Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

                                   KAPADOKIJA I MEZOPOTAMIJA                                                Mt Nemrut Sunset Day Tour
 

PROGRAM PUTOVANJA M   

                                                                                                                                                                                  

1. dan 24.10. SARAJEVO - ISTANBUL - KAPADOKIJA 

Vrijeme polaska:17:45

Okuplajnje na aerodromu Sarajevo u 15:45 i prijava na let Sarajevo - Kayseri u 17:45, preko Istanbula. Po slijetanju u Kajseri, slijedi pasoška kontrola i preuzimanje prtljage, te vožnja prema kapadokiji. Po dolasku u Kapadokiju, smještaj u hotel i noćenje.

2. dan 25.10.  KAPADOKIJA

Doručak. Slijedi slobodno vrijeme ili dvodnevni fakultativni program, koji ce obuhvatiti sve sto vrijedi vidjeti. Oblast Kapadokija, jedinstvena u svijetu, predstavlja čudo prirode koje se nalazi u oblasti centralne Anadolije u Turskoj. Ova čudesna pokrajina neopisive ljepote, šarenih balona, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, predstavlja čudesan spoj prirode i istorije. Fakultativni program obuhvata: Derinkuy, Dolinu golubova, Uçhisar, Avanos, Tri ljepotice, Dolina zaljubljenih, Göreme, Zelve, Ürgüp…

U večernjim satima organizovat ćemo Tursko veće - fakultativnom a u ranim jutarnjim satima, trečeg dana - odlazak na jedinstveni let balonima.

3. dan 26.10. KAPADOKIJA

Doručak. Slijedi slobodno vrijeme ili nastavak dvodnevnog fakultativnog razgleda, koji ce obuhvatiti sve sto vrijedi vidjeti. Oblast Kapadokija, jedinstvena u svijetu, predstavlja čudo prirode koje se nalazi u oblasti centralne Anadolije u Turskoj. Ova čudesna pokrajina neopisive ljepote, šarenih balona, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, predstavlja čudesan spoj prirode i istorije. Fakultativni program obuhvata: Derinkuy, Dolinu golubova, Uçhisar, Avanos, Tri ljepotice, Dolina zaljubljenih, Göreme, Zelve, Ürgüp…

U večernjim satima organizovat ćemo Tursko veće - fakultativnom a u ranim jutarnjim satima, trečeg dana - odlazak na jedinstveni let balonima.

4. dan 27.10. KAPADOKIJA - ADANA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Nastavak putovanja prema Adani. Po dolasku u Adanu, smještaj u hotelske sobe. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Adane. U toku fakultativnog izleta, imat ćemo priliku vidjeti: Rimski most Taš-Kopru -Gradili su ga Rimljani preko rijeke Sejhan. Tokom dugogodišnje historije često je mijenjao ime, više puta je obnavljan, a danas se koristi isključivo kao pječački most. Toranj sa satom, jednu od najvećih džamija na Balkanu i Bliskom istoku Sabanci džamije jedna od najvećih džamija u Turskoj (može da primi 28.500 osoba), Ataturkov muzej, Arheološki muzej, i jos mnogo drgih prelijepih spomenika i znamenitosti. Nešto što nikako ne smijete propustiti je da probate čuveni Adana kebab, koji nas je okusom podsjetio na neke bosanske specijalitete. Uglavnom se pravi od janjećeg mesa, a smatra se da je nastao kombinacijom arapske i turske kuhinje. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel i noćenje. Noćenje.

5. dan 28.10. ADANA - GAZIANTEP

Doručak, odjava iz hotelskih soba i nastavak putovanja ka Gaziantepu, cca 4h voznje. Po dolasku u Gaziantep, smještaj u hotel, slobodno vrijeme ili fakultativno razgledanje Gaziantepa. Teško je započeti priču o Gaziantepu. Prosto ne znaš odakle. Da li od bogate historije, koja svjedoči skoro osam hiljada godina prisustva čovjeka na tom prostoru, ili od spektakularnog muzeja mozaika Zeugma, najvećeg tog tipa na svijetu, ili pak od tvrdjave nad gradom, koja ponosito baštini vojni muzej posvećen oslobođenju Turske. Možda ipak valja poći od džamije Kurtuluš, ili bazara, ili hanova…sve to na jednu stranu, Gaziantep je jednako gastronomija…Postoji izreka: Kada bi svijet bio dom, Gaziantep bi bio njegova kuhinja. Vjerujte, nimalo ne pretjeruju. Da li čuvene çig kofte, ili kuglice od mesa sa lećom, ljutkasti kebabi sa Alepo biberom, kušbaši kebabi, lahmadžune, miješane dolme, kiyma kebab sa ayranom…ne pretjeruju i dalje…tu su i baklave, kadaif, kunefe…Grad predstavlja kapiju istinskog Orijenta,mirisima i okusima ne ostavlja nikog ravnodušnim. Pridružite mi se u otkrivanju tajni Mezopotamije… Povratak u hotel i noćenje. 

