Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

LIBANON

Nevjerovatni Bejrut – mjesto najbolje hrane na svijetu!

21 – 26.01.2022/ AVION

Libanon – mala zemlja velikih želja, također je poznata i kao „Švicarska Bliskog istoka“ … Liban je kosmopolitska zemlja koja ima sve, od svoje izuzetne ljepote prirode, bogate historije, raznolikosti, glamura, evropskog ukusa i gostoljubivih ljudi. Šetajući ulicama njegovih gradova i sela bićete iznenađeni impresivnom arhitekturom i fascinantnim kulturama. Njegova historija ga je stavila na listu "must see" svakog svjetskog putnika. Svjetski putnici su proglasili glavni grad Libana, Bejrut "mjestom najbolje hrane na svijetu"!

PROGRAM PUTOVANJA C

1. DAN, 21.01.2022. (PETAK), SARAJEVO – ISTANBUL – BEJRUT

Okupljanje na Sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Prijava na let za Istanbul u 08:30h avio kompanijom Turkish Airlines. Dolazak u Istanbul i presjedanje na let za Bejrut u 18.35h. Po dolasku u Bejrut, slijedi transfer do hotela i smještaj. Nakon smještaja vodimo vas u panoramksi obilazak glavnog grada Bejruta, ujedno i najnaseljeniji grad u zemlji. Ovaj bliskoistočni Pariz, kako ga nazivaju, grad je kosmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj Istoka i Zapada u kojem se miješaju kršćanstvo i islam. Grad, nekada gotovo potpuno uništen tokom građanskog rata i podijeljen na muslimanski i kršćanski dio, sada je ponovo ujedinjen. Razgledamo najvažnije gradske znamenitosti u starom i novom dijelu grada; “Zaitunay Bay” – luksuzni jahtaški klub i marina, kao i posjetu Downtownu – Martyrs Square (Trg mučenika), glavni javni trg kao i posjeta najpoznatijoj džamiji u Bejrutu - Džamija Mohammad Al-Amin, koja zovu i Plava džamija U večernjim satima preporučujemo individualno istraživanje grada ili odlazak na tipičnu libanonsku večeru u jedan od brojnih nacionalnih restorana u gradu. Noćenje.

2. DAN, 22.01.2022. (SUBOTA), JEITA – HARRISA - BYBLOS

Nakon doručka vodimo vas na nezoboravni izlet. Stajemo na usputnoj stanici za foto pauzu - “Pigeon Rocks” - takozvane golubove stijene, prirodne formacije u obliku luka smještene oko 50 metara od obale.

Započet ćemo ovaj izlet posjetom rijeke „Dog“ gdje možete vidjeti natpise koje su ostavljale vojske kroz historiju; od natpisa Nabukodonozora II, najvećeg vladara Novobabilonskog Carstva do latinskog natpisa rimskog cara Marka Aurelija Antonija do pustinjskog planinskog korpusa pod vodstvom Britanaca. Nastavljamo izlet posjetom Jeite - bisera prirode Libana, ove veličanstvene pećine i ujedno najveće pećine u Libanu. Prvi put je otkrivena 1836. godine, pećina služi kao izvor rijeke Nahr El Kalb. Nakon toga ćete nastaviti putovanje u Jounieh, užurban grad sa modernim zgradama i aktivnim noćnim životom koji gotovo krade predstavu glavnom gradu. Odatle ćete ići žičarom do Harisse. Harissa kao univerzalni hram religija u Libanu i najvažnije je mjesto za vjerske hodočasnike u Libanu. Harissa je najpoznatija po velikoj statui Djevice Marije, otvorenoj 1908. godine. U okolini se nalazi oko 20 crkava i samostana. Zatim ćete otići u Byblos, mješavinu sofisticiranosti i tradicije. Biblos je kandidat za titulu najstarijeg kontinuirano naseljenog grada. Zatim ćete posjetiti istoimeni dvorac, a zatim možete prošetati srednjovjekovnom gradskom četvrti i istražiti stare tržnice, srednjovjekovne bedeme i nekoliko prekrasnih starih crkava. Povratak u hotel.

