15h. Slijedi presjedanje na let TK1305 za Malagu u 13:50h. Po dolasku u Malagu u 16:30h, slijedi transfer do hotela. Prijava u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje. 

2. DAN, 15.02.2024. (ČETVRTAK), MALAGA
Nakon doručka slijedi panoramsko i pješačko razgledanje grada uz pratnju vodiča. Malaga je rodno mjesto slikara Pabla Pikasa i jedan od muzeja ovdje je posvećen upravo njegovom opusu. Osim po širokim avenijama s drvoredima palmi i po parkovima sa tropskim biljkama, grad je prepoznatljiv i po arapskoj tvrđavi Gibralfaro (14. vijek) i palati Alkasaba (11. vijek) za koju kažu da je bila kao Alhambra ali je tokom vijekova zapostavljena. Panoramski obilazak grada: Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, Katedrala, stara jezgra grada, Plasa de la Konstitusion... Slobodno poslijepodne za individualne aktivnosti. Večera u hotelu. Noćenje. 

3. DAN, 16.02.2024. (PETAK), MALAGA – MARBELJA – RONDA – SEVILJA (cca 250km)
Nakon doručka slijedi nastavak putovanja prema Sevilji, gradu koji je osim po svojoj burnoj historiji poznat i po festivalskoj atmosferi. Sevilja je najveći grad južne Španije, četvrti po veličini i svakako jedan od najraskošnijih gradova Iberijskog poluostrva. Ona je i grad Don Huana i Karmen, seviljskog berberina i flamenka. Na putovanju prema Sevilji prvo ćemo svratiti u Marbelju – mondensko ljetovalište na poznatom dijelu obale Kosta Del Sol. U njenim lukama usidrene su luksuzne jahte, a bogataše pored besprijekornih pješčanih i šljunkovitih plaža i čistog mora privlače skupi hoteli, kockarnice i prodavnice čuvenih svjetskih dizajnera. Nastavljamo do Ronde – vjerovatno najljepšeg malog grada u Španiji. Poznatom je čini upečatljiv i dramatičan pejzaž koji na momente oduzima dah – Ronda se nalazi na liticama kanjona El Tajo koji je „isklesala“ rijeka Guadalevin, na 750m nadmorske visine, s impresivnim kamenim mostom Puente Nuevo. Ronda je i mjesto rođenja moderne koride i u njoj se svake godine u prvoj sedmici septembra održava festival „Feria Goyesca de Pedro Romero“ čija je glavna atrakcija borba s bikovima. Slobodno vrijeme za šetnju i individualne aktivnosti. Nastavak putovanja prema Sevilji. Po dolasku u Sevilju slijedi smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN, 17.02.2024. (SUBOTA), SEVILJA
Nakon doručka slijedi odlazak na panoramsko i pješačko razgledanje grada: ostaci nekadašnjih arapskih zidina, kula “Torre del Oro”, vrtovi Muriljo, zdanje Univerziteta koje je nekada bilo Fabrika duhana, parkovi i veleljepne zgrade sagrađene 1929. godine za Svjetsku izložbu u okviru kojih se nalaze paviljoni nekoliko latinoameričkih zemalja. Trg Španije – polukružno zdanje sa mostovima i fontanama koje je 1929, za vrijeme Svjetske izložbe, bio glavni paviljon za izlaganje. Slijedi obilazak parkova Marije Luiz, šetnja do kvarta Santa Kruz i obilazak treće po veličini katedrale na svijetu (u kamenu temeljcu ovog zdanja uklesano je: „Napravićemo nešto za šta će svi na svijetu misliti da smo ludi!”), Kolumbovog groba, kraljevske kapele, oltara... La Hiralde (La Giralda), tornja smještenog odmah uz katedralu. Ovaj, nekada, minaret džamije pretvoren je u crkveni toranj do čijeg vrha se stiže pješke strmom stazom. Sa vrha tornja pruža se nevjerovatan pogled ne samo na Sevilju već i na obod grada i okolne brežuljke. Slobodno vrijeme za individualne programe. Povratak u hotel. Noćenje. 