6. dan 29.10. GAZIANTEP - HALAHETI - ADIJAMAN - NEMRUT

Doručak, odjava iz hotela i nastavak našeg putovanja prema Adyamanu, sa pauzom u Halafetiju – mjestu poznatom po crnim ružama, gdje nas čeka vožnja brodom po jezeru ispod kojeg se nalazi potopljeno selo. Selo je potopljeno nakon izgradnje brane Biredžik. Halafeti služi i kao scenografija popularnih turskih serija. Ploveći po predivnom jezeru, vidjećemo brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjeti ćemo i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenim u polupotopljenim minaretom Batik džamije. Nastavljamo prema Adijamanu. Po dolasku u Adijama, smještaj u hotel. Slobodno vrijeme, ili fakultativni odlazak na planinu Nemrut. Nemrut ili Nemrud je 2.134 metra visoka planina, ali je najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. vijeka p.n.e. Same statue prikazuju grčko-perzijski panteon božanstava. Na vrhu ćemo dočekat zalazak sunca i prošetati se po nalazištu. Na križanju istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta. Povratak u hotel. Noćenje. 

7. dan 30.10. ADIJAMAN - SANLIURFA

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Vožnja prema Mardinu. Vožnja pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.g. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk” koja je vrlo važna za razvoj poljoprivrede ove regije s obzirom da osigurava značajne količine vode, ribe i električne energije. Nastavak putovanja prema mjestu Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa. Most (tur. Cendere Köprüsü) je sagradio rimski general stacioniran u Samsatu (antička Samostata) i posvetio ga tadašnjem rimskom caru Septimiju Severu, carevoj drugoj ženi – carici Juliji Domini (djevojci porijeklom iz Sirije – nedaleko od ovih krajeva), i njihovoj dvojici sinova Karakali i Geti. Nakon obilaska mosta, nastavak vožnje do Sanliurfe. Po dolasku u Sanliurfu, prijava u hotel i slobodno vrijeme ili fakultativni razgled grada koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti spilju u kojoj je rođen prorok Abraham te Balikli gol gdje ga je kralj bacio u vatru. Ako bude vremena otići ćemo i do lokalne tržnice gdje ćemo vidjeti kako lokalci trguju i što prodaju i kupuju. Povratak u hotel i noćenje.

8. dan 31.10. SANLIURFA (GOBEKLITEPE I HARRAN)

Nakon doručka, slobodno vrijeme ili cjelodnevni fakultativni izlet na dva lokaliteta. Gobeklitepe i Harran. Gobekliepe, nedavno otkriveni najstariji hram na svijetu. Ovaj prahistorijski hram izgrađen je otprilike prije 12.000 godina, odnosno oko 10.000. godine prije nove ere. Nakon obilaska hrama, nastavak vožnje prema Harranu, poznatom po zanimljivim kućama u obliku košnica (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg sveučilišta u regiji. Vjeruje se da je drevni grad Harran spomenut u Starom zavjetu. Za Harran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća osigurava hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako izvana ove kuće izgledaju male, iznutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele mnogobrojne porodice. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Harran je danas poznatiji po neobičnim kućama u obliku košnica nego kao mjesto gdje je poslanik Ibrahim a.s. (kršć. Abraham) proveo nekoliko godina svoga života. Nekada je bio poznat kao Helenopolis koji su 1260.g. spalili i uništili mongolski osvajači. Među arheološkim nalazima nalaze se najstariji islamski univerzitet i gradske zidine iz 8. vijeka. Nakon obilaska slijedi povratak u Šanliurfu. Dolazak u hotel. slobodno vrijeme. Noćenje. U večernjim satima predlazemo fakultativno, odlazak na Tursko veće koje je specificno i posebno u tom području.