3. DAN, 23.01.2022. (NEDJELJA), TRIPOLI – ZABORAVLJENI GRAD

Doručak. Danas otkrivamo zajedno zanemarene i zaboravljene dragulje Starog grada Tripolija, nekada glavnog grada okruga Tripolija i jedinog grada Mamluka u Libanu. Otkrijte džamije, crkve, hanove, hamame i medrese koje datiraju iz 13. stoljeća. Tripoli je drugi po veličini grad u Libanu. Historija Tripolija datira najmanje iz 14. stoljeća prije nove ere, a grad je poznat po najvećoj krstaškoj tvrđavi u Libanu (citadela Raymond de Saint-Gilles), a osim toga ima i drugu najveću količinu mamelučkog arhitektonskog naslijeđa na svetu (iza Kaira). U Tripoliju se nalazi mnoštvo lokaliteta baštine i tradicionalnih fabrika sapuna, bakra i lončarstva koje su održavale njegovu ekonomiju kroz historiju. Nekoliko zanimljivosti je stara tržnica „Souk“ koji prodaje sve vrste vintage, kulinarskih i komercijalnih proizvoda, fabrika sapuna od maslinovog ulja Khan Al Saboun i Qasr el Helou, tradicionalna arapska prodavnica slatkiša osnovana 1881. godine u vlasništvu porodice Hallab, čija je visoka reputacija poznata u cijeloj zemlji. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 24.01.2022. (PONEDJELJAK), JUŽNA TURA – SIDON I CHOUF

Doručak. Danas ćemo posjetiti najjužniji dio lanca planine Liban, ova planinska regija jugoistočno od Bejruta je divlja i izolirana u nekim dijelovima, a prekrivena je malim selima i poljoprivrednim parcelama. Nekada je bio centar moći za Fakhr el-Dine Maan II i Emir Bashir Shehab II, koji su vladali iz Deir elQamara i Beiteddinea. Popeti ćete se na planine Chouf, oko 45 minuta vožnje južno od Bejruta. Prvo ćete posjetiti selo Deir Al Qamar kako biste svjedočili njegovim prepoznatljivim uskim ulicama, kamenim stepenicama i historijskim zgradama i palačama. Deir Al Qamar podsjeća na muzej na otvorenom. Od 16. do 18. stoljeća, slikovito selo je služilo kao rezidencija osmanskih guvernera Libana, počevši od Fakhreddina II. Nastavit ćete svoje putovanje do Beiteddinea koji su izgradila emirova 3 sina: Qassim, Khalil i Amine. Danas se palača Emira Khalila koristi kao sjedište lokalne uprave Beiteddine. Što se tiče palate Emira Amina, koja dominira kompleksom Beiteddine; vidjet ćete i restauriran i preuređen u luksuzni hotel od strane Ministarstva turizma. Odavde se krećete do obale da biste posjetili Sidon, još jedan važan trgovački centar s bogatom historijom. Smješten usred gustih šumaraka citrusa i banana, lučki grad Saida, koji se naziva i Sidon, nekada je bio bogat i cvjetajući feničanski grad, s uskim trgovačkim vezama s drevnim Egiptom i globalno poznatom staklarskom industrijom. Uske gradske uličice i tradicionalni sukovi, ili pijace, vraćaju vas u srednje stoljeće, kada je izgrađen njegov impozantni dvorac krstaša s pogledom na luku. Istražiti ćemo i impresivnu Veliku džamiju i čujte kako je izgrađena u 16. stoljeću na temeljima krstaške zgrade.

Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 25.01.2022. (UTORAK), BALLBECK I ANJAR

Doručak. Počinjemo izlet sa sa Baalbekom, koji je takođe poznat kao Grad sunca. Nalazi se u dolini Beqaa (3000 stopa nadmorske visine) i sadrži neke od najvećih svjetskih historijskih i najbolje očuvanih rimskih lokaliteta. Njegovi ostaci uključuju gigantski kompleks rimskih hramova s najvišim stupovima ikada podignutim. Rimski bogovi su obožavani u njenom Akropolju (sagrađenom između 1. i 3. vijeka nove ere). U Jupiterovom hramu ostalo je samo šest stubova od 54 gigantska stuba koji su prvobitno okruživali svetilište. Hram je izgrađen na feničanskom podijumu koji datira oko 3000. godine prije nove ere. Grad Baalbek ima velike ostatke iz islamskih vremena, uključujući Veliku džamiju koju su izgradili Omayyad halife, sa materijalom pozajmljenim iz antičkih spomenika, i džamiju Mameluk. Zatim ćete nastaviti do Anjara koji se nalazi u dolini Bekaa, 58 km od Bejruta. Sagradio ga je halifa al-Valid Ibn Abdel Malek početkom 8. stoljeća nove ere. Unutar jakih gradskih utvrđenja nalaze se ostaci ulica, tri palate, sukovi, dva hamama i džamija. Smješten na staroj ruti koja povezuje Bekau sa Damaskom, Anjar je izgrađen u blizini drevnog uporišta zvanog Gerrah. Danas se ime Gerrah zadržalo u riječi Anjar što znači izvor Gerrah (Ain Gerrah). Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN, 26.01.2022. (SRIJEDA), BEJRUT – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Slijedi transfer autobusom na aerodrom u Bejrutu. Let TK 795 za Istanbul u 12.15h. Slijetanje u Istanbul u 15.30h i nastavak leta za Sarajevo u 19.30h. Dolazak u Sarajevo u 19.25h. Kraj putovanja.

CIJENA

CIJENA: 1.845,00 KM/osoba* (FM ponuda za rezervacije do 15.12.2021.)* *Cijena nakon 15.12.2021. iznosi 1.945,00 KM

U CIJENU JE UKLJUČENO:

 • Avio prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Bejrut – Istanbul – Sarajevo sa uključenim apt taksama,
 • Smještaj u hotelu Four Points by Sheraton 4*+ u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom,

 • Bus transferi na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom,
 • 4 (četiri) cjelodnevna izleta prema programu sa uključenim ulaznicama,
 • Ručak na svim izletima sa konzumacijom bezalkoholnih pića i vode
 • Svi bus transferi na izletima navedenim u programu

 • Usluge lokalnog vodiča i pratioca grupe bosanskom jeziku tokom boravka u Libanonu
 • Boravišna taksa

 • Viza za Libanon (potreban važeći BiH pasoš BiH). Prijave za putovanje moguće je uraditi najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje zbog potrebe ishođenja vize (agencija asistira kod ishođenja vize)
 • Obavezne napojnice za vozače, vodiče i hotelsko osoblje
 • Kompletna organizacija putovanja
 • PCR test po dolasku na aerodrom u Bejrutu (pravilo obaveznog testiranje uključuje i vakcinisane putnike)

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu 350,00 KM
 • Negativan PCR test 72h prije polaska (samo za putnike koji nisu vakcinisani),

 • Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo – obavezno ide uz PZ osiguranje!),
 • Manipulativni troškovi 10 KM po osobi
 • PZ osiguranje 12,00 KM
 • Individualni troškovi

VAŽNE NAPOMENE:

 

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 20 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene putovanja, otkaza ili promjene programa putovanja.

Agencija ne odgovara za primljene eventualno drugačije usmene informacije o programu putovanja, kvalitetu hotela i drugih usluga koje nisu u skladu sa gore objavljenim programom putovanja

Svim putnicima preporučujemo kupovinu putničkog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od otkaza putovanja.

Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 5 mjeseci od

planiranog dana povratka sa putovanja.

Za putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova

putovanja u vezi s COVID-19 o čemu će putnici biti blagovremeno obaviješteni.