5. DAN, 18.02.2024. (NEDJELJA), SEVILJA – KORDOBA – GRANADA (cca 350 km)
Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i polazak prema Kordobi. Ovo je grad koji je sačuvao arhitektonske bisere kao što su stari rimski most, Meskita džamija i jevrejski kvart. Po dolasku u Kordobu vodimo vas u obilazak Meskite (najveće džamije zapadnog Islama srednjeg vijeka – poznata i kao Muzej 1.000 stubova), dvorišta narandži. Ova džamija je po propasti arapskog halifata pretvorena u crkvu. Danas je muzej na listi UNESCO svjetske kulturne baštine. Sagrađena je između VIII i X vijeka, a ono najljepše u njoj je nepregledni niz od preko 850 stubova sa crveno bijelim lukovima od cigle, kamena, jaspisa i granita. Kao i u Sevilji i u Kordobi je postojao veliki jevrejski kvart, jedan od najvećih u Evropi (La Huderija), koju je 1984. UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. U jevrejskom kvartu nalazi se i stara Sinagoga, diskretno smještena usred Jevrejske ulice, sagrađene u mudehar stilu u XIV vijeku. Potvrda je prosperiteta jevrejske zajednice u doba Kordobskog halifata. Ispred sinagoge se nalazi i statua Ben Maimonidesa, jednog od najčuvenijih filozofa svog vremena. Ovo je i grad Hulija Romera, slikara kome su lokalne cigančice bile modeli za lik Bogorodice, ali i grad čuvenog toreadora El Kordobesa, grad uskih ulica i kuća sa karakterističnim unutrašnjim dvorištem (patio). Slobodno vrijeme za šetnju, individualne obilaske i ručak. Nastavak vožnje prema Granadi. Smještaj u hotel u Granadi. Noćenje. 

6. DAN, 19.02.2024. (PONEDJELJAK), GRANADA
Nakon doručka slijedi razgledanje Granade. Grad je smješten na obroncima Sierra Nevade, podijeljen je rijekom Rio Darro na dva dijela, rijekom koja nestaje u podzemlju u samom centru grada da bi se probila do slavne Alhambre i ovdje se sjedinila s Rio Genil. Obilazak grada u pratnji vodiča: posjeta tvrđavi Alhambra - jedinstveni i veličanstveni primjer arapske arhitekture na prostoru evropskog kontinenta i zadnje arapsko uporištu na Iberijskom poluostrvu (Palacios Nazaries, Generalife vrtovi, Alcazaba…), spuštanje u donji dio grada: Katedrala s kraljevskom kapelicom, La Alcaiceria, El Albaicin – maurski kvart. Slobodno vrijeme u gradu. Povratak u hotel. Noćenje.


7. DAN, 20.02.2024. (UTORAK), GRANADA – MALAGA – ISTANBUL – SARAJEVO
Nakon ranog doručka slijedi odjava iz hotela i vožnja do aerodroma u Malagi. Let TK1304 za Istanbul u 12:25h sa dolaskom u Istanbul u 18:50h. Nastavak putovanja sa istog aerodroma za Sarajevo u 20:00h (let TK1023). Dolazak u Sarajevo u 19:55h (lokalne satnice). Kraj putovanja.

 

CIJENA

CIJENA: 2.059,00 KM/osoba sa uključenim aerodromskim taksama (first minute za rezervacije do 15.11.2023.)
Cijena nakon 15.11.2023. iznosi 2.159,00 KM.

U CIJENU JE UKLJUČENO:
• Avio karta na relaciji Sarajevo-Istanbul-Malaga-Istanbul-Sarajevo sa uključenim aerodromskim taksama,
• 2 noćenje na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Malagi (Hotel Eurostars 4* ili sličan),
• 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Sevilji, (Isla Cartuja 4* ili sličan),
• 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Granadi, (Hotel Luna 4* ili sličan)
• Svi obilasci po programu bez ulaznica u objekte od interesa • Usluge profesionalnog vodiča i kompletna organizacija putovanja,


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
• Ulaznice u objekte od interesa (obavezno Meskita u Kordobi 49,00 KM,
Alhambra u Granadi 110,00 KM plaća se u agenciji uz aranžman uz kopiju pasoša), ostale ulaznice opcionalno na licu mjesta
• Obavezna napojnica za vozača i vodiča u Španiji 30,00 EUR (plaća se pratiocu grupe na putovanju)
• Putničko zdravstveno osiguranje 14,00 KM,
• Doplata za jednokrevetnu sobu 469,00 KM

* Agencija zadržava pravo promjene termina letova, ukoliko to učini i avio kompanija. * Agencija ne odgovara za slučaj kašnjenja leta, već je to isključiva odgovornost avio kompanije. *Kalkulacija rađena na bazi minimum 30 putnika.
*Za sve aranžmane važe Opći uslovi putovanja. 


GALERIJA

 

 

Andalusia Pictures | Download Free Images on Unsplash

 

Andaluzija Stock Photos, Royalty Free Andaluzija Images | Depositphotos

 

ANDALUZIJSKA TURA 22.10.2022 | Rubicon Travel