9. dan 01.11. SANLIURFA – MARDIN

Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Nastavak vožnje prema Mardinu. Po dolasku u Mardin, slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak starog grada Mardina, koji se prostire na brežuljku između drevnog dvorca i raskošnih mezopotamskih ravnica, nudi MIX utjecaja asirske, arapske, turske i kurdske kulture, izražene u jedinstvenoj arhitekturi, hrani, I rukotvorinama. Počinjemo hodati ulicama ovog impresivnog srednjovjekovnog grada dvorca. Tijekom šetnje vidjet će se četvrt Ulu-Velike Dzamije, Abbaras, džamija Şehidiye, kuća kuće (kuća aha). Poslije toga, Mardinov dragulj za razgledavanje svakako je Deyr-ul Zafaran. Ovaj sirijski manastir pravoslavni samostan osnovan je prije više od 1500 godina. Povijesne relikvije izložene, kamen boje šafrana, vrtovi ruže i mirna dvorišta ispunjavaju ogroman prostor. Također izvan centra grada, kod medrese Kasimiye (islamska škola) se vrijedi zaustaviti, ne samo zbog svog raskošnog jednostavnog dizajna nego i zbog više pogleda na ravnice. Posjet Velikoj džamiji s velikim minaretom…. Nakon razgledanja Mardina, slijedi odlazak u hotel i prijava u isti. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje. 

10. dan 02.11. MARDIN – MIDYAT – MARDIN

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Midyat. Po dolasku uživat ćemo u starom asirskom gradu Midyatu. Midyat će nas sa svojim kaldrmama i uskim uličicama te čipkastom dekoracijom kuća vratiti u davno zaboravljena vremena. U prošlosti populacija Midyata uglavnom se sastojala od Asiraca koji su prakticirali kršćanstvo s korijenima koji potječu još iz stare Mezopotamije. Danas ovdje i u susjednoj regiji Turabdin koja se smatra njihovom domovinom, živi još samo mali broj Asiraca, no očuvano je 9 njihovih crkava i 1 samostan. Prošetat ćemo ovim ljupkim gradićem i potražiti neku od preostalih starih asirskih ortodoksnih crkava. Za vrijeme obilaska pored starog grada posjetit ćemo: Hasankeyf, Mor Gabriel manastir, Dara, Beyazsu… U predvečerje povratak u Mardin i noćenje.

11. dan 03.11.MARDIN – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak, odjava iz hotela i transfer na aerodrom u jutarnjim satima. Let na relaciji Mardin – Istanbul – Sarajevo. Planirano vrijeme slijetanja u Sarajevo je u poslijepodnevnim satima.CIJENA 

 

Cijena aranzmana 1.349 KM

Cijena uključuje :

 • Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul – Kayseri i Mardin – Istanbul – Sarajevo, sa pripadajućim taksama
 • Hotelski smjestaji u hotelima sa 4* na bazi noćenja sa doručkom: 3 noći u Kapadokiji, 1 noć u Adani, 1 noć Gaziantep, 2 noći Sanliurfa, 2 noći u Mardinu, 1 noć u Adyamanu
 • Svi transferi i izleti prema programu koji nisu označeni kao fakultativni 
 • Lokalni vodić na našem jeziku
 • Organizacija putovanja

  Cijena ne uključuje :
 • PZO sa pokrićem liječenja COVIDa – 22 KM za osobe do 59 godina, 60 do 75 godina 44 KM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 380 KM
 • Doplata za 10 večera - 190 KM ( ne preporucujemo, jer svaku noc posjećujemo različite nacionalne restorane sa kuhinjom tog podneblja. - cijena obroka od 5-10€ uključuje, predjelo, glavno jelo - salatu i desert)
 • Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo)
 • Osiguranje od otkaza putovanja kao posljedica zaraze virusom korona 25,00 KM/putnik (za povrat uplaćenog novca, potreban je pozitivan pcr test ili dokaz o hospitalizaciji)
 • Individualni troškovi
 • Fakultativne Izlete

  Cijene faakultativnih Izleta: 

 • Dvodnevni razgled Kapadokije - 60 € 
 • Let balonima - 100 - 120 € -a mogućnost leta ovisi o vremenskim uslovima. 
 • Tursko veće u Kapadokiji sa večerom - 35 €
 • Razgled adane - 20€
 • Gaziantep – 20 € 
 • Sanliurfa 25 €
 • Gobeklitepe i Harran– 30 €
 • Mardin – 15 €
 • Midyat – 25 €
 • Nemrut – 25 €
 • Tursko veće u Mezopotamiji– 40€