Agencija zadržava pravo promjene termina realizacije fakultativnih izleta.

Izleti će biti realizovani u slučaju minimum 25 prijavljenih putnika.

Za rezervaciju ovog putovanja potrebno je uplatiti 30%, ostatak se plaća najkasnije 10 dana prije polaska na putovanje. Molimo Vas da se prije zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Općim uslovima putovanja organizatora

Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio Program putovanja, Ugovor o putovanju i Opće uslove putovanja.

Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.

Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise  od aviokompanije.

*Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta.

Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i agencija  nije u mogućnosti da utiče na stvari van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.

Pravila putovanja u COVID uslovima su promjenjiva i u toku samog putovanja može doći do promjene na što agencija ne može da utiče.

CITY TRAVEL OPĆI USLOVI PUTOVANJA

Uvodna napomena

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između City travel-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija City travel može prijaviti direktno u putnickoj agenciji City Travel, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisivanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

-RANI BOOKING- podrazumijeva rane rezervacije do oznacenih datuma na koje putnici ostvaruju odredjeni popust na pakete, hotele, promotivne aviokarte. Promotivne cijene su pretezno restriktivne i ne dozvoljavaju promjene i povrate.

*Kod putovanja koja su u Organizaciji drugih partnerskih agencija, City travel nastupa kao Subagent i za takve aranzmane City travel agencija posebno naglasava putnicima. Za aranzmane gdje City travel nastapa kao Subagent, vaze Opci uslovi putovanja organizatora aranzmana. Moguce zalbe putnik sredjuje s organizatorom putovanja, dok mu City travel d.o.o.o u tome pomaze. Sukladno tome, bilo kakve primjedbe i lose ocjene na informativnim portalima turisticke agencije City travel (facebook i sl) su zabranjene. City travel zadrzava pravo, radi zastite ugleda agencije, da podnese zalbu nadleznim organima i zastiti ugled pravnim putem.

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

 • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
 • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju.
 • Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM) i stranih valuta. City Travel agencija može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa, promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.), promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. City travel može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno. Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto City travel-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora City travel-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija                                                                                 

Putna dokumentacija podrazumijeva:                                                                

 1. za aranžmanuz vlastiti prevoz: original voucheri eventualne pismene obavijesti,
 2. za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,
 3. za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).           

6. Kategorizacija i opis usluga                                                                       

Ponuđeni smještajni kapaciteti u programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.
City travel ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku. Smještaj u sobi najčešće nije moguć prije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga. Dolaske iza 20 sati, odnosno late check in nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Organizator od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
 • 29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

za otkaz rezervacije «ranog bookinga», nakon isteka datuma za rani booking, organizator zadržava cjelokupan iznos
aranžmana, osim u slučaju smrti putnika. Otkazna skala ne primjenjuje se na rezervacije ljetovanja izvršenih po ponudi ranog bookinga. Rani (Early) booking podrazumijeva posebne cijene smještaja, odnosno kompletnog paket aranžmana i ne može biti predmetom otkaza po gore navedenoj skali. Za otkaz aranžmana uplaćenog po ponudi ranog bookinga naplaćuje se ukupno uplaćen iznos za rezervaciju.

Otkazna skala ne primjenjuje se na rezervacije ulaznica za muzeje, te za sportske događaje u slučaju kada se na ulaznici ispisuje ime korisnika ulaznice. Jednom rezervisanu, odnosno uplaćenu ulaznicu za sportski događaj na kojoj je ispisano ime korisnika ulaznice, nije moguće otkazati.
Ako se putnik ne pojavi ili ne otkaže aranžman nakon njegova početka, organizator će naplatiti cjelokupni iznos aranžmana.
Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi. Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove City travel zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.
Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava. U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, City travel će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima. Putnik osiguranje moze sklopiti direktno sa nekom od osiguravajucih kuca.
U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatoč tome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti City travel zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku. U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod City travel-a, pri čemu City travel djeluje samo kao posrednik. Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane City travel-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, City travel zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. City travel zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.
City travel zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko City travel otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za City travel, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika City travel pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik. City travel-ov vodič će pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, City travel može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.
City travel nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu. Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage. Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora. Putnik ima pravo na besplatan prijevoz do 15 kg prtljage na charter letovima te do 20 kg prtljage na redovnim avio linijama. Djeca do 2 godine nemaju pravo na besplatan prijevoz prtljage.Prtljaga se prevozi na putnikov rizik, stoga se preporučuje osiguranje prtljage kod osiguravajućeg društva. Organizator putovanja nije odgovoran za uništenu i izgubljenu prtljagu, kao ni za krađu prtljageili dragocjenosti u hotelu (preporučujemo najam sefa). Prijavu za oštećenu ili izgubljenu prtljagu putnik upućuje prijevozniku ili na recepciji smještajnog objekta,ovisno gdje su oštećenje ili gubitak nastupili.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika City travel-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom City travel-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, City travel ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovoljan, isti s predstavnikom City travel-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik City travel-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni City travel-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. City travel će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. City travel može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok City travel ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze City travel-a

City travel je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu. City travel je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. City travel će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće City travel će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. City travel nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. City travel ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je obavezan:

 • Da se detaljno upozna, kao i sva lica iz Ugovora, sa programom putovanja i Općim uslovima putovanja, te da istakne posebne zahtjeve koji nisu obuhvaćeni Programom putovanja,
 • Organizatoru putovanja prilikom rezervacije dostavi tačne i kompletne podatke i dokumenta potrebna za organizovanje putovanja i garantuje da on, njegove isprave, prtljag i dr. ispunjavaju uslove određene propisima naše, tranzitne i odredišne zemlje (granični, carinski, sanitarni, monetarni i drugi propisi)
 • Da uplati ugovorenu cijenu za putovanje u roku koji je naveden u ovim Općim uslovima putovanja,
 • Da nadoknadi štetu koji pričini neposrednim pružaocima usluga ili trećim licima kršenjem zakonskih i drugih propisa i ovih Općih uslova,
 • Da se najkasnije 24h prije putovanja ali ne prije 48h kod ovlaštenih predstavnika Organizatora putovanja detaljno informiše o vremenu polaska i ostalim pojedinostima vezanim za putovanje,
 • Da blagovremeno odredi drugo lice da umjesto njega putuje, ukoliko je to moguce, Organizatoru naknadi stvarne troškove prouzrokovane zamjenom i da solidarno odgovara za neplaćeni dio ugovorene cijene,
 • Da bez odlaganja na licu mjesta opravdani prigovor saopći po pravilu u pisanoj formi Organizatoru ili licima navednim u putnoj dokumentaciji,
 • Da se prije zaključenja ugovora detaljno informiše o zemlji u koju putuje radi eventualnog putničko-zdravstvenog osiguranja, viznog režima, vakcinisanja i sl. Preporučeno je da se Putnik informiše o kulturi i običajima zemlje, gastronomiji, klimi i td.
 • Da sa sobom na putovanje ponese svoje lične dokumente sa potrebnim datumom validnosti za ulazak u zemlju – odredište putovanja,
 • Da tokom putovanja autobusom koristi sjedište koje je rezervisano za njega.

Putnik je dužan da se tokom putovanja ponaša pristojno i ne ugrožava realizaciju programa putovanja i sigurnost drugih putnika kao i predstavnika Organizatora putovanja. U suprotnom, Putnik će biti odstranjen sa putovanja i biće mu uskraćeno daljnje korištenje aranžmana bez mogućnosti naknadnog povrata novca.
Sve malodobne osobe koje žele putovati bez pratnje roditelja ili staratelja dužne su predočiti na sudu ovjereno odobrenje roditelja ili   staratelja da malodobna osoba može putovati sama.
Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio. Putnik je duzan posjedovati valjane putne isprave. Troskove gubitka ili kradje dokumenta tokom putovanja snosi putnik. Pratitelj grupe ce pomoci, ali uz uvijet da se program nesmetano odvija. Ako je za neko putovanje potrebna viza, organizator putovanja može ,na zahtjev putnika, kada je to moguće, uz nadoplatu posredovati u njenom pribavljanju,ali ne jamči dobivanje vize.

19. PROGRAM PUTOVANJA PO ZAHTJEVU PUTNIKA I POJEDINACNE USLUGE

Program putovanja po zahtjevu Putnika: Individualno putovanje (u daljem tekstu: Program po zahtjevu) Putnika jeste kombinacija dvije ili više usluga, koji se ne nalazi u ponudi Organizatora, odnosno koji Organizator nije prethodno objavio, već ga je sačinio po zahtjevu Putnika. Na Program po zahtjevu analogno se primjenjuju odredbe prethodnih tačaka ovih Općih uslova, ako ovom tačkom nije drugačije regulisano. Ukoliko je po zahtjevu Putnika kombinovano i ugovoreno više pojedinačnih usluga iz ponude Organizatora (npr. Let, hotelski smjestaj, transferi i kružna tura itd.), naknada za storno se obračunava po pojedinačnoj usluzi i na kraju se sabira... Uslovi otkaza vaze iskljucivo prema pravilima avioprijevoznika i hotelijera, te dobavljaca, ne vaze prema pravilima otkaza Opcih uslova putovanja City travel agencije. Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno obavijestiti Organizatora. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cijenu zahtjevanog putovanja, ako Programom nije drugačije određeno i to:

 • 5% ako se putovanje otkaže do 60 dana prije početka putovanja
 • 15 % ako se putovanje otkaže od 60 do 30 dana prije početka putovanja,
 • 20 % ako se otkaže 29 do 20 dana prije početka putovanja,
 • 40 % ako se otkaže 9 do 15 dana prije početka putovanja,
 • 80 % ako se otkaže 14 do 10 dana prije početka putovanja,
 • 90 % ako se otkaže 9 do 6 dana prije početka putovanja,
 • 100 % ako se otkaže 5 dana prije početka putovanja ili u toku putovanja.

U slucaju da su aranzmani nerefundabilni, nema povrata novca.

Pojedinačne usluge i „Rezervacije na upit“:

Ukoliko Putnik rezerviše ili ugovori samo jednu uslugu, Organizator nastupa samo kao posrednik tuđe usluge (u daljem tekstu: Posrednik usluge). Za individualne i »rezervacije na upit« putnik je duzan na vrijeme da izvrsi rezervaciju, koja se potvrdjuje uplatom, u protivnom bez uplate rezervacija ne moze biti potvrdjena. Organizator, osim zbog svoje grube nepažnje i nemara, ne odgovara za nedostatke, materijalna i tjelesna oštećenja kod individualnih turističkih usluga po zahtjevu putnika, za koje je on samo posrednik između Putnika i neposrednih pružatelja usluga (npr. pojedinačna usluga smještaja, prijevoza, aviokarata, ulaznice za sportske manifestacije, izlete, rent-a car i dr.).
Rezervisane pojedine usluge kao naprimjer ulaznice za koncerte, operu, pozorište, balove, karte / markice za prijevoz (npr. metro, voz, autobus), karte za trajekt, ski pas, razgledanja, ulaznice za muzeje i pojedinačni transferi i dr. prilikom eventualnog otkaza Putniku se obračunavaju troškovi u visini cijene svake ugovorene pojedinačne usluge. Kod ugovorene pojedinačne usluge prijevoza u slučaju blagovremenog storniranja Putnik je obavezan vratiti već primljene karte za linijske letove, željezničke karte ili tikete za trajekte, jer se u suprotnom moraju zaračunati pune cijene.

20. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. City travel se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu. Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka. Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija City travel-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s City travel-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji City travel-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

Ovi Opci uslovi putovanja vaze od 27.04.2015. godine